Hlavní navigace

Startupy podepisují petici na podporu síťové neutrality

3. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Omezení síťové neutrality drasticky sníží svobodu a otevřenost internetu, jak ho známe dnes, tvrdí signatáři petice Startups for Net Neutrality.

Europoslanci dnes v prvním čtení schválili balíček opatření pro sjednocení evropského telekomunikačního trhu a zrušení roamingu už tak nic nebrání. Balík se ale zabývá i mnohem důležitějším tématem – síťovou neutralitou

A proti jakýmkoliv zásahům do stávajícího konceptu se začíná ozývat i startupová komunita. Právě začínajících firem by se utažení internetových šroubů mohlo dotknout nejvíce.

Síťovou neutralitu považuji za natolik fundamentální věc pro všechny uživatele internetu, že by se o tom vůbec nemělo diskutovat. Lobbying především ISP a mobilních operátorů je natolik silný, že existuje riziko postupného zpoplatňování běžných služeb, tvrdí Robert Prokeš z pražských Click2Stream, kteří jsou zatím jediným českým signatářem petice Startups for Net Neutrality.

Internet nám nabízí nekonečné množství příležitostí. Ale jen do doby, kdy ho začneme omezovat, říká také jeden ze signatářů  Boris Veldhuijzen van Zanten ze serveru The Next Web. Petici iniciovanou holandskou scénou kolem startupu Wappzapp zatím podepsalo 125 firem.

ebf - partner 1

Peter Eberl z Evropské komise shrnuje aktuální pohled Bruselu následovně: Síťová neutralita je postavena na třech pilířích – otevřený internet pro všechny, otevřenost pro inovace a posílení ochrany spotřebitele. Žádná služba nebo aplikace, až tedy na oprávněné výjimky, nesmí být v rámci otevřeného internetu blokována nebo diskriminována. 

Jak politici tato slova přeloží do zákonů, ukáže až další legislativní proces v EU. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).