Hlavní navigace

Stop pro další digitální stanice Českého rozhlasu

29. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Živelný rozvoj nových digitálních okruhů Českého rozhlasu (ČRo) dostal červenou od Rady ČRo. Bezprostřednímu ohrožení čelí projekt nového digitálního okruhu ČRo - Lingua zaměřeného na výuku cizích jazyků. Jeho autor, programový ředitel ČRo Jaromír Ostrý, přitom počítal se zahájením vysílání ještě v tomto roce. Šest z osmi radních ale doporučilo generálnímu řediteli rozhlasu Václavu Kasíkovi, aby pozastavil přípravu dalších stanic.

Digitální programy se nelíbí poslancům

Rada na svém výjezdním zasedání v Brně vyzvala Kasíka, aby připravil programový audit ČRo a do jeho odevzdání zastavil veškeré přípravy na nových digitálních projektech. Zprávu přinesl server iHNed.cz, podle kterého návrh na toto usnesení předložila místopředsedkyně rady a parlamentní zpravodajka serveru Česká média Dana Jaklová. Ta jej zdůvodnila zákulisními informacemi z Poslanecké sněmovny, podle kterých se poslancům nelíbí současné směřování veřejnoprávního rozhlasu. Jaklová nejprve přesvědčila pouze tři další radní, v opakovaném hlasování ji podpořilo už pět kolegů. Jeden se zdržel a pouze jediný byl proti: Štěpán Kotrba, který se přímo podílel na rozvoji již existujících digitálních stanic ČRo.

ČRo 4 - Radio Wave perex

Jak startoval ČRo 4 – Rádio Wave pro mladé

Jedenáct let od vzniku myšlenky veřejnoprávního rádia pro mladé, označovaného jako Český rozhlas 4, zahájil 13. ledna 2006 vysílání nový, v pořadí již osmý celostátní okruh ČRo. Stanice s názvem Rádio Wave odstartovala úderem 13. hodiny a 13. minuty na analogovém vysílači Cukrák pro Prahu a střední Čechy (100,7 HMz) a zároveň na internetové stránce www.rozhlas.cz/ra­diowave. V přechodné digitální síti A provozované společností Radiokomunikace se Radio Wave objevilo 9. února.

Stop rozvoji dalších digitálních stanic ČRo platí až do doby, než rada projedná a schválí dlouhodobou programovou strategii rozhlasu. V praxi to znamená, že kromě existujících analogových okruhů může ČRo zatím provozovat „pouze“ zpravodajské Rádio Česko, hudební stanici D-dur a vědecko-populární Leonardo. Částečně lze za digitální okruh považovat i ČRo 4 – Rádio Wave, které vysílá i na analogovém kmitočtu pro Prahu a střední Čechy, který rozhlas sebral vlastnímu středočeskému vysílání (za což ho nedávno pokutovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání). Analogově vysílá také zpravodajské Rádio Česko, ovšem pouze jako převzatý program na frekvencích rozhlasové stanice BBC. I toto vysílání čelí kritice velké mediální rady.

Narušení konkurenceschop­nosti ČRo?

Podle Štěpána Kotrby, který se výrazně podílel na přípravě reality show Odhalení pro digitální okruh Leonardo, rozhodnutí rady zastavuje pokrok veřejnoprávního rozhlasu a znevýhodňuje ho v konkurenčním boji s komerčními rádii. Připomeňme, že předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák tento týden nevyloučil, že radní ještě do konce tohoto roku vypíší licenční řízení na programové pozice v pozemních digitálních multiplexech určených výhradně pro rozhlas (T-DAB). Toto vysílání si ČRo loni zkoušel během výročního zasedání World DAB Fora v Praze. Pokud se výrazně změní projekt rozvoje ČRo pro období let 2006 až 2010, může se stát, že se ČRo zastaví na jednom místě a komerční rádia jej předběhnou se svými vlastními projekty, citovala Kotrbu agentura ČTK.

ČRo Radio Česko perex

Rádio Česko na Invexu: pohled pod digitální pokličku

Český rozhlas loni v říjnu přestěhoval na Invex celou redakci zpravodajského okruhu Radio Česko. Stanice vysílala z prosklené kukaně stánku 16 v pavilonu D a rozšířila program ze čtyř na deset hodin denně. Přes pozemní vysílače DVB-T jej mohli přijímat posluchači nejen v Praze, ale po dobu veletrhu také v Brně (nyní je stabilně v digitální síti A v Praze, Brně i Ostravě). Radio Česko dále vysílá přes Internet a těsně po ukončení Invexu spustilo zkušební vysílání v systému T-DAB pro Prahu a střední Čechy.

Na druhou stranu je patrné, že rozhlas si s novými digitálními okruhy tak trochu neví rady. Zpravodajské Rádio Česko se formátem částečně kryje v Radiožurnálem, jednu dobu se dokonce uvažovalo o jeho propojení s publicistickou stanicí ČRo 6. Podobné to je u okruhů D-dur a ČRo 3 – Vltava. Vědecko-populární Leonardo se doplňuje se stanicí ČRo 2 – Praha a navzájem si poskytují některé pořady. Rozhlas dosud nemá po ruce ani přesné výsledky poslechovosti digitálních okruhů. Poprvé je dostane až s následující vlnou Radioprojektu koncem léta. Jisté je, že přes internet a v „televizním“ digitálním multiplexu A, kde tyto stanice vysílají, je těžko naladí nějaký větší počet posluchačů. Výsledky tedy budou ještě horší než u nových digitálních programů České televize.

BRAND24

Rozhlas sází na multimediální služby

Zatímco Rádio Česko bojuje s nedostatkem redaktorů a prakticky nikoho nevysílá do terénu, Leonardo už jede druhou řadu reality show Odhalení a v rámci multimediálních služeb, které v radě prosazuje především Štěpán Kotrba, připravuje pro Českou televizi i jejich televizní verzi. Rozhlas také produkoval dvou DVD Odhalení. Reality show měla původně zpropagovat vysílání stanice Leonardo, ovšem zda-li po jejím odvysílání stoupl počet posluchačů tohoto okruhu, není jasné. Stejně jako není tak úplně předvídatelné, kolik posluchačů oslovila nedávná reklamní kampaň na digitální stanici D-dur v pražském metru. Omezený způsob příjmu a neexistence rozhlasových přijímačů schopných přijímat „televizní“ digitální signál jsou jasnou nevýhodou digitálních stanic ČRo.

Vzhledem k tomu, že rozhlas tyto stanice provozuje už rok bez možnosti nějakého dalšího smysluplnějšího způsobu šíření signálu, asi se nelze námitkám „blíže neurčených“ poslanců divit. Ovšem je to také neustálé odkládání otázky digitálního rozhlasu, s nímž třeba ministerstvo informatiky ve své Koncepci přechodu na zemské digitální vysílání vůbec nepočítalo, co Českému rozhlasu svazuje ruce. Na jedné straně tedy zákon Českému rozhlasu ukládá, aby se zasazoval o rozvoj nových technologií a způsobu příjmu, a na druhé neexistují reálné možnosti, jak toto vysílání šířit tak, aby bylo dostupné co největšímu počtu posluchačů. V takovém momentě by bylo asi opravdu nejrozumnější počkat, až se situace zlepší a nové digitální okruhy budou moci oslovit více lidí než dnes.

Souhlasíte s pozastavením přípravy dalších digitálních okruhů Českého rozhlasu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).