Hlavní navigace

Šťoura: GTS a INEC mají společný autonomní systém

18. 8. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od koupě INECu společností GTS už uplynula nějaká doba a poznenáhlu pokračují vzájemná integrace jejich Internetových aktivit. Významného milníku na této cestě dosáhli uplynulý pátek: došlo ke sloučení autonomních systému obou sítí.

INEC původně (samozřejmě až poté, co se před pár lety odpoutal od IBM a jejího autonomního systému) používal AS8679. Po určitou dobu se se tak dělo i po akvizici ze strany GTS, změny v sítích mají přeci jen určitou setrvačnost a nelze je provádět bez patřičné přípravy ze dne na den. To však vedlo k určité dvojkolejnosti a vedlo to i k mírnému zmatení, pokud jde o informace, které o sobě GTS a INEC podávali světu. Často se totiž sčítaly kapacity linek, které vedly do obou dosavadních sítí, ovšem nebylo jasné, které síti jsou připisovány; skutečný provoz tak navíc neprobíhal, protože obě sítě byly i nadále odděleny.

Nyní by se měla situace podstatně zjednodušit, protože v pátek proběhlo přepojení dosavadní sítě INECu do původního autonomního systému GTS, tedy do AS5588. Všechno ještě není dotažené do konce, takže občas nějaká linka končí „ve vzduchoprázdnu“, ale nejpozději do konce srpna by mělo být všechno v jedné síti. Příkladem je původní 1,5 Mb/s linka INECu ke Global One, přes kterou nyní není směrován žádný provoz; ta však bude zřejmě brzy zcela zrušena.

Výsledná konektivita bude tedy po sloučení celého uzlu vypadat zřejmě následujícím způsobem. Největší kapacitu bude mít připojení k Ebone, půjde o 6 Mb/s. Je to logické, protože práve GTS je jejím vlastníkem. Zachovány zůstanou také současné linky GTS k UUNETu do USA a k pražskému uzlu Global One, obě po 1 Mb/s, stejně jako ne zcela podstatná 64 kb/s linka k GTS Hungary. Do NIXu se plánuje linka o kapacitě 100 Mb/s (má ji tam už například PVT) a záložní linka o 4 Mb/s. Přesné informace by však měly být k dispozici až po dokončení realizace nového uzlu, tedy na přelomu sprna a září.

Mimochodem, pokud jste to ještě nezkoušeli, doporučuji vám podívat se na autonomní systém GTS v našem Whois klientovi. Sami uvidíte, kolik zajímavých informací nabízí.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).