Hlavní navigace

Šťoura: GTS mělo problémy s TACACS serverem

28. 7. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GTS má poslední dobou problémy s autentikací svých dial-up zákazníků. Důvodem je velmi pravděpodobně přístup k jejich TACACS serveru. To se občas stane, ovšem technická podpora prý bývá poněkud laxní...

Je podivuhodné, že výpadky provozu nastávají mezi 18. a 19. hodinou večerní, tj. poté, kdy normálním lidem končí pracovní doba. Konkrétně autorizace přestala fungovat ve středu 21. 7., ve čtvrtek 22. 7., v pátek 23. 7. a v neděli 25. 7. Provoz byl zpravidla obnoven až ráno, což je IMHO nepřípustné.

Již dříve jsem se u GTS setkal s krátkodobými výpadky TACACS serveru (a nebo možná jen komunikace s ním). Většinou pomohlo přihlášení přes původní telefonní číslo GTS (tj. nikoli na linky, které původně patřily Netforce), případně stačilo chvíli počkat, než TAC server opět někdo nahodil. Ani to není ideální stav, ale je pochopitelný i snesitelný. Několikahodinový výpadek je ovšem mnohem horší.

Podle posledních mých informací je autentikačním serverem u GTS server2.gts.cz, jinak využívaný jen jako server pro zálohování a snad i jako mail relay. Mimo to je také jedním z míst, odkud se měří index internetového počasí, takže o jeho funkčnosti máme celkem přehled. Podle toho se zdá, že naposledy byl tento stroj restartován někdy v neděli večer a poté v pondělí dopoledne, ale předtím běžel dlouho bez přestávky. To by naznačovalo, že problém je v komunikaci s tímto serverem, nikoli v jeho samotné funkčnosti. Stejně tak tomu nasvědčuje i to, že občas pomáhá připojení přes jiné telefonní číslo.

cif 24 - early cena - média

Ovšem řečeno s Shakespearem: There is something rotten in the state of Denmark. Celá věc má totiž ještě druhou rovinu, totiž že u GTS evidentně není nikdo, kdo by dokázal v případě selhání situaci v krátkém čase napravit. Z neoficiálních pramenů jsem se dozvěděl, že na vině by mohly být právě nedávné investice jak GTS CzechNet, tak americké GTS, díky nimž GTS vykazuje účetní ztráty a nemůže si proto dovolit přijímat potřebné techniky. Pokud je to skutečně pravda, je to špatná vizitka pro jejich management a případové studie z minulosti ukazují, že je to také nejrychlejší cesta ke ztrátě pozic na trhu. Věřím však, že se v tomto ohledu situace brzy zlepší; možná se také GTS ještě potýká s technickými problémy, které jí nastaly spojením původní sítě GTS CzechNet se sítí Netforce.

Petr Tesařík

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).