Hlavní navigace

Šťoura: INEC ruší linky, přesouvá se ke GTS?

16. 6. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak objevil šťoura Petr Souček, INEC, nedávno odkoupený společností GTS, poněkud mění způsob svého připojení do Internetu a ruší linky. Zdálo by se, že se prostě jen konektivitou přesouvá přímo pod GTS, ovšem podle Tomáše Maršálka z GTS to je ještě jinak.

GTS před časem v poměrně rychlém sledu získalo dva konkrenční poskytovatele připojení – nejprve NetForce a vzápětí INEC. V případě NetForce následovala poměrně rychlá integrace a provázání Internetových aktivit obou společností, které se sice přesunuly do bývalých prostor NetForce, ale tam nezůstal kámen na kameni. U INECu to zatím vypadá poněkud jinak a ten si i nadále z velké části žije svým vlastním životem a má ještě i svou vlastní „hvězdičku a židličku“ v NIXu.

Tento stav však nepochybně nepřetrvá navěky a již nyní se šíří spekulace o tom, jak to bude. Nejžhavější spekulace říká, že bude založena nová společnost, kde budou Internetové aktivity obou firem spojeny s tím, že páteří této firmy bude spíše INEC, čemuž by mělo odpovídat i to, kdo bude v jejím čele. Dojít by prý k tomu mělo během léta, takže se nechme překvapit.

O sjednocování na první pohled svědčí i informace, které vyšťoural Petr Souček. Podle jeho zjištění INEC zrušil své dosavadní linky k Telenoru (satelit do Norska) a dokonce i k Ebone (do pražského uzlu) a naopak má linku přímo ke GTS, což dokládá následující traceroute:

1 192.121.157.90 4 msec 4 msec 8 msec
2 inec-gts.gts.cz [AS 5588] 104 msec 116 msec 100 msec
3 ns.inecnet.cz [AS 8679] 112 msec 104 msec 104 msec

Naopak i z tohoto výpisu plyne, že INEC má i nadále svůj vlastní autonomní systém, takže v tomto ohledu se žádné zemětřesení nekoná. Kromě toho trvá i připojení přes Global One, ovšem nebylo zřejmé, zda je to jen přechodná záležitost před úplným přepojením ke GTS, nebo zda prostě jen INEC hodlá svou konektivitu sjednotit. Je ovšem překvapivé, že tak činí právě prostřednictvím Global One, protože „dvorním poskytovatelem“ skupiny GTS je právě Ebone, kde vlastní určitý podíl.

Podle Tomáše Maršálka ze společnosti GTS, kterého jsem se na aktuální situaci zeptal, se však věcí mají trochu jinak. Zahraniční spojení INECu i nadále zajišťuje samostatná linka ke Global One o kapacitě 2 Mb/s. Linka na GTS, rovněž o kapacitě 2 Mb/s, je pouze peeringová. GTS má tedy s INECem peering mimo NIX, obdobné řešení používají i někteří další poskytovatelé (typicky EUnet pro peering s CESNETem a PVT). Po této lince však nejde žádný zahraniční provoz.

V této souvislosti ovšem nemohou nepřipomenout, že INEC přestal splňovat podmínky pro členství v NIXu, protože jeho konektivita ven jde opět jen přes AS člena NIXu (=Global One, ovšem totéž by platilo i při nasměrování do sítě GTS). Pamětníci si jistě vzpomenou na hádky přesně v této situaci zhruba před rokem, které nakonec INEC řešil právě přibráním další konektivity. Podle mého názoru jsou v tomto ohledu pravidla NIXu špatná, nicméně přes tehdejší vzrušené diskuse se od té doby nic moc nezměnilo. Podobnou, byť lehounce měkčí formulaci, ostatně používají i pravidla nyní zakládaného GEMMA IXu.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).