Hlavní navigace

Strategie pro DVB-T2 schválena a oficiální vysvětlení kauzy „Technik na Nově“

23. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Doposud poklidnou první polovinu prázdnin narušilo napínavější projednávání budoucího DVB-T2 a technik, který si „zahrál“ ve filmu Pompeje.

Strategie rozvoje zemského digitálního TV vysílání v DVB-T2 byla vládou projednána a také schválena. Čekal to málokdo

Druhý pokus o projednání Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání 20. 7. absolvovala česká vláda. Na předchozím zasedání minulé pondělí 11. července se k tomuto bodu vůbec nepropracovala, ale program zasedání kabinetu z 20. července, v němž se dokument objevuje výš než minulý týden, dával naději na úspěch. Nebo minimálně na to, že se jím ministři budou skutečně zabývat. Strategie přitom na Úřad vlády odešla v situaci, kdy se minimálně dva předkladatelé – ministerstva průmyslu a obchodu a kultury – nedokáží shodnout na několika zásadních bodech připravovaného přechodu na zemské televizní digitální vysílání ve standardu DVB-T2. Zejména na délce souběhu stávajícího vysílání DVB-T a nového DVB-T2, ale také na počtech sítí, jež by po přechodu na novější typ vysílání měla provozovat Česká televize.

Ministerstvo kultury požaduje, aby souběh stávajících čtyř celoplošných multiplexů DVB-T a tří plánovaných přechodových sítí DVB-T2 trval nejméně čtyři roky. Předkládaná Strategie počítá maximálně se třemi roky a osmi měsíci. Původní verze dokumentu ze začátku letošního roku sice obsahovala čtyřletý souběh, ale za předpokladu, že přechodové sítě DVB-T2 odstartují již letos v červnu. Autoři Strategie plánovali, že dočasné multiplexy DVB-T2 zahájí vysílání 6. června 2016, ale vzhledem k protahujícímu se meziresortnímu připomínkovému řízení ke Strategii a faktu, že už v polovině dubna ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek oznámil nový termín předložení Strategie na vládu, jež šel až za datum uvažovaného startu přechodových sítí (30. červen 2016), plán na jejich start se posunul až na konec letošního října.

Jan Potůček: Strategie přechodu na DVB-T2 názorově rozděluje ministerstva, vláda má dnes druhý pokus

Bohumil Herwig: Na druhý pokus vláda projednala Strategii DVB-T2. A schválila ji

Jan Brychta: Přechod na DVB-T2 bude stát kolem jedné miliardy korun, hotovo by mělo být do konce roku 2022


Autor: Čestmír Polák

Zkouška zvukové linky na Nově oživila historický film

Jeden z facebookových fanoušků webu DigiZone.cz nás upozornil na nepříjemný přešlap, který přerušil vysílání filmu Pompeje. Historický akční film z roku 2014 jsme vám dokonce doporučovali v rámci našich pravidelných programových tipů.

Výpadek přímo během filmu nám zmíněný čtenář popsal takto: Některý z techniků si ve studiu vlezl před kameru. S mobilem u ucha zkoušel linku – raz, dva, tři, čtyři a ptal se, jestli ho někdo slyší. Následně si ulevil lapidárním ´Ty vole´ a zase odešel. Film pak pokračoval dál.

Jan Brychta: Večerní film Pompeje na Nově narušil technik zkoušející zvukovou linku

Bohumil Herwig: Technik na Nově oživil prázdninový poklid. Je vidět i ve Zpětném zhlédnutí

Jan Brychta: Jak se dostal technik do vysílání? Nova vydala oficiální vyjádření

Podzimní novinky na FTV Prima s Pražským výběrem

Podzim na Primě slibuje tři zásadní novinky – detektivní seriál Mordparta s Jiřím Bartoškou v hlavní roli, cyklus mikrokomedií Jetelín a obnovenou soutěž Pevnost Boyard.

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer na úvod vyzvedl úspěch jarních novinek – sledovanost seriálu Ohnivý kuře průměrně přesahovala jeden milion diváků a detektivní V.I.P. vraždy se pohybovaly kolem 950 tisíc diváků. Na podzim chceme navázat na jarní úspěchy. Kromě nových seriálů Mordparta a Jetelín sázíme na adrenalinovou soutěž Pevnost Boyard, která proběhne vůbec poprvé s českými účastníky. Vrátí se i Ohnivý kuře, Přístav a chybět nebude ani Ano, šéfe!, zrekapituloval novinky Singer.

Jan Brychta: Prima představila podzimní novinky, kromě Pevnosti Boyard přijede třeba nový Top Gear

Jan Brychta: Jaký byl Pražský výběr v režii TV Prima

Stručně

Prvního června jsme vás na základě zaslané tiskové zprávy informovali o tom, že Slovenská Plustelka přejde v létě na DVB-T2. Protože se ve zprávě nic neříkalo zejména o formátu, který bude pro DVB-T2 použit, obrátili jsme se na Michala Šurana, který briskně zareagoval a prozradil nám, že formátem bude H.264, a mezi řečí „utrousil“ něco o tom, že také chystají vysílání ve 4K. A tak vznikl tento rozhovor.

Bohumil Herwig: Rozhovor s Michalem Šuranem z Towercomu o citlivém přechodu na DVB-T2 a Ultra HD z LOH 2016

Michal Šuran.
Autor: Towercom

Michal Šuran.

Pokud by si nějaký historik dal tu práci a chtěl někdy v budoucnosti sepsat dějiny novodobého sportovního sázení, začal by asi takhle. Rok 2017 bude v mnoha ohledech novým začátkem, který přinese nejen povinnost registrace, nahlášení bankovního účtu, faktické vyloučení sociálně nejslabších a řadu dalších technických, administrativních a logistických změn. Především ale bude znamenat nástup dosud nelegálních provozovatelů.

Václav Sochor: Reklamy na kurzové sázky? Zkraje roku nejspíš přijde chaos

Česká televize je prý připravena podílet se na druhé vlně digitalizace a vítá schválení strategie pro DVB-T2 Vládou ČR. Podle ČT schválení Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání ukončilo dlouhé období nejistoty.

Bohumil Herwig: Petr Dvořák, ČT: Díky DVB-T2 budeme moci v HD uvést i ČT 24, ČT :D a ČT art

Petr Dvořák, ČT.

Robin Wiliams, který zemřel nečekaně v srpnu 2014, je znám spíše pro své komediální role ve filmech Flubber, Jumanji, Hračky či Mrs. Doubtfire – Táta v sukni. Oscara získal za vedlejší roli ve filmu Dobrý Will Hunting, třikrát byl za své hlavní role – Král rybář, Společnost mrtvých básníků a Dobré ráno, Vietname – na tuto prestižní cenu nominován.

Petr Jakub: Dnešní narozeniny Robina Wiliamse oslaví pouze Film+. Zřejmě s „ustřiženými“ filmy

Robin Williams ve filmu Andrew – člen naší rodiny (Bicentennial Man).
Autor: Columbia Pictures

Robin Williams ve filmu Andrew – člen naší rodiny (Bicentennial Man).

Od včerejšího dne nemá satelitní platforma Digi TV oficiálně v nabídce žádný kanál společnosti Markíza Slovakia. V pátek zničehonic v odpoledních hodinách přestaly zákazníkům Digi TV fungovat programy společnosti Markíza Slovakia, tedy Markíza HD, Doma a Dajto. Na Facebooku ani na webových stránkách se žádné oficiální vyjádření neobjevilo.

Petr Jakub: Markíza HD, Doma a Dajto zřejmě v Digi TV minulostí

KL24


Autor: Petr Jakub

Čeští a slovenští diváci by se měli v dohledné době dočkat vysílání Discovery Channelu ve vysokém rozlišení. Datum ale zatím není jasné. Jak nás upozornil jeden z našich neúnavných informátorů, včera zveřejnil facebookový profil kanálu Discovery Channel Česko a Slovensko pozitivní informaci potvrzující blížící se spuštění vlajkové lodi celé skupiny Discovery v HD rozlišení i pro české a slovenské předplatitele.

Jan Brychta: Discovery Channel v HD? V Česku i na Slovensku snad už brzy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).