Hlavní navigace

Středoněmecký rozhlas MDR si vyzkouší v rámci DAB přenos prostorového zvuku

26. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Signál digitálního rozhlasového multiplexu ze Saska je bez problémů zachytitelný v části severních a středních Čech. Nejlepší pokrytí zde má vysílač Löbau – Schafberg.

Středoněmecký rozhlas MDR plánuje vyzkoušet v blízké době další možnost, kterou mu umožňuje technologie digitálního rozhlasu DAB – přenos vícekanálového zvuku. V rozhlasovém multiplexu na kanálu 9C se za tímto účelem objevila programová pozice MDR Klassik Surr. V Radiotextu se uvádí: Na tomto kanálu budete moci od pondělí 06.05.2013, 20.00 do 22.00 hodin přijímat vysílání MDR Klassik ve vícekanálovém zvuku. Programová pozice je přenášena v novější normě DAB+, to znamená, že zájemci se starším digitálním rozhlasovým přijímačem mají smůlu. Programu bylo přiřazeno z celkového toku 96 kbps.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Český rozhlas Plzeň bude vysílat digitálně, v DAB multiplexu společnosti RTI cz

Termín nebyl zvolen náhodně. Při pohledu do programového schématu této stanice by se měl ve vysílání objevit formát „To nejlepší z koncertních sálů“. Nebudete tedy žádným překvapením, když se diváci dočkají právě vícekanálového pojetí zvuku u klasické hudby. Bližší informace jsou k dispozici zde. Stanice MDR Klassik je zachytitelná bez problémů i na území Čech. Výrazně pomohl ke zlepšení jejího signálu především vysílač Löbau – Schafberg. Multiplex je dále zachytitelný v Čechách také z lokality Dresden – Wachwitz. Pozice MDR Klassik Surr se objevila i na sítích z vysílačů Leipzig Stadtwerke a Chemnitz/Geyer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).