Hlavní navigace

Studenti hackovali stát: kde se smí pít pivo a jak najít psychologa, školku či doktora?

2. 2. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Nejvyšší kontrolní úřad
Pátý ročník Hackathonu veřejné správy, pořádaný Nejvyšším kontrolním úřadem, změnil koncepci a ocenil nejlepší vývojáře z řad studentů.

Hackathon veřejné správy každoročně oceňuje vývojáře, kteří dokáží zajímavým způsobem využít otevřená data státních úřadů. Letošní pátý ročník změnil formát: v budově Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který akci pořádá, soutěžili výhradně studenti. Šlo o vítězné týmy z opendatových hackathonů, které se konaly v jednotlivých krajích. O ceny se utkalo asi 50 studentů z 13 týmů z celkem pěti krajů Česka.

„Účastním se porot studentských hackathonů a bylo na nich vidět, jaké úžasné produkty jsou studenti schopni vytvořit. Proto mě napadlo, že pozvat vítěze těchto studentských hackathonů nám zajistí, že se spolu potkají ti nejlepší z nejlepších,“ vysvětluje letošní změnu Jaroslav Broža z tiskového odboru NKÚ, který za myšlenkou hackathonu stojí. Krajské hackathony podle něj u nás pořádají obvykle krajské úřady.

„Zkušenosti z minulých ročníků byly skvělé. Naši kolegové zabývající se analýzou dat některé zde vzniklé projekty využívají k tomu, abychom zlepšovali naši práci, abychom lépe dohlíželi na hospodaření se státními prostředky,“ pochvaluje si i prezident NKÚ Miloslav Kala.

Data pro pražské setkání poskytlo celkem 12 institucí – počínaje Českým statistickým úřadem, přes Českou správu sociálního zabezpečení, Ministerstvo spravedlnosti, Sociologický ústav Akademie věd, Operátora ICT nebo Univerzitu Karlovu a Univerzitu Hradec Králové. Na místě studentům radili také mentoři – obvykle zástupci zapojených organizací.

Studenti měli na výběr: buď mohli v rámci hackathonu zdokonalit aplikaci, kterou vyvinuli v krajském kole, nebo mohli za 24 hodin přijít s aplikací zcela novou. Výsledkem samozřejmě byly obvykle hrubé prototypy aplikací, víc se za určenou dobu obvykle stihnout nedá.

Původní projekty

V kategorii vylepšených původních projektů bral bronz projekt Řemeslo má zlaté dno studentů ze západočeského Stříbra. Jejich aplikace nabízí s využitím dat Českého statistického úřadu pomoc s výběrem studijního oboru a střední školy v Plzeňském kraji. Uživatel může vybírat buď ručně, nebo odpovědět na dvacítku otázek, ze kterých mu předpokládaný směr vybere umělá inteligence (studenti využili k analýze textu API ChatGPT 3.5).

Na druhém místě skončil projekt Turistník, který využil otevřená data o turistických cílech z Královéhradeckého a Ústeckého kraje. Aplikace by měla sloužit jako plánovač výletů po památkách či přírodních krásách.

Vítězem kategorie původních projektů se stal projekt Školka plus, který má pomáhat s výběrem mateřské školy v Plzeňském a Karlovarském kraji. Informace o školkách shromažďuje na jednom místě, umí je zobrazit v mapě a dokáže také ukázat třeba to, jestli je v blízkosti zařízení dětské hřiště.

Nové aplikace

V kategorii nových projektů skončila na třetím místě aplikace Lékař na klik, která na jednom místě ukazuje informace o lékařích ze všech možných oborů. Data se dají filtrovat podle oborů či podle krajů a umožňuje vyhledávání konkrétních lékařů.

Druhou příčku obsadil projekt Uši pro duši. Tým z domažlického gymnázia J. Š. Baara připravil aplikaci, která mapuje dostupné školní psychology v Česku a umožňuje studentům najít pomoc v případě, že ji potřebují. Má také ambici zapojit do pomoci studenty psychologie.

CIF 24 - tip - superearly cena

Vítězství v kategorii nových projektů si odnesl projekt Můžu zde? dvoučlenného týmu z Křesťanského gymnázia v Praze-Hostivaři. Aplikace uživateli dává možnost zjistit, jestli je na konkrétním místě povoleno požívat alkohol či kouřit, ale umí také najít v okolí důležité body – třeba sběrné místo pro elektroodpad, parkovací automat nebo nabíjecí stanice pro elektromobil.

Informace o všech soutěžních aplikacích NKÚ zveřejnil na webu Hackuj stát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).