Hlavní navigace

SUSE v Česku rozšíří vývoj Linuxu a open source, investuje také do obchodu

26. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

SUSE Autor: Jan Sedlák
Red Hat není jediný linuxový hráč, který se slušně zabydlel v České republice. SUSE nabírá nové zaměstnance a rozšiřuje centrálu.

Softwarová společnost SUSE v Praze rozšíří vývojářskou centrálu. K současné zhruba stovce lidí má přibýt dalších 40 zaměstnanců, pozice už jsou otevřeny. Vedle brněnského Red Hatu tak na český vývoj ve značné míře spoléhá další významná firma zabývající se Linuxem a open source. SUSE spolu s tím v Česku a na Slovensku více rozjíždí obchodní aktivity.

Vývojové centrum linuxové společnosti v Praze funguje už od roku 1998, na zdejším trhu ale zase nebylo tolik vidět. SUSE se totiž v minulosti po akvizici stalo součástí firmy Novell a tuzemský vývoj tak spadl pod pražskou pobočku Novellu, která v některých obchodních ohledech neměla nejlepší renomé.

V roce 2011 přišla další akvizice – Novell i se SUSE přešel za více než dvě miliardy dolarů pod Attachment Group, která značky rozdělila a zajistila jejich nezávislé fungování. V Praze nicméně došlo ke konečnému rozštěpení až začátkem loňského roku. Od té doby se značka SUSE snaží na zdejším trhu rozvíjet a investovat. S aktuálním náborem se přestěhovala do nových kanceláří v Karlíně.

Práce na kernelu a dalších věcech

V pražském vývoji SUSE se dělá na zajímavých věcech. Vojtěch Pavlík například šéfuje sekci SUSE Labs, která pracuje na kernelu. Tomáš Chvátal je zase členem představenstva operačního systému openSUSE.

Miroslav Kořen, šéf českého SUSE.
Autor: Jan Sedlák

Miroslav Kořen, regionální manažer pro SUSE Česká Republika

Mimo to se v Praze pracuje na RPM balíčcích, kernelu, software quality Assurance, upstreamu a funguje zde i technická podpora (level 0 až 3). Jednotlivci dělají i na storage, desktopu, OpenStacku či nástroji YaST. Pražský vývoj nemá hlavního šéfa a funguje se v rámci nadnárodních struktur.

SUSE lidi láká na firemní kulturu, napojení na komunitu a velkou volnost. Pořádá třeba i takzvané hack weeks, kdy lidé dělají na vlastních projektech, které jsou někdy následně převedeny do produkce.

Kritická infrastruktura

Druhou částí pražských kanceláří je pak prodej českým a slovenským zákazníkům. To dostal na starost Miroslav Kořen, který se nyní mimo jiné snaží zvětšit povědomí o značce. Kořen byl první člověk, který měl v českém SAPu na starost prodej tehdy čerstvé a stále strategické in-memory platformy HANA.

Hlavním prodejním artiklem SUSE na českém a slovenském trhu je stále SUSE Linux Enterprise Server (SLES). „Hodně se snažíme cílit například na kritickou infrastrukturu. Vidíme možnosti migrací z unixových prostředí na Linux a x86/Intel platformu,“ popisuje Kořen pro Lupu. Dál se SUSE hodně zaměřuje na softwarově definované sítě, hypercomputing (HPC) či třeba SUSE Manager pro správu.

KL24

SUSE také těží ze zaměření na interoperabilitu. Prvním podporovaným Linuxem v cloudu Azure od Microsoftu byl právě ten od SUSE. V Česku se také vyvinul nástroj pro live patching, tedy aplikování softwarových updatů za chodu.

SUSE je v současné době součástí skupiny Micro Focus, která firmu získala společně s Novellem v roce 2014. Micro Focus se obchoduje na burze v Londýně a má hodnotu 4,6 miliardy liber. Součástí skupiny je i legendární Borland. Samotné SUSE má kolem 800 zaměstnanců, hlavní sídlo má v Německu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).