Hlavní navigace

Švédové znovu v Praze: Telia nabízí své služby

21. 4. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Milovníci historie by v poslední době mohli mít pocit, že se vrátila poslední fáze třicetileté války. Tentokrát je však naštěstí vše v přátelské a obchodní rovině: po nedávné akvizici Seznamu švédskou firmou Spray se nyní v Praze objevil švédský telekomunikační gigant, firma Telia. Své služby u nás hodlá nabízet ve spolupráci s firmou InWay.

Bývaly doby, kdy si každý poskytovatel připojení řešil svoji zahraniční konektivitu sám, jak nejlépe uměl. Jeden čas byly velmi oblíbené satelity, skoro každý poskytovatel měl svojí linku do Ameriky, jiní více důvěřovali pevným linkám do různých míst v Evropě. Něco takového už dávno neplatí: v Praze se objevili velcí poskytovatelé, jako je Ebone či Global One, a ostatní poskytovatelé využívají jejich služeb, které jsou podstatně levnější než vlastní linka do zahraničí. V současné době si jednoznačně nejlépe vede Ebone, který získal poměrně slušnou skupinu zákazníků, o něco hůře je na tom v současné době Global One, který některé klíčové klienty z řad poskytovatelů ztratil. Na vzestupu je naopak KPNQwest, který nyní nové klienty získává.

Telia u nás také hodlá nabídnout především tyto služby pod názvem Telia IP Transit Service. Za tímto účelem už byla do Prahy zřízena linka ATM o kapacitě 34 Mb/s. Čtyři megabity si již z této linky „uloupla“ samotná společnost InWay, zbytek však bude k dispozici dalším zájemcům. InWay přitom bude hrát úlohu zastoupení Telia pro náš trh, takže bude zajišťovat předprodejní, prodejní a technický servis produktu. Dosavadní služby, tedy zejména bezdrátové připojení, kterým se InWay proslavila, však budou pokračovat i nadále beze změny.

Na včerejší tiskové konferenci, kde byla tato spolupráce oznámena, zazněly i další zajímavé informace, týkající se InWay. Na podzim loňského roku totiž došlo ke změně akcionářské struktury této společnosti. Svůj podíl v ní původně držely tři skupiny (34 % MERO, 34 % TMP, 32 % management), MERO však svůj podíl prodalo právě TMP (Telekomunikačním montážím Praha), které se tak staly majoritním vlastníkem. Tento krok je svým způsobem překvapivý: v minulosti (řádově před rokem a půl) se totiž šířily spekulace o tom, že svůj podíl v InWay chce naopak prodat právě TMP.

Společnost InWay je doposud podle Obchodního věstníku stále ve ztrátě, jak však uvedl ředitel společnosti Petr Král, svůj business plán, který není primárně zaměřen na generování zisku, plní. Pro svůj další rozvoj však bude potřebovat silné finanční zázemí, které by mělo poskytnout právě TMP.

UX DAy - tip 2

Produkt Telia IP Transit Service není v dnešní době na našem trhu ničím zvlášť výjimečným oproti konkurenci, o úspěchu u poskytovatelů bude proto rozhodovat především cena. Jak si povede však uvidíme teprve za několik měsíců: smlouvy na poskytování konektivity se zpravidla nedají vypovědět za pár dnů.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).