Hlavní navigace

Švédská Piratpartiet bude v Europarlamentu podporovat politiku zelených

26. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
26. 6. 2009

Čerstvě zvolený europoslanec Christian Engström, který kandidoval ve Švédsku za tamní pirátskou stranu, bude v Poslanecké sněmovně podporovat politickou skupinu zelených. V následujícím pětiletém období se přidá na stranu frakce, které chce pirátská strana poděkovat za dlouholetý zápas zelených v EP za ochranu práv uživatelů internetu. Česká Strana zelených se touto podporou zvenčí pochlubila v tiskové zprávě.

Christian Engström oznámil, že ve všech otázkách, na které nemá Pirátská strana žádnou nebo jednotnou pozici bude následovat politický kurz zelených. Rozhodnutí švédské Pirátské strany jasně ukazuje, kdo je v Evropě skutečnou liberální stranou zajímající se o práva jednotlivců a menších skupin, které nemají peníze ani vliv velkých korporací potřebný k účinnému lobbování. Internet už dávno není tou svobodnou a nekomerční digitální dimenzí, která měla vést k nové sociální revoluci. Zelení, včetně českých zelených, se chtějí postarat o to, aby na „síti“ byla alespoň zachována a bráněna práva jednotlivých uživatelů nebo malých vývojářů, uvedl úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Tipy C

Česká Strana zelených nebude mít v následujícím funkčním období zastoupení v EP, nicméně na domácí scéně se zřejmě bude zabývat i některými hodnotami, které chtějí bránit strany označované jako „pirátské“. Přímo ve volbách do Poslanecké sněmovny se ale bude o přízeň ucházet i česká odnož pirátského hnutí, a bude tedy zajímavé sledovat, do jaké míry budou tyto dvě strany pro voliče konkurenční.

Server Digizone.cz dnes mimořádně přináší rozhovor s předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou na téma možného návratu Rádia Wave do FM éteru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).