Hlavní navigace

Švédsko přitvrdí v boji proti počítačovému pirátství

27. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Švédsko, známá bašta kontroverzní The Pirate Bay, nechce být už tolik benevolentní k počítačovému pirátství. V dubnu příštího roku vstoupí v platnost nový zákon, který má držitelům autorských práv usnadnit přístup k datům od poskytovatelů připojení, která si vyžádají. Samozřejmě ale s posvěcením soudu, kterému budou muset například zástupci hudebního či filmového průmyslu vždy dodat důkazy pro důvodní podezření, aby soud nařídil poskytovateli vydání příslušných záznamů vztahujících se ke…

Švédsko, známá bašta kontroverzní The Pirate Bay, nechce být už tolik benevolentní k počítačovému pirátství. V dubnu příštího roku vstoupí v platnost nový zákon, který má držitelům autorských práv usnadnit přístup k datům od poskytovatelů připojení, která si vyžádají. Samozřejmě ale s posvěcením soudu, kterému budou muset například zástupci hudebního či filmového průmyslu vždy dodat důkazy pro důvodní podezření, aby soud nařídil poskytovateli vydání příslušných záznamů vztahujících se ke konkrétním IP adresám a provozu na nich.

Se získanými dokumenty pak mohou držitelé autorských práv podniknout další právní kroky. Domnělé kladivo na piráty však může nadělat více škody než užitku a ve skutečnosti nemusí být tak účinné, jak by si autoři zákonu asi představovali. Problém samozřejmě představují špatně zabezpečené WiFi sítě, různé anonymizační služby a podobně. Každopádně zvýšená snaha bojovat s počítačovým pirátstvím se v poslední době u některých evropských zákonodárců podstatně zvýšila a na stůl přicházejí i velmi kontroverzní nápady jako francouzské třikrát a dost, jehož úspěšné rozšíření do celé Evropské unie však v Evropském parlamentu nedávno tvrdě narazilo. (TorrentFreak)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).