Hlavní navigace

Svět zavádí televizi v rozlišení 4K, Japonsko už chystá veřejnou projekci v 8K

12. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový formát Super Hi-Vision počítá s rozlišením 7 860 × 4 320 pixelů, které je čtyřikrát větší než Ultra HD (4K) a šestnáctkrát větší než nynější HDTV

Super HD rozlišení u televizního vysílání, které je čtyřikrát větší než u právě zaváděného Ultra HD (4K), hodlá veřejně prezentovat na filmovém festivalu v Cannes japonská veřejnoprávní televize NHK. Takzvaný Super Hi-Vision formát počítá s rozlišením 8K, které odpovídá 7 860 × 4 320 pixelům. To je čtyřikrát více než u aktuálně zaváděného Ultra HD a dokonce šestnáctkrát více než u běžně šířených Full HD televizních programů.

K TÉMATU: Sony přijde jako první s pevným diskem na filmy ve 4K. Vyjde na 14 tisíc korun

Televize NHK si pro ukázku zvolila krátkou komedii, na které chce demonstrovat, že se televizní vysílání může dostat až na úroveň dnešních kin, a to jak v rozlišení obrazu, tak kvalitě zvuku. NHK pracuje na vývoji formátu 8K od roku 1995. Podle serveru BroadbandTVnews.com zkoumá vývoj několika televizních žánrů v tomto formátu, nedávno například společně s brazilskou televizí TV Globo natáčela známý karneval v Rio de Janeiru.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Televizory Sony Bravia 2013: špičková výbava už pomalu od základu a 4K

„Nová technologie je hnacím motorem pro nový obsah. Už z našeho zkušebního vysílání v rozlišení 8K z olympijských her v Londýně jsme zjistili, že jsou jím diváci nadšeni. Výrobou hrané komedie jsme se snažili porozumět technickým problémům produkce dramatické tvorby v tomto novém formátu,“ uvedl Nobhuhiro Haneda, senior manažer NHK zodpovědný za výrobu pořadů v rozlišení 8K. Na festivalu v Cannes nabídne NHK vedle komedie také zábavu, sport a přírodovědné dokumenty v 8K.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).