Hlavní navigace

Systémy s webovými kořeny vystrkují růžky

26. 4. 2012
Doba čtení: 16 minut

Sdílet

Mozilla se mobilu se svým systémem dočká možná už letos. Systémem příbuzným s browserem Google Chrome lze pohánět počítač za pár stovek. Ale na vývoj samotných prohlížečů se nezapomíná. Co je nového?

Mozilla se prý dočká mobilu se svým systémem možná už letos

Možná jste zachytili zvěsti, že Mozilla chystá vlastní operační systém pro chytré mobilní telefony. Pokud jste si říkali, že jsou to jen divoké plány na papíře, které se nikdy nedočkají realizace, pak vás pravděpodobně musela nahlodat skutečnost, že Mozilla své představy velmi vážně prezentovala na barcelonské akci Mobile World Congress 2012.

Klíčovou skutečností je, že na to nebyla sama. Po boku jí jako partner projektu stál nadnárodní telekomunikační kolos Telefónica. K projektu mají blízko také Qualcomm a Adobe. Podle neoficiálních informací Mozilla ruku v ruce s Telefónicou v Barceloně nehrála hudbu daleké budoucnosti.

Podle brazilských médií se má první B2G mobil v prodeji objevit právě na tamním trhu a to už na konci roku 2012 či přelomu let 2012 a 2013. Brazílie je jednou ze zemí, kde skupina Telefónica působí. Zprávu prý vypustila přímo Mozilla, resp. její součástí šéf Gary Kovacs. Start v Brazílii není nelogický. Na tamním trhu iPhone a Android zdaleka nedrží tak dobré karty jako na jiných trzích, takže je tu poměrně značný manévrovací prostor pro nového hráče.

Gary Kovacs, šéf Mozilly, o novém systému  jednal s Telefónicou přímo v Brazílii. Něco je opravdu ve vzduchu.

Podle jiných zdrojů první by se mobilní telefon s novým a do značné míry revolučním systémem, mohl objevit na trhu již počátkem roku 2013 (to se nevylučuje s termínem deklarovaným pro uvedení v Brazílii) a další by jej měly následovat. Zpráva tohoto znění je slyšet z různých kruhů, takže ji lze přidat pár stupínků na škále důvěryhodnosti, byť jsou to pořád neoficiální zvěsti.

Potvrzeným faktem každopádně je, že Mozilla staví pozadí svého systému na linuxových základech. To by ve světle dřívějších, současných nebo připravovaných mobilních platforem nebylo nic zvláštního. Mozilla chce vzít i kód z open source systému Android. Podobně si počínal Amazon při vývoji úspěšného tabletu Kindle Fire. Android byl sice přetvořen k nepoznání, ale v rodném listě výsledného systému se pro něj kolonka najde.

Projekt Mozilly nese jméno Boot to Gecko (B2G), celý koncept je pak titulován jako Open Web Device. Zamýšlený systém totiž nebude využívat nativní aplikace. Bude se spoléhat na aplikace napsané čistě za využití webových technologií jako je HTML 5, JavaScript či CSS. Renderovat je bude jádro Gecko, které používá Firefox a staví na něm i další projekty.

Využití webových technologií neznamená rezignaci na plné využití možností současného hardwaru. Mozilla počítá, že v záplavě webových API bude jedno třeba i pro NFC. Nová API mají tvůrcům webových aplikací zpřístupnit také Bluetooth, fotoaparát, resp. kameru, telefonní funkce a tak dále. Uživatel by tak prakticky neměl poznat, že nepracuje s nativní, nýbrž webovou aplikací.

Spoléhat na webové technologie z hlediska podpory aplikací není nic undergroundového. Totéž dělá Microsoft v prostředí Metro ze systému Windows 8 / Windows RT. Na výsledek přitom s ohledem na své příjmy nespoléhá jen samotný Microsoft, ale i zástupy výrobců hardwaru včetně těch nejtěžších vah. A Microsoft rozhodně v této oblasti není průkopníkem. Spíše lze říci, že přistoupil do rozjetého vlaku.

Mozilla svůj systém s ohledem na licence i hardwarové nároky navrhuje tak, aby chytré telefony jím vybavené mohly patřit do nižších cenových pater. Chytrý a přitom levný mobil je dlouhodobým snem a cílem všech výrobců na trhu. Otázkou je, kdo se ujme výroby zařízení pro sériovou výrobu. Právě zde by Mozille měly pomoci kontakty Telefóniky.

Kdo by to tak mohl být? Americká média ze svých prý důvěryhodných zdrojů točících se kolem výrobců mobilů vydolovala zprávu, že se stébla chytá tonoucí LG, které se Mozille prý přihlásilo jako hardwarový partner. To by nebylo až takové překvapení. LG se už delší dobu nevede zrovna dobře. Levné chytré telefony by jej mohly katapultovat mezi ty úspěšné.

Nabízí se otázka: nezhorší si Mozilla v případě úspěchu vztahy s Googlem? Připomeňme, že nejvíce peněz do její pokladnice sype dohoda právě s Googlem, že bude výchozím vyhledávačem ve Firefoxu. Oficiální stanovisko je takové, že Mozilla neočekává zhoršení vztahů s Googlem. Doufá i v udržení korektních vztahů s Microsoftem či Applem.

A na kritiku, že Mozilla tříští své síly, když na primární a prioritní produkt, kterým je pro ní stále Mozilla Firefox, silně útočí Google Chrome, má Mozilla také jasnou odpověď: vyvíjené technologie prý poslouží pro rozvoj webu obecně. Zejména nová API by měla do prohlížečů přinést například nové možnosti práce s hardwarem bez závislosti na plug-inech.

Počítač s Google Chrome OS za pár stokorun? Téměř

Není tajemstvím, že první netbooky s Google Chrome OS nejsou zrovna prodejním hitem. Panuje všeobecná shoda, že důvodem je s ohledem na omezení systému plynoucí z jeho koncepce příliš vysoká cena zařízení. Teď je tu ale možnost pořídit si počítač za pár stovek a vybavit si ho Google Chrome OS, tedy přesněji Chromium OS.

Chromium OS je open source příbuzný Google Chrome OS. Nabízí prakticky tytéž funkce. Navíc se v něm objevují některé žhavé novinky k vyzkoušení. Stáhnout, instalovat či upravovat si jej může kdokoliv. Pokud tedy máte zájem, můžete si Chromium OS nainstalovat na svůj současný počítač, abyste získali představu, co že je to ten blízký příbuzný Google Chrome OS vlastně zač.

A kde vzít onen počítač za pár stovek? Stačí se zařadit do dlouhé fronty zájemců o Raspberry Pi. Ta je delší než současné české fronty na slepice. Raspberry Pi je totiž vysoce zajímavý low-cost počítač britského původu vybudovaný na ARM architektuře. Lépe vybavená verze vyjde na 21,60 £, což v přepočtu dělá zhruba 640 Kč. Příprava kompatibilní verze systému Chromium OS nebude s dostupným návodem pro zkušenějšího počítačového kutila žádná dřina.

Nejlevnější „chromebook“ vyjde na 21,60 £. Za to v českých e-shopech pořídíte netbook s Windows 7 Home Premium.

Nejlevnější ze současných netbooků s Google Chrome OS po slevě vyjde v  americkém e-shopu Amazon aktuálně na 299,99 $, tedy necelých 5700 Kč. Jedná se o 11,6″ netbook značky Acer. Netbooky s 11,6″ displejem a plnohodnotným operačním systémem jsou v nabídce e-shopu Amazon (jen) o sto dolarů dražší. Pokud si vezmeme cenu v přepočtu na koruny, tak za zmíněných  5700 Kč v českých e-shopech bez problémů koupíte netbook s Windows 7 Home Premium. A pokud se spokojíte s některou z bezplatných distribucí Linuxu, můžete jít na ještě nižší cenu.

Pokud chcete okusit levný počítač s „prohlížečovým systémem“, tak by vás pravděpodobně zajímala konfigurace. Raspberry Pi v lépe vybavené variantě B disponuje procesorem Broadcom BCM2835 s taktovací frekvencí 700 MHz. Operační paměť sdílená s grafikou činí 256 MB. Jako úložiště lze místo pevného disku použít paměťovou kartu formátu Secure Digital (SD).

Raspberry Pi nemá sexy case, ale za několik stokorun je to zajímavý počítač, na kterém může běžet třeba Debian.

K monitoru je možné tento počítač připojit přes HDMI (grafika zvládá rozlišení 1080p) a pak je tu také klasický 3,5mm jack pro sluchátka nebo reproduktory. O konektivitu se stará síťové rozhraní (10/100 Mbit/s) se vstupem pro kabely opatřené klasickou koncovkou RJ-45. Pro klávesnici a myš jsou k dispozici dva porty USB 2.0.

Stačil by Vám počítač popsané konfigurace pro činnosti, které na počítači děláte nejčastěji?

Google Chrome by měl být výchozím prohlížečem pro Android 5

Podle neoficiálních informací by se mobilní operační systém Android 5.0 s kódovým označením Jelly Bean měl objevit ještě během druhého čtvrtletí tohoto roku. Spíše tedy na jeho konci, protože se hovoří o uvedení v létě. To by tedy logicky ukazovalo na závěr června. Nikoliv nezajímavou informací je ta, že součástí systému se údajně stane i mobilní Google Chrome.

Google Chrome by podle dostupných zákulisních informací měl nahradit současný bezejmenný browser integrovaný do systému, který preferuje většina jeho uživatelů. Mobilní Google Chrome se nyní nachází ve fázi veřejného testování. Vyzkoušet si jej mohou uživatelé zařízení se systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich (těch ale mnoho není). Testovací verze je už oficiálně dostupná i českým uživatelům včetně české lokalizace.

Google tak stejně jako Microsoft bude mít prohlížeč se shodným  základem a pod stejnou značkou jak pro osobní počítače, tak pro mobilní zařízení. Android 5 by se mimochodem měl objevit zhruba ve stejnou dobu jako ostrý Google Chrome 19 pro osobní počítače, který jako novinku přináší přenos právě otevřených stránek mezi různými instalacemi prohlížeče.

Google Chrome 19 přináší přenos otevřených stránek nejen mezi různými počítači, ale také mezi tablety a mobily.

Neomezuje se přitom jen na desktopový Google Chrome pro MS Windows, Linux či Mac OS X, ale přenos otevřených stránek bude podporovaný i mobilní verzí prohlížeče z mobilů a tabletů. Zdá se tedy, že Google má velký ostrý vstup prohlížeče Google Chrome na mobilní scénu poměrně dobře naplánovaný.

Opera 12 umožní pracovat s webovou kamerou bez plug-inů

Známy jsou další novinky, které se objeví v prohlížeči Opera 12 vznikajícím pod kódovým označením Wahoo, jehož betaverze by na sebe neměla dlouho nechat čekat. Vedle speciální stránky se sledováním využití procesoru prohlížečem a vylepšeného hledání přes adresní řádek je nově avizovaným vylepšením podpora webových kamer. Tvůrci webových aplikací budou moci přistupovat k webové kameře uživatele. Je to další krůček na cestě k prohlížečům bez plug-inů.

Pokud si webová stránka vyžádá přístup k webové kameře, prohlížeč osloví uživatele, jestli přístup ke kameře dovolí.

Stačit jim bude pouze JavaScript. Žádný Flash, Silverlight. Žádný speciální plug-in. Čistě webové řešení. Prohlížeč si před zpřístupněním obrazu z webové kamery nejprve vyžádá explicitní souhlas uživatele, takže netřeba se bát o soukromí. Navíc při prohlížení stránky přistupující k webové kameře bude uživatel informován speciální ikonou vedle adresního řádku.

Opera má novou diagnostickou stránku about:cpu.

Více o této novince si můžete přečíst na blogu vývojářů prohlížeče, kde jsou i odkazy na ukázky využití této funkce a lze tam i stahovat experimentální build s s nativní podporou přímého přístupu k webové kameře.

Z již známých věcí, které přinese Opera 12, lze zmínit hardwarovou akceleraci vykreslování webového obsahu i prostředí samotného programu, oddělení běhu plug-inů do samostatného procesu pro posílení stability, zpřístupnění 64bitové verze (poslední dvě novinky se týkají platformy MS Windows, uživatelé některých alternativních systémů je mají k dispozici již delší dobu) nebo podporu dalších vymožeností z HTML 5 (např. drag&drop)

Firefox se konečně dočká nového správce stahování

Mozilla konečně uživatelům splatí dluh starý už nezdravě dlouho. V rámci experimentálních nočních buildů prohlížeče Mozilla Firefox se konečně objevil nový správce stahování, o kterém se hovoří již několik let. Přinést jej měl již Firefox 4, ale na zrealizování dříve zveřejněného plánu nedošlo.

To přineslo poměrně nepříjemný problém, protože Firefox 4 a dosud všechny následující verze neumí v rámci hlavního okna indikovat průběh probíhajícího stahování. Zmizel totiž stavový řádek, který dřív k tomuto účelu sloužil. Řešením je instalace rozšíření Download Statusbar. V následujících měsících by se však měl ve Firefoxu objevit konečně nový koncept řešící stahování souborů z Internetu.

Nový správce stahování je již realitou, zatím však jen ve vývojové verzi. Nabídne jej zřejmě Firefox 15

Jak to bude fungovat? Jakmile se spustí stahování, tak se na nástrojovém panelu (lišta navigace) objeví speciální tlačítko ukazující průběh stahování. Když na něj uživatel klikne, zobrazí se plovoucí box (podobně jako při dotazu na uložení hesla), kde lze vidět všechny běžící stahování a případně je zrušit či pozastavit. Historie stahování je již delší dobu součástí knihovny stránek, ale zatím se ve vývojové verzi dříve stažené soubory zobrazují i ve zmíněném plovoucím boxu.

Historie stažených souborů je ve Firefoxu již delší dobu součástí knihovny stránek a zůstane tam i s novým správcem stahování.

Nový správce stahování vykazuje řadu chyb a nedodělků, tudíž se jeví nepravděpodobné, že by jej přinesl Firefox 14, který je momentálně ve vývoji. Funkce bude zřejmě odložena a přinést by jí mohl až Firefox 15. Každopádně se alespoň už na novém správci stahování intenzivně pracuje a jen se o něm nemluví. 

Google Chrome: daří se enormně rychlá distribuce aktualizací

I když Microsoft sepsul statistiky, které poskytuje StatCounter, pořád jde o mediálně vděčný zdroj dat. Mezi poskytovanými daty lze dohledat, že globálně nejpoužívanějším webovým byl v první polovině dubna 2012 prohlížeč Google Chrome 18, jehož tržní podíl činil 24,76 procenta. Internet Explorer 9 si na druhém místě ukousl jen 15,7 procenta z tržního koláče.

Pokud půjdeme dále do nedávné historie, dospějeme k závěru, že v březnu tohoto roku byla nejnovější dostupná ostrá verze prohlížeče Google Chrome browserem s největším podílem na trhu. V březnu 2012 podíl prohlížeče Google Chrome 17 činil 27,16 %. Tentokrát byl na druhém místě starší Internet Explorer 8 s podílem 16 procent.

V únoru 2012 byl první Internet Explorer 8 s podílem 18,86 procenta. Ovšem jenom díky tomu, že v tomto měsíci uživatelé přecházeli z Google Chrome 16 na čerstvě vydaný Google Chrome 17. Těmto prohlížečům ostatně patřilo druhé a třetí místo. Podíl browseru Google Chrome 17 činil 13,73 procenta a podíl prohlížeče Google Chrome 16 dělal 13,39 procenta.

V lednu panoval Google Chrome 16 s podílem 25,79 procenta, kterému se na druhém místě musel poklonit Internet Explorer 8, jenž obsadil 20,82 procenta trhu. V prosinci 2012 opět došlo k jevu „střídání stráží“, kdy se prohlížeč Googlu propadl.

V předešlých měsících, pokud zrovna nedocházelo k přelívání uživatelů ze starší verze k novější, byla nejnovější ostrá verze Google Chrome vždy na druhém místě za prohlížečem Internet Explorer 8. Teprve až v dubnu 2011 by podíl dvou posledních verzí prohlížeče Google Chrome v součtu nestačil na druhé místo.

V předešlých měsících se pak dlouhodobě na druhém místě za prvním Internet Explorerem 8 držel Firefox 3.6. Nicméně vývoj posledních měsíců je jasný: mezi ostrými verzemi prohlížečů exceluje Google Chrome. Podstatnou roli samozřejmě hraje stále rostoucí popularita tohoto prohlížeče, kterou potvrzují i jiné statistiky.

Tiché aktualizace fungují na jedničku, pokud jde o rychlou distribuci aktualizací ke koncovým uživatelům.

Mnohem větší vliv ale má to, že Google Chrome díky tichým aktualizacím promptně převádí uživatele na nejnovější verzi. Nedochází tudíž k tříštění sil. Kdyby například všichni uživatelé Internet Exploreru 8 přešli na Internet Explorer 9, tak král ostrých verzí je jasný. Jenže to není ani technicky možné, protože Internet Explorer 9 nepodporuje stále populární Windows XP, kdežto Internet Explorer 8 ano.

Můžeme tedy hovořit v první řadě o rostoucí popularitě prohlížeče Google Chrome patrné v posledních měsících, kterou potvrzují i čísla po součtu podílu všech vyskytujících se verzí sledovaných prohlížečů. Zároveň ale Google exceluje v distribuci nejnovějších verzí včetně bezpečnostních záplat. Uvidíme, jestli si podobně povede Firefox po chystaném zavedení tichých aktualizací. Ještě před několika měsíci byl v této disciplíně přeborníkem právě on. 

Uživatelům Windows XP lačnícím po Internet Exploreru 9 Microsoft vzkazuje, že si mají koupit Windows 7.

Používáte vždy nejnovější ostrou verzi svého výchozího prohlížeče?

Firefox 3.6 převede své uživatele na nejnovější verzi prohlížeče

Podporou prohlížeče Firefox 3.6 skončila. U nás tento zastaralý browser používá 15 procent z celkového počtu uživatelů Firefoxu, což není nevýznamné množství. Mozilla radí přejít co nejdříve na nejnovější verzi.

Uživatelé, kteří chtějí ostrou verzi s nejčerstvějšími novinkami, si aktuálně mohou nainstalovat Firefox 11. Uživatelé bažící po delší dobu poskytované podpoře mohou využít Firefox 10 s prodlouženou podporou, který se hodí třeba do firemního prostředí.

Uživatelé, kteří svépomocí neopustí Firefox 3.6, čeká automatická aktualizace na nejnovější dostupnou ostrou verzi. Zatím není jasné, kdy k distribuci aktualizace dojde, ale už teď je zřejmé, že všech uživatelů se týkat nebude.

Firefox 3.6 byl ve své době dobrým prohlížečem, ale jeho dny budou brzy definitivně sečteny.

Firefox totiž končí s podporou Windows 2000. Ze systémů Microsoftu bude od letoška nadále podporovat jen Windows XP s SP3 nebo vyšší. Smůlu tedy budou mít i uživatelé, kteří si do Windows XP ještě z jakéhokoliv důvodu nenainstalovali třetí servisní balíček.

Mozilla nabízí uživatelům Windows 2000 zatím Firefox 10 s prodlouženou podporou. Ten pod Windows 2000 bude nadále fungovat, ovšem ani jeho prodloužená podpora není nekonečná. Firefox 10 vyšel 31. prosince 2012 a prodloužená podpora má být poskytována po dobu 42 týdnů od vydání.

Uživatelé Windows 2000, kterých už dnes však není mnoho, si z moderních prohlížečů příliš vybírat nemohou. Oficiálně tento systém podporuje v aktuální ostré verzi z moderního mainstreamu jen Opera a to pouze v minimální konfiguraci. I její tvůrci doporučují spíše Windows XP nebo novější.

Nový Bing Bar pro Internet Explorer podporuje Facebook Chat

Microsoft uvolnil novou verzi nástrojového panelu vyhledávače Bing pro prohlížeč Internet Explorer 7 nebo novější. Bing Bar v nové verzi 7.1 přináší Facebook Chat, takže kromě čtení příspěvků ze své zdi na Facebooku můžete chatovat s přáteli z této sociální sítě. Potvrzují se tak vřelé vztahy mezi Microsoftem a Facebookem. Aby také ne, když je Microsoft akcionářem Facebooku.

Nový Bing Bar přináší Facebook Chat.

Bing Bar je v první řadě lišta pro snadný přístup k vyhledávači Bing a ke k němu přidruženým službám. U nás má však vyhledávač Bing jen minimum uživatelů a nedaří se mu nijak zvlášť dobře ani na domácím americkém trhu. Jeho globální tržní podíl za březen 2012 podle Net Applications činil 4,56 procenta. Google je s podílem 79,86 procenta jasnou jedničkou.

Přestože Bing a jeho služby český uživatel na nástrojovém panelu zřejmě nevyužije, pohodlný přístup k dění na Facebooku a možnost komunikovat s přáteli přes Facebook Chat se může hodit. Stejně tak upozornění na nově došlé e-maily. Podporovány jsou e-mailové služby Windows Live Hotmal, Gmail a Yahoo Mail.

Stačí kliknout na tlačítko a Facebook Chat máte před sebou.

Maxthon už možná tvůrce nudil. spustili konkurenci pro DropBox

Tvůrci prohlížeče Maxthon se rozhodli spustit službu podobnou populárnímu DropBoxu. Jmenuje se SkyFile a funguje na osvědčeném principu: synchronizuje obsah speciální složky mezi různými zařízeními za pomoci internetového úložiště, kde se synchronizovaná data zároveň i vlastně zálohují.

Zdarma je k dispozici úložiště o kapacitě 6 GB, čímž SkyFile překonává DropBox, který nabízí jen 2 GB. Windows Live Mesh pak poskytuje 5 GB, tedy také méně. SkyFile umožňuje synchronizovat soubory libovolného typu a velikosti (do velikosti úložiště samotného). Za 9,99 $ měsíčně 99 $ ročně si lze pořídit úložiště o kapacitě 50 GB. Na 19,99 $ měsíčně nebo 199 $ ročně vyjde úložiště o kapacitě 100 GB. Roční předplatné je tedy vždy zvýhodněno.

SkyFile kromě klientských aplikací disponuje i webovým rozhraním. Maxthon není nutností, funguje napříč prohlížeči.

K dispozici je momentálně obslužný software pro osobní počítače s operačním systémem MS Windows a pro zařízení se systémem Android (tj. zejm. mobily a tablety). Existuje také klient pro iOS, ovšem je nutný jailbreak, takže nejde o oficiální záležitost. K datům je možný přístup i přes webové rozhraní. K jakékoliv formě integrace s prohlížečem Maxthon zatím nedošlo.

Autoři prohlížeče Maxthon nejsou v novodobé historii jedinými tvůrci webového prohlížeče, kteří se pustili do provozu služeb přímo nesouvisejících s prohlížečem samotným. Tvůrci prohlížeče Opera vedle uživatelského komunitního portálu poskytují e-mailovou službu My Opera Mail.

My Opera Mail je bezplatná e-mailová služba od tvůrců prohlížečů Opera, Opera Mini a Opera Mobile.

Pak je tu samozřejmě Google nebo Microsoft, ovšem v jejich případě je to trochu jiné. Jedná se o firmy se širokým produktovým portfóliem, kde prohlížeč hraje jen jednu z rolí a nešlo a nejde o primární produkt společnosti, byť minimálně v případě Googlu začíná hrát prohlížeč jednu z hlavních rolí.

Firefox by měl zeštíhlet, tedy alespoň jeho instalační soubor

Po odlehčování uživatelského rozhraní Firefoxu chce Mozilla nasadit redukční dietu i velikosti jeho instalačního balíčku. Instalační soubor vývojové verze Firefoxu 14 má téměř 17 MB. Mozilla by byla ráda, kdyby toto číslo kleslo, a začala na tom aktivně pracovat.

Velikost instalačních souborů měla zásadní význam v dobách pomalých internetových připojení, kdy stahování trvalo dlouho a uživatel navíc platil za dobu, kdy byl připojen. Dnes už velikost instalačního souboru nehraje zásadní roli. Mozilla také zdůrazňuje, že jeho zeštíhlovací proces nemá nijak vysokou prioritu.

BRAND24

Osobně bych však více ocenil důraz na další ladění správy a spotřeby paměti. Mozilla sice značnou část viny za vysoké provozní nároky svaluje na doplňky, nad kterými nemá kontrolu. Nicméně mnohokrát jsem se setkal s čistou instalací, která po delší době chodu (například na nevypínaném, ale pouze hibernovaném notebooku) zabrala 1 GB operační paměti a více.

Firefox se při spotřebě paměti zrovna nekrotí.

To je pro tentokrát vše. Ostré verzi prohlížeče Mozilla Firefox 12, která včera vyšla, se budeme na Lupě věnovat v chystaném článku. Bude detailně popisovat, co Mozilla v rámci vývoje Firefoxu pro osobní počítače chystá s výhledem do nejbližších měsíců. Dopředu lze prozradit, že toho chystá opravdu hodně. Pokud vás tedy zklamala absence prakticky jakékoliv nové zajímavé funkce ve výše zmíněné nejnovější ostré verzi, počkejte si na náš další článek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).