Hlavní navigace

T-Mobile přichází s voláním a Internetem v mobilu pro rodiny

31. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
T-Mobile příští čtvrtek spustí nové tarifní zvýhodnění pro rodiny a podnikatele. Za výhodnější „skupinovou cenu“ bude k mání i Internet v mobilu. GPS Locator zase umožní kontrolovat vaše ratolesti.

T-Mobile na včerejší tiskové konferenci představil nové tarifní zvýhodnění Rodina nadlouho, které se v nabídce tuzemského mobilního operátora objeví 8. září. Tarifní zvýhodnění Rodina mohou zákazníci využívat už více než tři roky. Zatímco zvýhodnění Rodina umožňuje za jeden měsíční paušál až pěti zákazníkům neomezené volání a posílání SMS a MMS v rámci skupiny v síti T-Mobile, připravované zvýhodnění Rodina nadlouho se bude týkat pouze hlasových hovorů.

Tomu odpovídá i nižší měsíční paušál. Jestliže zvýhodnění Rodina například pro skupinu třech uživatelů přijde na 599 Kč měsíčně, Rodina nadlouho bude o čtyři stovky levnější, přijde tedy na 199 Kč měsíčně.

Paušál platí jen správce skupiny. Jak už samotný název nového zvýhodnění napovídá, Rodina nadlouho je určena pro zákazníky, kteří si libují v dlouhých hovorech. Na tiskové konferenci zaznělo, že T-Mobile nebude uplatňovat u neomezeného volání žádnou FUP. Jediným omezením tak bude ukončení hovoru po 65 minutách, k tomu ale dochází standardně u všech hovorů v síti T-Mobile.

T-Mobile Rodina nadlouho
Velikost rodiny Měsíční poplatek, který hradí správce skupiny
2 uživatelé 199 Kč
3 uživatelé 199 Kč
4 uživatelé 249 Kč
5 uživatelů 299 Kč
6 uživatelů 349 Kč
7 uživatelů 349 Kč

„Zdarma“ až po třech minutách

Vadou na kráse je ale skutečnost, že neomezené volání mezi členy skupiny v rámci zvýhodnění Rodina na dlouho není zpoplatněné až od třetí minuty hovoru. Jinými slovy pokud bude jeden člen skupiny volat druhému, zaplatí vždy první tři minuty hovoru a teprve poté si bude moci užívat neomezené volání předplacené v rámci tarifního zvýhodnění.

Součástí skupiny u zvýhodnění Rodina nadlouho mohou být jak tarifní zákazníci, tak i ti, kteří využívají předplacených Twist karet. První tři minuty každého hovoru v rámci „rodiny“ se tak tarifním zákazníkům objeví v měsíčním vyúčtování, předplacenkářům se odečtou z kreditu.

Tváří reklamní kampaně na nové tarifní zvýhodnění bude Bolek Polívka.
Autor: T-Mobile

Tváří reklamní kampaně na nové tarifní zvýhodnění bude Bolek Polívka.

Rodinou není v tomto smyslu míněna opravdová rodina, protože T-Mobile nebude kontrolovat příbuzenské vztahy jednotlivých členů skupiny. V případě, že bude hovor kratší než tři minuty, bude zákazníkovi hovor účtován dle tarifikace jeho tarifu.

Rozhodne-li se využít zvýhodnění Rodina nadlouho například zákazník s paušálním tarifem Kredit 300, zaplatí za každý hovor s ostatními členy skupiny až 17,70 Kč. Na tuto částku ho totiž přijdou první tři minuty hovoru, zbytek hovoru je už zdarma, respektive v rámci zvýhodnění. Pokud by zákazník s tarifem Kredit 300 volal pouze na čísla v rámci Rodiny nadlouho a neodesílal žádné SMS ani MMS zprávy, stačily by mu volné minuty na přibližně 17 více než tříminutových hovorů v rámci skupiny měsíčně.

Zdarma ne, mohla by otravovat tchýně

Proč se T-Mobile rozhodl zpoplatnit první tři minuty volání? T-Mobile se dotazoval v 600 domácnostech a na základě jejich preferencí sestavil nabídku zvýhodnění Rodina nadlouho. Z výsledku průzkumu prý mimo jiné vyplynulo, že volání zadarmo může vytvářet nežádoucí kontakty/závazky.

Na tiskové konferenci zaznělo, že jedním z takových nechtěných kontaktů by mohly být například neustálé telefonáty od tchýně. Opravdu zajímavý argument, zvláště když v rámci dražšího zvýhodnění Rodina si mohou všichni členové skupiny volat a esemeskovat zdarma, resp. v rámci měsíčního poplatku, který hradí správce skupiny.

Reklamní kampaň v tištěných médií na billboardech a bigboardech.
Autor: T-Mobile

Reklamní kampaň v tištěných médií na billboardech a bigboardech.

Pravým důvodem pro zpoplatnění prvních třech minut hovoru je spíše snaha dostatečně odlišit zvýhodnění Rodina a Rodina nadlouho. Ten druhý se totiž bude snažit zákazníky nalákat na zdánlivě nízkou cenou. Za zpoplatněním prvních třech minut může stát i kalkul, že nové zvýhodnění přiměje některé zákazníky více volat, protože si řeknou, že dlouhé hovory jsou v rámci skupiny přece zdarma. T-Mobile tak může k jistému měsíčnímu poplatku za zvýhodnění přidat u některých uživatelů čistě hypoteticky i vyšší příjmy z volání.   

Současně se spuštěním zvýhodnění Rodina nadlouho, dojde také k úpravě dosud nabízeného zvýhodnění Rodina. To bude nově dostupné až pro sedm uživatelů.

T-Mobile Rodina – tarifní zvýhodnění
Velikost rodiny Měsíční poplatek, který hradí správce skupiny
2 uživatelé 599 Kč
3 uživatelé 599 Kč
4 uživatelé 699 Kč
5 uživatelů 749 Kč
6 uživatelů 799 Kč
7 uživatelů 799Kč

Podobnou proměnou projde také zvýhodnění T-Mobile Tým pro podnikatele. Rozšíří se až na sedm uživatelů a k dispozici bude také varianta s „voláním na dlouho“v cenovém rozpětí 199 Kč až 299 Kč bez DPH podle počtu uživatelů ve skupině.

T-Mobile Tým – volání nadlouho
Velikost týmu Měsíční poplatek, který hradí správce skupiny
2 uživatelé 199 Kč bez DPH
3 uživatelé 199 Kč bez DPH
4 uživatelé 199 Kč bez DPH
5 uživatelů 199 Kč bez DPH
6 uživatelů 299 Kč bez DPH
7 uživatelů 299 Kč bez DPH

Rodinný Internet v mobilu

Kromě zvýhodnění Rodina a Rodina nadlouho nabídne T-Mobile také Rodinný internet v mobilu. Ten bude možné pořídit k jakémukoliv „rodinnému“ zvýhodnění, zvýhodnění T-Mobile Tým nebo tarifu Rodina.

Za 299 Kč, resp. 499 Kč měsíčně bude mít až sedm členů skupiny možnost využívat internet v mobilu s FUP o velikosti 100 MB, resp. 300 MB. Tyto limity budou nastaveny každému členovi skupiny zvlášť. Standardně přijde zvýhodnění Internet v mobilu standard s FUP 100 MB na 139 Kč měsíčně, Internet Mobil Klasik s FUP 300 MB na 239 Kč měsíčně.

Jak hodnotíte popisovaná tarifní zvýhodnění?

GPS lokalizace v mobilu i lokátoru

Součástí obou rodinných zvýhodnění a tarifu Rodina je zdarma i služba Rodina v bezpečí. Tak jednak umožňuje správci nastavit jednotlivým členům skupiny limit, o jehož překročení bude správce informován. Správce také automaticky obdrží SMS zprávu v případě, že některý z členů skupiny vytočí číslo tísňové linky. A to včetně zaslání lokality, kde se volající nacházel. GSM lokalizaci může také správce použít i v případě, že chce zjistit, kde se konkrétní člen skupiny v danou chvíli nachází.

Aby měl správce k těmto informacím přístup, musí člen skupiny s jejich poskytováním souhlasit. O tento souhlas je požádán v okamžiku, kdy začne využívat tarifní zvýhodnění nebo tarif Rodina. Svůj souhlas může kdykoli odvolat. T-Mobile také nově nabídne GPS Locator, zařízení, které má v sobě integrovaný GPS přijímač.

K lokalizaci využívá GPS, uvnitř budov pak signálu GSM. Informace o poloze odesílá prostřednictvím mobilní sítě a zobrazuje je na mapě v internetové aplikaci nebo přes SMS. Data o pohybu GPS Locatoru jsou archivována a tudíž lze i zpětně vysledovat, kde se s ním osoba pohybovala. K těmto datům z lokátoru se dostane pouze ten, kdo GPS Locator zaregistroval. V zimě plánuje T-Mobile spustit také funkci geofencing, která automaticky zašle SMS v případě, že GPS Locator vstoupí či vystoupí do/z určité lokality.

GPS lokalizace pouze se souhlasem

Zařízení musí být používáno v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů a majitel lokátoru musí mít souhlas sledované osoby. Jelikož se však předpokládá, že jak lokalizaci prostřednictvím mobilu, tak prostřednictvím GPS Locatoru budou používat hlavně rodiče ke kontrole svých dětí, bude v těchto případech souhlas sledovaného spíše formalitou.

Dítě má sice možnost „svůj“ souhlas odvolat. Odvolávejte ale souhlas, když vám rodiče pohrozí například nezaplacením paušálu či nekoupením kreditu. Mít přehled o tom, co vaše dítě dělá, je určitě rozumné, je ovšem otázkou, zdali u některých rodičů touha ochránit své děti nepovede k bezostyšnému šmírování.   

BRAND24

GPS Locator bude standardně k mání za 1999 Kč, T-Mobile ale zařízení nabídne při prodloužení smlouvy místo dotovaného telefonu za zvýhodněnou cenu, která bude závislá na výši měsíční útraty. Měsíční paušál za provoz GPS Locatoru je 120 Kč.

Využili byste možnost sledovat prostřednictvím GPS lokalizace vaše dítě nebo některého rodinného příslušníka?

Porovnat nové zvýhodnění Rodina nadlouho s nabídkou ostatních tuzemských operátorů je složité, už jen kvůli zmiňovanému zpoplatnění prvních třech minut volání v rámci skupiny. Pokud bychom ale srovnali zvýhodnění Rodina v kombinaci s tarify řady Kredit s nedávno zveřejněnými Společnými tarify na míru od Vodafonu a uvažovali bychom, že je zákazník bude využívat pouze k telefonování a nikoliv k odesílání SMS a MMS, tak vychází nabídka Vodafonu cenově o něco výhodněji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).