Hlavní navigace

Televizní tipy na čtvrtek: Leonard Cohen, Válka světů a Umění odpadu

26. 1. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
26. 1. 2012

UVNITŘ VIDEO Pokud se chystáte dnešní večer strávit před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů. Každý den v poledne vám nabízíme výběr pěti zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a neomezuje se jen na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • Joj Plus, 20:15 – Thunderball (film, 1965) – Neznámý muž pronikne mezi osádku britského vojenského letadla, zneškodní ji a přistane na moři. Podaří se mu získat dvě atomové bomby pro muže, který je využije k vydírání Velké Británie. Požaduje do dvou dnů sto miliónů liber v diamantech. Bondovi nezbývá, než aby přerušil své léčení a vydal se pod mořskou hladinu, kam nebezpečný zločinec ukryl ukradené zbraně. Pro svoji výpravu samozřejmě získá půvabnou průvodkyni. Stejně jako v dalších dílech se ani v Thunderballu nenechal Sean Connery při natáčení kaskadérských scén zastupovat.
  • HBO, HBO HD; 21:40 – Umění odpadu (film, 2010) - Film, jehož natáčení trvalo téměř tři roky, sleduje známého umělce Vika Munize na jeho cestě z Brooklynu do rodné Brazílie, konkrétně na největší skládku odpadů na světě Jardim Gramacho, který se nachází na okraji Rio de Janeira. Právě tam vznikly fotografie eklektické skupiny Catadores – samozvaných sběračů recyklovatelných materiálů. Munizovým počátečním cílem bylo namalovat Catadory s odpadky, nicméně následná spolupráce ho inspirovala k fotografickým obrazům z odpadků, které odhalují jejich důstojnost i zoufalství.
  • Nova Cinema, 21:45 – Vraždy podle předlohy (film, 1995) - Policejní psycholožka Helen Hudson (Sigourney Weaver – Vetřelec) je specialistka na masové vrahy. Dostala se příliš blízko ke svému poslednímu svěřenci, psychopatickému, těžce nemocnému člověku, který ji málem zabil. Nyní žije v příšerných představách mezi čtyřmi stěnami svého bytu a jediným spojením s okolním světem je její počítač. Je požádána o pomoc mladou a ambiciózní policistkou M.J.Monahan (H. Hunter) na objasnění případu série vražd, které jsou věrnou kopií v minulosti spáchaných brutálních činů.
  • Nova, 22:30 – Válka světů (fim, 2005) - Scenárista David Koepp „adaptoval“ stejnojmenný slavný román H. G. Wellse, jehož tématem je invaze Marťanů na planetu Zemi, a jeho příběh přesunul z konce devatenáctého století do žhavé současnosti. Dělníka Raye Ferriera (Tom Cruise) trápí problémy v rodině, jejíž členové si přestávají rozumět. Na planetu Zemi se ovšem řítí nebezpečí nepředstavitelného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorů, kteří se rozhodli naši civilizaci zlikvidovat, a jsou na to technologicky skvěle vybaveni.
  • ČT 2, 23:10 – Leonard Cohen (koncert, 1970) - Brilantní písničkář, básník, ale i prozaik Leonard Cohen je dnes již legendou. Svou osobitou poetikou ovlivnil tolik umělců, že každý pohled na Cohenův text v sobě nutně obsahuje i mnohé z jeho statutu legendy, klasika, modly či vzoru. Skladbu, kterou bychom u jiného zavrhli, u Cohena bez problémů přijmeme; co nám někde jinde přijde jako klišé, vnímáme v textech milovaného Kanaďana jako působivý básnický obrat – tak silná je aura jeho osobnosti, tak uhrančivý jeho hlas, tolik podmanivé melodie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).