Hlavní navigace

Téměř 18 procent nákladů České televize jde na distribuci signálu

24. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
24. 5. 2010

Náklady na distribuci signálu u všech televizí díky digitalizaci stoupají. Jenom u České televize tvoří aktuálně 17 až 18 procent celkových nákladů na provoz. Na konferenci Českých Radiokomunikací o novém vysílacím standardu DVB-T2 to minulou středu v Praze řekl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Zároveň dodal, že jakékoli další paralelní vysílání na více distribučních platformách najednou bude náklady jenom zvyšovat.

K TÉMATU: Smělý plán: do olympiády 2012 pokrýt většinu Česka signálem DVB-T2

Hanuš ale zároveň řekl, že pokud se má v dohledné době zavést zemské digitální vysílání v systému DVB-T2, bude muset probíhat právě paralelně s vysíláním v nynějším systému DVB-T. Těžko si dovedu představit, že bychom mohli zrealizovat po ukončení tohoto přechodu hned v zápětí další přechod. Myslím si, že tato varianta nepřipadá v úvahu a že budeme vystaveni nutnosti paralelní existence těchto vysílacích platforem, uvedl šéf projektu digitalizace ČT.

ČTĚTE TAKÉ: HDTV v pozemních sítích? Rozhodnou peníze, říká šéf digitalizace ČT

ebf - partner 1

Hanuš je pro ostrý start DVB-T2 až po úplném ukončení zemského analogového televizního vysílání. Jednak se tím „vyčistí“ prostor od kmitočtů, na kterých se vysílá analogově, a televizím také odpadnou náklady na toto analogové vysílání. Už v této chvíli se vysílací náklady ČT v celkových nákladech blíží 17 až 18 procentům. To je poměrně vysoké číslo. A paralelní vysílání bude toto číslo ještě zvyšovat. Čili ekonomická otázka musí být součástí úvah o dalším rozvoji DVB-T2 a HDTV, upozornil Hanuš.

O nákladech na souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2 bude i zítřejší rozhovor DigiZone.cz s Pavlem Hanušem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).