Hlavní navigace

Tesly chtějí ujet z dálnic, chyba v Joomle a Česká pošta na Twitteru

25. 10. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Tesla
Redtube není YouTube, SEO kam se podíváš. A taky Back to the Future. Sex s roboty nebude. 220 voltů v USB klíčence. Co dále přinesl právě končící #tyden?

Nový trailer pro Star Wars: The Force Awakens prý vyvolal tak velký zájem o koupi lístků, že to sestřelilo servery. A není divu, ty ukázky jsou fantastické. Fantastické:

Návrat do budoucnosti II z roku 1989 předpovídal budoucnost z 21. října 2015. V Back to the Future, Part II Predicted Techno-Marvels of October 21, 2015 (ale třeba i v 10 Back to the Future Predictions That Came True) se věnují tomu, jak se předpovědi povedly. A středa 21. října přinesla na sociálních sítích řadu hashtagů (#BackToTheFuture například), včetně označení #BTTF Day. A nezapomeňte, na Twitteru je i @BacktotheFuture.

TELEgraficky

Praha.cz za milion, no nekupte to ■ Western Digital kupuje Sandisk ■ RIP Inbox Pro ■ Jessica Jones od Netflixu ■ Samozřejmě… a zombies! ■ Plus jeden Philip K. Dick ■ Warhammer: End Tmes – Vermintide

WEBDESIGN, INTERNET

Slížek: Média jsou ve spirále smrti, blokování reklamy je ale přirozená reakce na její agresivitu říká v DVTV zdejší šéfredaktor. Ta spirála smrti, to je skoro jako ze Star Wars.

Je to tak, nová placená podoba YouTube se jmenuje YouTube Red (RedTube bude mít určitě radost). Následovat navíc bude YouTube Music. Za 9,99 USD měsíčně si můžete ukládat videa pro offline přehrávání i pouštět videa na pozadí (což zrovna YouTube Music bude potřebovat) a zbavíte se reklam. Podle Meet YouTube Red, the ultimate YouTube experience to vypadá, že s YouTube Red dostanete i Google Play Music. Zatím ovšem jen v USA.

Internet Archive chce zlepšit použitelnost i možnosti Wayback Machine. Což je skvělá věc, když pátráte po tom, jak nějaký web vypadal před lety. Internet Archive samozřejmě nemůže archivovat neustále celý internet, ale občasné snímání nabízí fantastický pohled do historie. Viz The Internet Archive is rebuilding the Wayback Machine to make web history easier to search.

Který prohlížeč je nejrychlejší? V zásadě žádný, velké rozdíly se nekonají. Alespoň podle Web Browser Performance Comparison And Database, kde zjistíte, že Microsoftu se u Edge podařilo dosáhnout velkého pokroku v rychlosti, ale zato tenhle nový prohlížeč zatím postrádá spoustu dalších věcí. Nakonec v zásadě pro Windows 10 doporučují Edge, ale jen pro případ, že nemůžete mít jiný prohlížeč. Ostatní prohlížeče se v rychlosti liší o 10 až 20 procent. Ve standardech na tom jsou líp ty, kterém mají Blink (Chrome, Opera, Vivaldi).

Automating landing page creation is a really bad idea je něco, s čím se rozhodně dá souhlasit. A ještě navíc tam říkají, že „longtail is the new shortail“. A víte, co se na tom všem okolo SEO vlastně dá nejvíc obdivovat? Že se to pořád mění, nikdo neví, co platí a jak dlouho to ještě platit bude. A ani jestli to, co se považuje za pravdu, opravdu platí.

Ovlivňují sociální signály umístění ve vyhledávačích? How social signals really affect your search rankings v zásadě stále opakuje, že vlastně nevíme nic a hlavně, vše, co si myslíme, jsou korelace (nikoliv kauzality). Což znamená, že silná pozice (třeba) ve Facebooku vůbec nemusí znamenat, že lepší umístění ve vyhledávači je vyvoláno právě tím. Podstatné samozřejmě je, že čím více budete sdílení, tím více můžete mít příchodů (inbound) a také to může vést k získání zpětných odkazů. Navíc budete víc vidět, takže je zde přímý vliv na značku (viditelnost, povědomí). Což ale není SEO jako takové. A je stále nutno dodat, že Google do svého algoritmu žádné sociální benefity nepřidal, hlavně proto, že neměl jak. Facebook mu to neumožní a Twitter donedávna také ne. Navíc je to příliš složité, nejisté a komplikované.

SOFTWARE

Google Apps for Work si můžete pořídit zadarmo po dobu, než vám vyprší stávající smlouva jinde. Docela hezký způsob, jak usnadnit přechod i přesvědčit k přechodu. A když se vezme, jak je zatím nový „online“ Office nepovedený, je to chytrý tah. Viz Going Google just got easier.

GTA 5: Back to the Future ukazuje, jaké věci se dají dělat, když máte v čem je dělat. Stačí přitom „málo“, tedy GTA V, možnost modů a Rockstar Editor, který umožní natáčet videa.

Vlastníci aut od Tesly si stěžují – auta prý chtějí opouštět dálnici. Celé je to zajímavé, protože to napovídá, že vyvinout autopilot pro auta nebude až tak jednoduché a bude potřeba ještě hodně zkušeností. Ale také to ukazuje na to, že lidé možná očekávají příliš od něčeho, co má být spíše asistenční funkcí a automatem pro místa, kde je možné ho použít. Viz Tesla owners are complaining that the new autopilot feature is accidentally steering them off highways.

Popcorn Time už je (respektive byl) i pro prohlížeč, bez instalování. Stačilo se vydat na www.browserpopcorn.xyz. Ale pozor, není to tak jednoduché, předchozí adresu uvádějí v Popcorn Time for your browser makes illegal movie streaming even easier, ale v sobotu 24. října už nefungovala a vedla na nějakou službu, která vyžaduje stažení softwaru, a podle původního tvůrce (Milan Kragujevič) za tím je MPAA, která původní doménu zlikvidovala. Další v řadě by mělo být www.browserpopcorn.gq (už také nefunkční) a www.browserpopcorn.biz, ale i tam dopadnete stejně. A protože je adresa opět přesměrována na tutéž službu, tak je čas se případně zamýšlet i nad tím, jestli tohle celé není uměle vytvořené.

HARDWARE

Konference o sexu s roboty byla zrušena policií na základě obav, že by lidé mohli mít sex s roboty. Aspoň to píší v A conference about having sex with robots was canceled for fear people would have sex with robots. Pryč je i web konference a najdete na něm jenom zmínku, že byla odložena. A také že se určitě nebude konat v Malajsii. Hezká vizitka tamní policejní inteligence.

Když přes USB pustíte do počítače 220 V, tak je dost jasné, co se stane. A když to někdo udělá jako dobře vypadající USB klíčenku, tak je to pro některá média důvodem k titulkům o hackerech, co vám usmaží počítač. Budiž. Viz Researcher creates USB flash drive that can fry your laptops innards in seconds. Jediné vhodné poučení je, že byste prostě do počítače neměli strkat neznáme věci. Může to totiž být USB Killer 2.0 (předchozí tam prý rval jenom 110 V).

MARKETING A KOMUNIKACE

Český statistický úřad na @Statistickyurad zveřejnil povedené infografiky týkající se jmen. Dívčí jména, klučičí jména, jak se dědí jména po rodičích či nejoblíbenější jména v lednu 2015.. Povedená věc k Světovému statistickému dni.

Je podzim, čas na nový Myers-Briggs test osobnosti. Zase to dopadlo stejně: INTJ http://test-mbti.hys.cz/.

Chcete být slavní na YouTube? Pak musíte, například, umět vydávat zvuky rukou. Prdivé zvuky, jak napovídá titulek How the world’s greatest hand-fart musician captivated millions on YouTube. A pokud to chcete vidět v praxi, tak třeba viz níže (3,4 milionu zhlédnutí) a samozřejmě můžete zkusit celý kanál.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Facebook začal s varováním uživatelů, že jejich účty možná napadají cizí mocnosti. Popravdě jsem moc zvědavý, jakou tohle bude mít dohru. A také, co za záhadnou hru Facebooku to je, protože zkoušet tvrdit, že útok hackerů (třeba, dejte si tam cokoliv chcete) z Ruska znamená, že za tím stojí tamní vláda, je hodně velká kovbojka. Viz Notifications for targeted attacks.

Chyba přímo v Joomle umožňuje hack vašeho webu, tak pozor. Viz Joomla bug puts millions of websites at risk of remote takeover hacks a asi to opravdu není dobré podceňovat, jde o SQL injection a opravena je, pokud máte 3.4.5 a v ohrožení jste od 3.2 výše. A protože je to chyba přímo v jádře, tak máte dost smůlu. Konkrétněji viz Joomla SQL Injection Vulnerability Exploit Results in Full Administrative Access.

1Password ponechává přístupné informace, které by o vás přístupné být neměly. V 1Password Leaks Your Data se dozvíte více a jakkoliv nejde o přímé ohrožení vašich hesel, stále jde o informace, které by se neměly dostat do rukou nepovolaným osobám. Reakce a vysvětlení od 1Password je ve When a Leak Isn’t a Leak.

Tisíc britských liber za přistižení filmového piráta v kině. To je nová „odměna“ od britské organizace FACT a mělo by to přispět k tomu, že na torrentech nenajdete ony hrůzné záznamy kamerou z kin. Ty se, popravdě, dají sledovat jen s velkou dávkou sebezapření, a je o dost jednodušší si prostě počkat na slušný DVD/HD/BRrip. Viz FACT doubles ‚bounty‘ for catching movie pirates in cinemas.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Twitter České pošty má poslední příspěvek 28. února 2014. Tiskové oddělení od 29. září 2015 na dotaz k účtu @ceska_posta do 21. října nereagovalo. Přitom mají docela povedený Instagram na ceska_posta, který žije. Takže evidentně tam nějací lidé jsou a fungují. A teď už je na Twitteru i ředitel Martin Elkán (jako @MartinElkan).

V Česku se podvodné rozdávačky věnují iPhonům a iPadům, na Slovensku rozdávají rovnou auta. Těžko se věří tomu, že přes 3 500 lidí věří něčemu jako „ROZDÁVAME 500 AUTOMOBILOV!!!“ VW JETTA". Celé je to ale v zásadě také krásný trolling, protože důvod rozdávání je, že mají sabotážní software a tak je prý levnější ta auta rozdat, než je zničit. A jak to tak vždy je, tisíce hlupáků sdílí a píší, jakou že barvu si přejí.

Twitter zpřístupnil hlasování každému uživateli Twitteru. Ale moc nejásejte, zase je to taková typická polovičatost, navíc přichází v době, kdy leckde jinde už hlasování zrušili. Polovičatost spočívá v tom, že můžete nechat hlasovat jenom pro DVĚ odpovědi. Zůstane to funkční 24 hodin a to, jak někdo hlasuje, není možné vidět. Viz Introducing Twitter Polls, kde zjistíte i to, že pokud to ještě nemáte, tak to bude pár dní trvat.

Jack Dorsey, staronový šéf Twitteru, chce prý znovu spolupracovat s vývojáři. Což by mohla být dobrá zpráva, bohužel až poté, co Twitter zcela zabil skvěle se vyvíjející ekosystém, zlikvidoval řadu klientských aplikací a znechutil všechny, které znechutit mohl. Viz Live Blog: Opening Keynote At Twitter Flight a pokud jste poslouchali, tak už víte, že to všechno není tak dobré, jak to vypadalo. Jack chce do ekosystému prosadit reklamy od Twitteru. Vtipálek.

Našeptávač v Instagramu vám pomůže zjistit správnou variantu hashtagu, občas i další hashtagy, které byste mohli chtít použít. Nezapomeňte, že příliš hashtagů příspěvku moc neprospěje. Bohužel příspěvek bez hashtagů má nulovou šanci na objevení. Takže, víte co. Hashtagujte. Viz How to Utilize Instagram Autocomplete to Find The Perfect Hashtags.

MOBILNÍ APLIKACE

Aplikace Facebooku pro iOS nebývale likvidovala baterii. Pomáhalo vypnout běh na pozadí, ale do cesty se tomu dostávalo případné nevypnutí automatického spouštění videí (což je stejně jedna z věcí, kterou byste rozhodně měli udělat). Jak se ale dočtete například ve Facebook Addresses iOS App Battery-Life Issues , měl by problém být vyřešen. Chyba byla samozřejmě na straně vývojářů z Facebooku. Jedna v podobě kódu, který zbytečně pořád dokola ubíral baterku, a další ve spojitosti s přehráváním videa.

Nový iOS 9.1 přinesl 150 nových emoji a byla to zpráva dne. Dokonce i Apple to (ze záhadných důvodů) považuje za zásadní novinku. Pro sociální sítě to znamenalo, že se na pár hodin pokryly čtverečky a obdélníčky. Každý si zkoušel emoji, které ale vidí jen zlomek uživatelů. A pokud jste to ještě nezkusili, tak v The complete guide to every single new emoji in iOS 9.1 najdete kompletní přehled.

Instagram spustil Boomerang, aplikaci pro natočení jednosekundového videa (složeného z deseti fotografií), které se bude přehrávat dopředu a zpět. Otázkou je, k čemu je dobré vytvářet další samostatnou aplikaci a proč to nemohli prostě doplnit jako funkčnost do Instagramu (ten umí točit až 16 sekundová videa). Aplikaci najdete v App Store a Google Play.

STARTUPY A EKONOMIKA

Za Apple Music si první měsíc zaplatilo 6,5 milionu lidí, kolik z nich zapomnělo zrušit placení, ale už Tim Cook neuvedl. Zkušební verzi ještě stále používá 8,5 milionu lidí. Celkem tedy 15 milionů uživatelů, což je počet, který doposud odhadovaly i jiné zdroje. Ty ale také odhadovaly, že služba bude mít 3,5 milionu platících. Viz Apple Music: 6.5m people have paid for first month of streaming service.

IAB hlásí v prvním pololetí v USA 27,5 miliardy USD v digitální reklamě, z toho 8,2 miliardy v mobilní, třetí je bannerová reklama. Zajímavé je, že stále vede vyhledávání (37 %), byť došlo k poklesu z 39% podílu. Mobilní reklama je druhá s 30 procenty (vzestup z 23 %). Viz IAB Internet Advertising Revenue Report Conducted by PricewaterhouseCoopers (PWC).

INFOGRAFIKA

SEO Basics: Backlinks – The Good, the Bad, and … [Infographic] aneb ještě si pamatujete na manický přístup Googlu ke zpětným odkazům?

V [Infographic] The Top Reviewed Social Media Management Tools of 2015 zjistíte, že čtyři nejoblíbenější pomůcky pro sociální sítě jsou Hootsuite, Agora pulse, Sprout social a Sendible.

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).