Hlavní navigace

TOP20 nejlepších rozšíření pro Chrome

4. 2. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Chcete si vylepšit Gmail, používat gesta myší, blokovat reklamu, ohlídat své soukromí nebo jen sdílet záložky a hesla mezi více počítači? Pak byste se mohli podívat po některých rozšířeních, které Chrome nabízí.

Google Chrome patřil poměrně dlouho do skupiny rychlých nepříliš náročných prohlížečů. Rychlost mu zůstala, ale nabídka rozšíření se rozrostla natolik, že může směle konkurovat stagnujícímu Firefoxu. V následujícím článku se tedy podíváme na poněkud subjektivně vybraných patnáct rozšíření, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Speed Dial

Pokud vám osm náhledů oblíbených stránek, které vám dává k dispozici standardní nastavení Chrome, nevyhovuje, můžete sáhnout po doplňku s názvem Speed Dial.

Ten umožňuje zobrazit až 81 náhledů, nastavit rozteče mezi nimi nebo periodu, s jakou se budou obnovovat. Samozřejmostí je také úprava vzhledu stránky – od barevného pozadí až po vyhledávací políčko.

Better Gmail

Jestliže používáte Gmail, pak vám jistě přijde vhod toto rozšíření, které dokáže nastavit řadu věcí ve webovém klientovi tak, aby jeho ovládání bylo co možná nejpohodlnější – zobrazí ikonku u přílohy, kterou charakterizuje její druh (obrázek, OpenOffice dokument, atp.), zbaví vás tlačítka na zvaní dalších uživatelů a mnoho dalšího. Better Gmail dokáže webového klienta od Google znatelně vylepšit.

Smooth Gestures

Jak již název napovídá, Smooth Gestures je určený především pro práci s gesty myši. Vše je možné poměrně jednoduše nastavit, rozpoznávání pohybů funguje na výbornou. Zajímavostí je také možnost nahrazení gest klávesovými zkratkami, což zvláště pro uživatele notebooků může být poměrně užitečná věc.

Xmarks

Xmarks se toho poměrně hodně napsalo a namluvilo – existovaly varianty, že bude v placené verzi, nebo že zcela zanikne. Dnes má ale investora a funguje zcela bez problémů. Nabízí kompletní servis pro zálohování a synchronizaci záložek a hesel, a to nejen mezi prohlížeči Chrome, ale také do Firefoxu či Safari.

AdBlock

Pokud nemáte rádi reklamu, pak vám jistě přijde vhod populární nástroj AdBlock, který ji zvládá poměrně efektně blokovat. Opět nechybí možnost nejrůznějšího nastavení této aplikace, aby fungovala přesně tak, jak potřebujete.

IE Tab

Jelikož se ne všechny stránky zobrazují v Chrome právě tak jak by měly, může být poměrně užitečné použít nástroj IE Tab, který je vykreslí pomocí jádra IE, a tak zvýší šanci na jejich korektní načtení. Je to rychlejší a pohodlnější než kvůli jedné stránce spouštět druhý prohlížeč a kopírovat adresy.

TooManyTabs for Chrome

TooManyTabs je určený především pro ty, kteří používají velké množství otevřených karet v prohlížeči, v nichž se pak již velmi obtížně orientují. TooManyTabs nabízí jednoduchý přehled s náhledy všech oken, možnosti jejich organizování, vyhledávání mezi nimi a řadu dalších úkonů, které mají za cíl práci s kartami co nejvíce zpřehlednit.

Tabs Saver

Další rozšíření pro práci s více kartami se jmenuje Tabs Saver a jeho doménou je především uložení otevřených karet, abyste se k nim mohli později vrátit. Jednoduché, efektivní.

Simple Notes

Řada prohlížečů má již v základní instalaci připravený nástroj na tvorbu rychlých poznámek. V Chrome lze tuto funkci doplnit pomocí Simple Notes, který sice nenabízí nějak závratnou paletu funkcí, ale rychlé a jednoduché ovládání.

Facebook Photo Zoom

Facebook Photo Zoom je jednoduchý nástroj, který dokáže zobrazovat fotografie na Facebooku v jejich plné velikosti. Stačí nad ně najet myší a ihned uvidíte náhled.

goo.gl URL Shortener

Používáte často nástroje na zkrácení URL adres? Pak možná uvítáte goo.gl URL Shortener, který připojí ikonku k adresnímu řádku. Na ni pak stačí klepnout a ihned se vám vygeneruje její zkrácená verze pomocí goo.gl.

Chrome Time Track

Zajímavý doplněk, který vám umožní přesně sledovat, jak dlouho vám jednotlivé úkony trvají. Stačí si vždy vytvořit název úkolu a spustit stopky. Pokud hledáte cestu k tomu, jak učinit svoji práci efektivnější, může být Chrome Time Track rozhodně užitečným nástrojem.

Select To Get Maps

Tento nástroj vám umožní jedním kliknutím zobrazit vybranou adresu na mapách od Google. Pokud často cestujete nebo jen něco hledáte na mapách, může být Select To Get Maps užitečným a kvalitním pomocníkem.

RSS Subscription Extension

Pokud chcete pracovat s RSS, pak jistě uvítáte RSS Subscription Extension, jehož autorem je Google. Ten dokáže rozpoznat RSS nás stránce, zobrazit strukturovaně její obsah a případně jej připojit do Google Reader.

DropBox

DropBox je populární službou, která umožňuje sdílení, archivaci a synchronizaci souborů. Stejnojmenné rozšíření vám umožní sledovat poslední aktivity na vašem účtu, snadno přistupovat do webové prostředí nebo si stáhnout posledně aktualizované soubory na jedno kliknutí.

Last.fm free music player

Toto rozšíření, jak již název napovídá, umožňuje bezplatné přehrávání hudby z last.fm. Stačí si vybrat libovolného interpreta, CD či jednotlivou skladbu a plugin automaticky načte do přehrávače všechny skladby z dané stránky na last.fm. Přehrávání je tedy zdarma. Nevýhodou je, že čas od času se skladby nenačtou do přehrávače celé a přehraje se jen třeba 20 sekund z dané skladby.

Googlepedia

Vyhledáváte často pojmy, které jsou na Wikipedii? Rozšíření Googlepedia vám do výsledků vyhledávání na Google rovnou promítne obsah hesla z Wikipedie. Velmi praktické!

iReader

Chcete si přečíst článek z nějakého webového serveru v pěkném provedení, očištěný od reklam, menu a balastu okolo? To zařídí iReader. Hezké, praktické, funguje na řadě serverů, ale na Lupě kupříkladu ne.

Ghostery

Kdopak vás sleduje? Které služby špiclují, co právě děláte na webové stránce? Ghostery vám zobrazí jejich seznam počínaje Google Analytics přes různé trackovací reklamní služby. A samozřejmě ty nežádoucí můžete zablokovat. To už sice Chrome sám o sobě umí, ale ne dokonale. 

BRAND24

Facebook Disconnect

Nesnášíte Facebook? A vadí vám, že vás sleduje, i když jej nepoužíváte, přes nejrůznější Like tlačítka? Facebook Disconnect vás odpojí opravdu pořádně. Ani bajtík vašeho socdemo profilu neunikne.

A jaká rozšíření používáte vy? O své názory, zkušenosti a postřehy se můžete podělit s ostatními čtenáři v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).