Hlavní navigace

Trh ani diváci nejsou na HDTV zatím připraveni

16. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 4. 2009

Hostem chatu na serveru Aktuálně.cz byl dnes předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva. Kromě jiných odpovědí se vyjádřil i k pozemnímu a neplacenému přijmu televize ve vysokém rozlišení.

Podle něj není neplacený příjem HDTV obvyklý ve větší míře nikde ve světě. „HD je jistě budoucnost, ale zatím na ni není trh a diváci připravení v dostatečné míře. Digitalizace přináší i spoustu jiných výhod – podstatně širší bezplatnou programovou nabídku, doplňkové datové služby atd. HD se přednostně uplatňuje v kabelových a satelitních sítích a v IPTV, v terestrice je zatím jen v experimentální fázi. Pokud je pro Vás prioritou příjem HD TV již dnes, nic Vám nebrání přejít na satelit, kabel nebo IPTV,“ doporučil Duspiva jednomu z dotazujících čtenářů.

DT24

Další čtenář se ptal na to, proč byl v České republice zaveden standard MPEG-2, když některé krajiny začínají uplatňovat přechod na modernější MPEG-4. „MPEG-2 byl vybrán po dohodě se všemi účastníky. Jde o technologii, která je nejrozšířenější i cenově nejdostupnější. Do budoucna lze samozřejmě předpokládat nahrazení technologie MPEG-2 některou pokročilejší technologií, technologický vývoj bude pokračovat. MPEG-2 je ale aktuálně ideální volbou, což potvrzují i zkušenosti ze zahraničí. V Polsku sice vybrali technologii MPEG-4, ale k přechodu na digitální TV vysílání zatím nepřikročili,“ dodal předseda NKS.

Záznam celého on-line chatu Zdeňka Duspivu se čtenáři si můžete přečíst zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).