Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Trik ministerstva průmyslu: na obranu Novákové používá záznam, který se nevysílal od Čermis - V jednom rozhovoru řekl pan Dvořák (šéf českého...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2019 14:01

    Čermis

    V jednom rozhovoru řekl pan Dvořák (šéf českého Vodafonu), proč jsou data drahá.
    Operátoři chrání svou síť před nadmírou používání a regulují si trh sami. Vyvažují poměr mezi kvalitou jimi poskytovaných služeb a mezi nabízenou cenou za službu. Trh se pak postará o to, že to někdo koupí.

    A důvod proč si operátoři drží data tak drahá? Protože v čechách není dostatečná a kvalitní pevná infrastruktura. Protože doma máme DSL o rychlosti sotva 20Mbps ale přes mobil to jede až 70Mbps? V tomto stavu přinést neomezená mobilní data znamená, že hromadně přestaneme využívat pevných připojení a wifin doma a budeme jen a pouze datovat mobilně. Na to ale mobilní infrastruktura není kapacitně dimenzovaná a určená, znamenal by to její kolaps.

    To, co státní regulátor zanedbal je, že se v minulosti nedostatečně investovalo do rozvoje pevné infrastruktury. SPT Telecom naposledy masivně investoval do zbudování kroucených dvoulinek, pak to koupila Telefonica, ta do pevné sítě nevrazila nic, nakonec to vyčlenili do Cetinu a ten poslední rok/dva investuje do modernizace, buduje rDSLAMy, zavádí vektoring, bonding atp, aby dostal pevnou infrastrukturu opět před mobilní. A není to jen o Cetinu, je to i o podpoře a budování přístupových sítí pro různá ISP, optiky na jednotlivá APčka, poslední míle v kvalitní verzi a ne, že regulátor uvolní 2,4GHz, 5GHz a 10GHz a 60GHz pro bezlicenční použití a neřízeným způsobem se to zasere....

    Pokud bude v rovnováze rychlost pevného a mobilního internetu a mobilní zůstane u modelu FUP a pevný jen u toho rychlostního modelu, tak objemná data budeme rychle honit přes pevnou síť a okamžitá data přes mobilní a nikdo nebude toužit kvůli rychlosti o pevném připojení přes LTE nějakým modemem na střeše.

    Shrnutím souhlasím s tím, že mobilní data máme drahá díky regulátoru ČTU, neboť neplnil svou práci a povinnost v minulých letech.

  • 20. 2. 2019 15:13

    bez přezdívky

    Stát má hlavně nastavit transparentní podnikatelské prostředí, snažit se zasahovat co to nejmíň jde a v první řadě značně zjednodušit celou agendu. Když se dneska nějaký ISP dozví, že k umístění kabelu do země je potřeba kolotoč razítek a časově to vychází na rok a více, než se prvně kopne do země, tak okamžitě ztratí zájem cokoliv takto pokrývat. Tímto stylem to opravdu nejde.

  • 22. 2. 2019 0:34

    bez přezdívky

    Však vždyť ano - od toho tam ČTÚ je, aby se o to, co píšete postaral. Jenž - nepostaral se. Takže to není.

    Jinak, "Transparentní prostředí" něco jako váza, co se vyrobí a pak to JE. Transparentní prostředí je svou podstatou spíše podobné skutečnostem, jako "svoboda" apod - a svobodu a demokracii si musí taky každá generace vybojovat svoji. Není to nic, co by se jednou vyrobilo a pak to bylo.

    Neexistuje nic takového, že by se vyrobil "trh, který nikdy nebude obsahovat monopoly ani oligopoly". Naopak, toto je potřeba stále hlídat (a je jedno, jestli ustanované hlídače pojmenujeme policisty, soudci či úředníky - to už je jen naše praktické dělení kompetencí)

    A myšlenka, že by úředník dal razítko za mne, když já jsem majitelem pozemku se mi krajně nelíbí - ať si hezky operátoroběhne všechny subjekty, na jejichž pozemku chce něco stavět...

  • 20. 2. 2019 15:12

    Michal Krsek

    Takze ministryne nabriefovana mobilkarema rika, ze mame moc dobou Wifi (ktera je pripojena na pevna pripojeni), ale mobilkari sami rikaji, ze problem je ve spatne pevne infrastrukture a nad to muzeme rict, ze dneska jsou vsichni mobilkari konvergovani v ramci skupiny s pevnou siti ...

    Asi to fakt bude chtit nejake bezohledne aktivisty ze strany uzivatelu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).