Hlavní navigace

Tucet startupů, jejichž hodnota šplhá k miliardě dolarů

8. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Server Business Insider přinesl přehled začínajících internetových firem, kterým se podařilo na trhu vzbudit dost velký rozruch na to, aby se jejich teoretická hodnota při přepočtu investovaných částek a získaných podílů přiblížila miliardě dolarů.

Quora – sociální síť postavená kolem otázek a odpovědí vyletěla mezi internetové superhvězdy loni v zimě. Od jednotlivců a od fondu Benchmark Capital se jí zatím na provoz podařilo získat 11 milionů dolarů při valuaci 86 milionů, později ale zakladatelé podle neoficiálních zpráv odmítli vstup investora při valuaci 300 milionů dolarů a údajně také převzetí za miliardu.

Foursquare – zakladateli úspěšné geolokační hry Dennisi Crowleymu se dosud podařilo z investorů vymámit 70 milionů dolarů, také o jeho firmě se mluví jako o miliardovém startupu. Business Insider se však domnívá, že se blíží spíš 600 milionům.

AppNexus – systém umožňuje dražbu reklamních pozic v reálném čase. Od investorů už má 66,5 milionu dolaru, také jeho valuace se blíží jedné miliardě.

ZocDoc - zajímavý a u nás málo známý startup slouží k objednávání pacientů na lékařské prohlídky a zákroky. Funguje už od roku 2007 a tento týden se mu podařilo získat investici 50 milionů dolarů. Jeho valuace se tak dostala na 700 milionů dolarů a zakladatelé si aspoň konečně mohou pořídit pořádné logo, jak si na serveru TechCrunch rýpnul jeho šéf Michael Arrington.

Spotify – původně švédská služba s hlavním sídlem v Británii utužuje transatlantické vazby: na konci září oznámila jako jeden z hlavních obsahových partnerů těsné propojení s Facebookem, v červnu získala od investorů v čele s fondy Kleiner Perkins, Accel a DST 100 milionů dolarů při miliardové valuaci. Streamované rádio na přání má sice u posluchačů velký úspěch, zatím ale po odečtení poplatků nahrávacím společnostem nevydělává dost na to, aby to zdůvodnilo tak vysoké ohodnocení.

Storm8 – o výrobci úspěšných her pro iPhone se v srpnu začaly šířit zprávy, že vyjednává o obří investici 300 milionů dolarů oceňující celou firmu na miliardu. Dosud tyto zvěsti žádný z oficiálních zdrojů nepotvrdil ani nevyvrátil.

Square – provozovatel systému umožňujícího obejít karetní společnosti a přijímat drobným podnikatelům a živnostníkům bezhotovostní platby pomocí malého přídavného zařízení a aplikace pro iPhone dosáhl hodnoty jedné miliardy dolarů za necelé dva roky existence – v červnu do něj investoři vedení fondem Kleiner Perkins vložili 100 milionů dolarů a ve firmě spoluzakladatele Twitteru Jacka Dorseye získali desetiprocentní podíl. Squaru se zatím daří a poslední odhady hovoří o tom, že se hodnota firmy mohla od léta klidně zdvojnásobit.

Gilt Groupe – třímilionový klub spotřebitelů, kteří shánějí oblečení a další zboží luxusnějších značek za výhodné slevy. Miliardové hranice dosáhl letos v březnu, kdy získal investici 138 milionů dolarů. Letos má utržit půl miliardy dolarů. S podobným modelem pod značkou BigBrands se snaží na českém trhu uspět manžel šéfky české pobočky Google Vassili Le Moigne.

Airbnb – vyhledávač ubytování v soukromých domech a bytech patří letos k nejviditelnější a nejúspěšnějším startupům, dnes už s globální působností. Investicí, kterou získal v červenci se jeho tržní hodnota přehoupla přes miliardu dolarů.

Vente Privée - původně francouzský nákupní klub postupně expanduje na nové trhy. Vzhledem k loňským tržbám 1,3 miliardy dolarů se jeho valuace pohybuje kolem tří miliard a nezdá se být příliš nadsazená.

Dropbox – služba pro jednoduché sdílení souborů mezi počítači patří s pětadvaceti miliony uživatelů mezi nejúspěšnější startupy posledních let. V aktuálním kole financování by mohla její hodnota vyskočit ze dvou na 5 až 10 miliard dolarů.

BRAND24

Rovio – Hodnota finského výrobce veleúspěšné hry Angry Birds je sice zatím oficiálně „jen“ na 200 milionech dolarů. Pokud si ale udrží nasazené tempo, brzy se najdou investoři ochotní zaplatit takovou částku za pouhých dvacet procent ve firmě. Autoři žebříčku proto Rovio přidali na jeho konec a udělili mu „divokou kartu“. 

Zdroj: Business Insider

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).