Hlavní navigace

Twitter má zachránit staronový šéf Jack Dorsey, povede dvě firmy najednou

5. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Twitter
Jeden ze zakladatelů Twitteru a jeho historicky první šéf se oficiálně vrací do čela firmy. Povede se mu přivést firmu k zisku?

Vyvede staronový šéf Twitter ze stagnace? A zvládne šéfovat dvěma velkým firmám najednou? Dvě nejčastější otázky, které se kolem ne příliš překvapivého návratu 38letého Jacka Dorseye do čela Twitteru točí.

Po třech měsících, kdy fungoval jako prozatimní ředitel, jej ve funkci potvrdilo představenstvo firmy

Dorsey nebude za výkon funkce CEO dostávat žádné přímé odměny, stojí v oficiální zprávě ze zasedání vedení. Zároveň zůstává šéfem společnosti Square, kterou v roce 2009 zakládal. Kromě toho je také členem představenstva Walt Disney Company.

Právě souběh více různých funkcí se původně zdál být okolností, která Dorseye z kandidatury na CEO Twitteru vyřazovala. Dorsey sám si z toho zřetelně hlavu nedělá:

Další změnou ve vedení je povýšení dosavadního prezidenta pro globální výnosy a partnerství Adama Baina do funkce výkonného šéfa firmy (COO).  

Twitteru se v poslední době daří zvyšovat příjmy – hlavně díky uvádění nových reklamních funkcí a formátů. V druhém čtvrtletí letošního roku mu obrat meziročně vzrostl o 61 %, celkově ale byl stále ve ztrátě (137 milionů v Q2).

KL24

Služba se potýká hlavně s pomalým růstem počtu uživatelů. Ve Spojených státech se růst zastavil v podstatě úplně a v globálních číslech jej táhnou země mimo USA.

Twitter se proto zřejmě chystá k řadě zásadních změn – jednou z nich by mohla být nějaká forma zrušení limitu 140 znaků na tweet. Podle serveru Re/code se také tuto středu chystá společně s Googlem odhalit novou službu, která by měla být čímsi jako konkurencí Instant Articles od Facebooku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).