Hlavní navigace

Twitter umí řádkovat, Facebok bude umět hashtagy a nový papež netweetoval

17. 3. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Může za pirátství „Generation free“? Co by na to řekl falešný papež na Twitteru? Feedly vydělává na konci Google Readeru a první registrovaná doména má 28 let. Další #TYDEN je tu.

“Finding out who your real friends are”: How David Carr views paid content stojí za přečtení. Nejenom proto, že autorem je David Carr.

Generation Free: Piracy, distribution, and entertainment aneb dá se problém pirátství, duševního vlastnictví a zábavy skutečně zjednodušit na „Generation Free“?

“We’re going to tell people how to interview databases”: The rise of data (big and small) in journalism je (po delší době) něco většího k přečtení na Niemanlab.org.

Účet nového papeže na Twitteru se… ukázal jako falešný. A moc dlouho nevydržel, v pátek odpoledne už byl „suspended“. Viz Is (Fake) Twitter Pope the Next Justin Bieber? Oficiální účet papeže najdete na adrese @pontifex a je na něm celý jeden tweet.

HARDWARE

The PC Business Isn't Growing Anywhere, And It's Really Scary For Microsoft říká čerstvá studie IDC. Počítače se nedaří prodávat a Windows 8 prostě není hit.

The Seaboard:

Samsung's Galaxy S4 Is Great But No iPhone Killer to říká jasně. Otázka ale je, proč by měl S4 být zrovna „zabiják“ pro iPhone. Stačí aby mu zdatně konkuroval.

Report: Microsoft Has Sold 1.5 Million Surface Tablets a z toho 400 tisíc Surface Pro.

WEBDESIGN, INTERNET

Snaha Amazonu o získání domény .book se nelíbí vydavatelům. Viz Amazon’s Plans For “.Book” Top Level Domain Met With Resistance From Publishers

Po šíleně velkém obrázku v záhlaví Google+ stránek přišla stejná změna i na YouTube. 

14 lousy web design trends that are making a comeback není až tak pravda. Ty odstrašující příklady webového designu se nevracejí,  ony nikdy neodešly.

Malé firmy to mají s vyhledáváním těžké, jedna ze čtyř se ve výsledcích vyhledávání neobjevujje. Viz 1 in 4 SMB Websites Won’t Turn Up in Online Searches

Vůbec první zaregistrovaná doména na Internetu, Symbolics.com, má 28 roků. Viz Internet's First Domain Name Turns 28.

SOFTWARE

V pondělí EA hrdě oznámila, že Simcity padá o 92 % méně! Viz EA: Core problem preventing SimCity playtime ‚is almost behind us‘. Co je ale hodně nepříjemné, Maxis: SimCity offline mode is ‚just not possible‘. Prostě nové SimCity nelze hrát bez připojení k Internetu a důvodem prý není ani tak „DRM“ jako to, že vaše město je uložené kdesi v „cloudu“.

How to Write a Twitter Bot in 5 Minutes je hodně zajímavá věc. Naučí vás, jak si pomocí Google a Wolfram Alpha vytvořit robota odpovídajícího na Twitteru na zvídavé dotazy.

Bad Move: Google Removes AdBlock Plus From Google Play Store komentuje to, že Google odstranil AdBlock Plus z Google Play.

Feedly adds 500,000 users to service within 48 hours asi nepřekvapí. Feedly je nejčastěji zmiňovanou náhradou za končící Google Reader. Byť ho prozatím nemůže nahradit a pouze slibují, že během příštích měsíců doplní potřebnou funkčnost.

Potřebujete Pí na hodně hodně míst? Zkuste to s pomocí grafických karet. Více v Researcher breaks Pi calculation record using Nvidia GPUs

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Chrome OS se hacknout nepodařilo, Chrome prohlížeč ano. Viz Chrome OS endures exploit contest, Chrome browser fails

Anita Sarkeesian na TEDxWomen:

Mexican Supreme Court rules against Apple, ‚iFone‘ prevails a Apple stále v Mexiku nemůže zaregistrovat obchodní známku iPhone.

Nearly 35% Of Chinese Android Apps Steal User Data: Report by mohla být špatná zpráva, ale možná ani není. Bavíme se o Číně, trhu, kde se aplikace pro Android i iOS kradou a kopírují ve velkém. A přesně tomu odpovídá vzniklá džungle.

Almost half of the World's Spam Comes from just 20 ISPS: Study ale je špatná zpráva. Většina spamu stále přichází z USA, většina phishingu z Asie. Nejaktivnější kriminální aktivitou je nigerijská síť Spectranet.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Mike McGlade odešel z Facebooku. Prvních pár týdnů to nesl těžce, ale pak spoustu času doposud věnovaného Facebooku využil k telefonování a setkávání s lidmi. A říká zcela jasně, že se to vyplatilo. 

Why ‚Hater‘ App's Founder Wanted a Negative Alternative to Social Media řeší zásadní otázku. Měl by Facebook vedle „Like“ zavést také „Hate“?

Twitter zpřístupnil archivy tweetů dalším dvanácti zemím. Viz Twitter's Downloadable Tweet Archive Expands To 12 New Countries

How NASA became a social media cool kid je příběh o tom, jak se NASA podařilo  uspět v sociálních sítích. Hlavní roli hraje Twitter a Mezinárodní vesmírná stanice.

Twitter Now Supports Line Breaks in Tweets je doslova revoluční změna. Tweety nyní umožňují odřádkovávat. Takže pokud jste chtěli ve 140 znacích psát poezii, konečně to půjde snadno.

Facebook se chystá přidat hashtagy, tedy něco co původně vymysleli uživatelé Twitteru. Poté to Twitter převzal za své. A mimo to je můžete najít už dávno v Google+. Viz Facebook Hashtags: a Play for Real-Time Ad Dollars

REKLAMA A MARKETING

Pinterest Introduces Analytics Platform je podstatná zprávy pro ty, kdo chtějí využívat Pinterest pro marketing a podnikání.

Most Emails Deployed in the Morning – But Best Results Seen in the Evening je docela zajímavý výsledek jedné studie (či analýzy). Většina e-mailových kampaní se posílá ráno, ale nejlepší výsledky mají ty večerní.

A jeden výborný, ale opravdu výborný kousek:

eBay: We Tested Google Advertising & It Didn't Pay by bylo zajímavé, kdyby se vedle toho „nefunguje to“ řeklo proč. V médiích se totiž v reakci na toto zjištění od eBay objevilo podstatná informace: tedy že dotyčné reklamy byly prostě mizerné.

Dva dny po uvedení nového Samsungu reagovalo Apple spuštěním stránek www.apple.com/iphone/why-iphone. Poměrně ojedinělý krok, reagovat na konkurenci spuštěním obranné kampaně. Tedy ne že by se to v minulosti již nestalo, viz Why you'll love a Mac. Přesto je to hodně netypické a svědčí to o tom, že Apple má ze Samsungu vítr. A mimochodem, Samsung samozřejmě má něco podobného, kde S4 označuje za „Life companion

Virgin Mobile a jejich „Retrain Your Brain“ se dostal mezi virální spoty týdne:

STARTUPY A EKONOMIKA

Australian group buying sites. Here to stay or fading fast si všímá slevových serverů v Austrálii. Tamní jedničkou je Groupon a tamní trh prochází podobným vývojem jako zdejší český. Nejprve záplava slevových serverů, nyní postupně zanikají.

It's Adapt-or-Die Time for Daily Deals Firms si všímá hlavně Grouponu a LivingSocial. Druhý jmenovaný by mohl podle článku v roce 2014 zaniknout.

Report: LinkedIn Will Buy Pulse App for $50M to $100M je dobrá zpráva nebo špatná zpráva? Nebo je to vlastně jedno? Každopádně, cena je to dost nízká.

Pamatujete si, jak vzniklo AdSense? Akvizicí. Viz Inside The Early Acquisition That Helped Make Google A $200 Billion Company

Na Kypru poněkud krachují banky. Což je ostatně docela běžné, zejména v pokročilé EU. Co už je méně běžné, je, že se EU rozhodlo Kypr zachránit a zaplatí to nikoliv banky, ale ti kdo v bankách mají uložené peníze, část peněz jim prostě zabaví. Kouzelné. Viz This Crazy Cyprus Deal Could Screw Up A Lot More Than Cyprus…

Facebook má nového CTO (technického ředitele). Je jím Mike Schroepfer a více se dozvíte v Facebook Names New CTO: Report

MMF24

INFOGRAFIKA

How Iran Censors The Internet [infographic] je, jak název napovídá, infografika na téma jak Írán cenzuruje internet.

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většina zahraničních. Vzniká průběžně celý týden. Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).