Hlavní navigace

Uber otevírá své API, v první vlně ho využije jedenáct služeb

22. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Data z taxikářské aplikace mohou proudit. Napojily se na ně rezervační služby, aerolinky nebo turistické portály. Výměnou za exkluzivitu.

OpenTable, Starbucks, TripAdvisor, United Airlines a dalších sedm internetových služeb už využívá otevřené API Uberu. Informoval o tom server Techcrunch. Není to poprvé, kdy miliardový startup otevírá svou databázi třetím stranám. Už od jara totiž zaintegroval své služby do mobilních map od Googlu.

Pro Uber se tím otevírá prostor pro oslovení dalších uživatelů a velké služby na oplátku získají jednoduše novou funkcionalitu. 

Při rezervaci stolu přes službu OpenTable bude možné rovnou objednat i odvoz, stejně jako aerolinky mohou k letence přistavit i auto k terminálu nebo k hotelu. První vlna spolupracujících služeb souhlasila, že se Uber promění v jejich exkluzivního dopravce.

Tipy C

Uber se během pěti let vypracoval ze startupu v globálního hráče, který patří do miliardového klubu vedle Dropboxu nebo Snapchatu. Poslední investice navršila investorskou sumu na 1,2 miliardy dolarů a valuaci firmy zvýšila na 17 miliard. Působí už ve více než padesáti zemích a nedávno se černé limuzíny objevily i v české metropoli.

Zároveň firma začala kromě osobní přepravy experimentovat s dopravou jídla a zboží. Uber Corner Store se zatím testuje ve Washingtonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).