Hlavní navigace

Ubuntu zůstane nakonec věrné vyhledávači Google

9. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Yahoo se na pozici výchozího vyhledávače pro uživatele populární linuxové distribuce Ubuntu dlouho neohřálo. Vydrželo tam jen po několik vývojových milníků. Teprve na konci ledna přišla zpráva, že Mozilla Firefox předinstalovaný v novém Ubuntu 10.04 nebude poprvé nabízet jako výchozí vyhledávač Google, ale konkurenční Yahoo, které v posledních měsících spolupracuje s Microsoftem a jeho vyhledávačem Bing. Nyní bylo oznámeno, že ostré Ubuntu 10.04 nakonec vsadí na osvědčenou kombinaci Firefox +…

Yahoo se na pozici výchozího vyhledávače pro uživatele populární linuxové distribuce Ubuntu dlouho neohřálo. Vydrželo tam jen po několik vývojových milníků. Teprve na konci ledna přišla zpráva, že Mozilla Firefox předinstalovaný v novém Ubuntu 10.04 nebude poprvé nabízet jako výchozí vyhledávač Google, ale konkurenční Yahoo, které v posledních měsících spolupracuje s Microsoftem a jeho vyhledávačem Bing. Nyní bylo oznámeno, že ostré Ubuntu 10.04 nakonec vsadí na osvědčenou kombinaci Firefox + Google.

Společnost Canonical, která za Ubuntu stojí, k přehodnocení postoje uvedla jen obecnou frázi, že u každého vydání Ubuntu hledá kombinaci nejlepšího prohlížeče s nejlepším vyhledávačem. Je prý pro ní důležitý (vedle kvality produktu a preferencí uživatelů) také přínos pro Ubuntu a prohlížeč i další projekty, které Ubuntu spoluvytvářejí. Z toho by se dala vytušit nějaká změna v jednáních s Googlem nebo s Yahoo, ale to už je spekulace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).