Hlavní navigace

Úkol pro letošní rok: vyštvat čtenáře z diskusí

10. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Bývala to přirozená součást každého zpravodajského serveru: čtenářské diskuse, názory či komentáře. Hezky pod článkem, padni komu padni, (zejména autorovi, Romům, politikům) a bez servítků i slušného vychování. Letos se žumpu diskusí rozhodly pročistit Novinky, po nich i novácké Tn.cz. Bude letošním cílem zpravodajských serverů vyštvat čtenáře z diskusí?

Paušalizovat se samozřejmě nedá, ale české unikum, které ve světě povětšinou odlišuje blogy od seriózních zpravodajských serverů, se letos dočkalo velkých ran. S diskusemi přetekl pohár trpělivosti leckomu.

Novinky chtějí totožnost

Začal to Seznam a jeho Novinky.cz. Nepřekvapí to ze dvou důvodů. Tak především Novinky obsluhují nejkomentovanější tuzemské články nejenom z důvodu své návštěvnosti, ale také proto, že diskuse zde byly velmi přívětivě zpracované. A za druhé, Seznam již v minulosti prokázal, že chce být trend-setterem, tím, kdo razí vlastní cestu, například, když vyškrtal reklamu z homepage (a zase ji tam vrátil, aby zavařil konkurentům). To znamená, že se Seznam neohlížel na to, zda své médium „znevýhodní“ vůči konkurenci, která zatím u diskusí (byť kontrolovaných) pod články zůstává.

Právě na to, že buďto všichni nebo nikdo, se dříve odvolávali provozovatelé ostatních zpravodajských serverů.

Tedy abychom nepřechválili, Novinky.cz systém korespondenčního ověření totožnosti uživatele představily, zprovoznily ověření adresy, ale do diskusí může psát zatím kdokoliv na základě registrace e-mailové. To se má v průběhu března změnit, kdy přesně, není zatím známo. Podrobně jsme o novém systému registrací na Novinkách i o důvodech jeho uvedení referovali v tomto článku.

Prosadí se Diskuse-Novinky?

Určitá obezřetnost je u Novinek pochopitelná, proti zavedení korespondenční registrace se zdvihla vlna odporu. Hovořilo se o cenzuře, Seznam naproti tomu namítal, že jde o udržení prosté slušnosti, ke které anonymní debatní prostor inspiruje jen velmi málo. Protesty brblalů by se asi minuly účinkem, kdyby se neobjevila zajímavá „odveta“ – server Diskuse-Novinky.cz, který založil Václav Strnad. Tento server synchronizuje články s Novinky.cz a umožňuje k nim diskutovat bez korespondenční registrace. Takové komentáře se samozřejmě objevují jen na tomto serveru, nedostanou se na Novinky.cz, ale návštěvnost serveru není vůbec malá, dostalo se mu slušné publicity a příznivci „necenzurované diskuse“ si ho rychle našli.

Takový šlágr to ale zatím také není. Například diskuse ke článku Zelení si o vyloučených rebelkách vedli spisy má na samotných novinkách přes 7000 komentářů, zatímco na Diskuse-Novinky jich je 32 (článek změnil titulek). Proporce je zřetelná. Navíc opravdu nejde o žádné komentáře, bez niž bych svět zůstal zásadně intelektuálně ochuzen, spíše o shluk nadávek a pláče na špatném hrobě v čase do-voleb-daleko. Jenže v tuto chvíli lze na Novinkách komentovat i bez korespondenční registrace, v momentě, kdy dojde na omezení jen pro korespondenčně registrované, se možná poměr změní. I když, proč komentovat článek někde, kde si to nepřečte každý: zatím se zdá, že diskusní trolové se přesunou jinam.

Provozovatel serveru Diskuse-novinky Václav Strnad říká: Server jsme spustili poslední únorový víkend před plánovaným zavedením korespondenčních registrací na Novinky.cz. Mezi lidmi se to rychle rozkřiklo a v sobotu 28. února navštívilo web přes 3200 lidí. Prvního března ale nastalo trochu zklamání, protože Novinky odložily nová pravidla a většina lidí k nám zatím nepřešla. V současné době návštěvnost osciluje mezi 500 a jedním tisícem návštěv denně, což zdaleka nesplňuje moje představy.

Tn.cz zablokovala diskuse

Novinkou je pondělní krok CME na jeho zpravodajském portále Tn.cz, kdy byly bez milosti a se stručným vysvětlením zablokována diskusní fóra pod všemi články. Nejenom pod novými, odstraněny byly i staré diskuse, jednoduše byl ze šablon vyhozen kód pro obsluhu diskusí. Tn.cz k tomu uvedla:

Diskuzní fóra budou již brzy spuštěna v nové podobě. Nyní jsou blokována kvůli rasistickým a neslušným výrazům.

Omlouváme se za dočasné vypnutí diskuzí na našem serveru. Diskuzní fóra pod články byla zablokována kvůli neslušným a rasistickým příspěvkům.

Intenzivně pracujeme na novém řešení s registrací přispívajících, které umožní snazší kontrolu a správu diskuzí. Diskuzní fóra budou v nové podobě spuštěna do několika týdnů. Děkujeme za pochopení a zachování přízně.

Zda šlo o nějakou konkrétní diskusi, která šéfům Tn.cz hnula žlučí, nebo o dojem dlouhodobě neudržitelného stavu, nevíme, není to ani podstatné. Xenofobie a rasismus jsou stálicemi českých diskusí a těžko se divit Tn.cz, že se rozhodla je dále nepodporovat. Termín, ke kterému budou nové diskuse na Tn.cz spuštěny, nebyl oznámen, zjevně proto, že jde o příliš čerstvé rozhodnutí.

Už v minulosti ale server problémy s diskusemi měl. Při startu neukočíroval nával spamů, protože si nepřipravil nástroje na filtrování spamů a server byl spamerskými odkazy v diskusích přehlcen, diskuse byly po několik prvních dní nepoužitelné. Nyní nebyla situace o mnoho jiná díky hulvátským příspěvkům.

BRAND24

A co ostatní?

Z velkých hráčů bude významný postoj především iDnesu a Aktuálně.cz. Oba servery své diskuse moderují, mají několik pracovníků pročišťujících diskuse od spamů a „protipravidlových“ příspěvků, u nejrizikovějších témat nejsou diskuse ani otevírány. iDnes žádné další změny a omezení ve své politice nechystá, potvrdil Jaroslav Kábele, šéf iDnesu. Stejně se zatím zachová Aktuálně.cz.

Bude to pro letošní rok všechno? Těžko. Diskusní hulváti musí vypadnout, aby byla radost články číst a to bude ještě tuhý boj…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).