Hlavní navigace

Seznam v roce vnitřní konsolidace

12. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Šéf Seznamu Pavel Zima na setkání NetClubu hovořil o výzvách, které letos před Seznamem stojí. Zatímco loňský rok byl ve znamení mobilních služeb, letos Seznam čeká vnitřní konsolidace. Ne, Googlu se nebojí a na miliardu zisku se těší.

Tak by se dalo shrnout únorové setkání NetClubu s výkonným ředitelem Seznamu Pavlem Zimou doplněné o rozhovor poté. Jaký byl loňský rok pro Seznam z hlediska jeho nejdůležitějších služeb a jaký bude rok letošní, co nového se chystá?

Google se nebojíme

Důležitou změnou v letošním roce bude změna spolupráce na zahraničním vyhledávání. Zatímco doposud vyhledávání v ne-českém Internetu obstarával Google, od letošního léta jeho roli převezme služba Live Search společnosti Microsoft. Hlavním důvodem jsou podle Pavla Zimy lepší obchodní podmínky, nikoliv obava z konkurence. (Seznam.cz v létě nasadí Live Search od Microsoftu)

Google nám nebyl ochoten nabídnout lepší podmínky, do výsledků vyhledávání nemůžeme zasahovat, například přidávat screenshoty. Z naší strany je to čistě obchodní dohoda, kde Microsoft nabídl lepší podmínky, prohlásil na NetClubu Pavel Zima. Google je podle něj oproti Seznamu v současné době pro uživatele lepší na navigační dotazy, například když někdo hledá stránky asijského výrobce notebooků, které nemají českou verzi, je obsloužení takového dotazu přes dnešní Seznam krkolomné. To by měla nahradit právě dohoda s Microsoftem.

Pavel Zima

Výsledky vyhledávání Google mohou být teď zhruba o tolikhle lepší…

Seznam se konkurence Google nebojí, dobře si uvědomuje, že pro řadu lidí je v Česku synonymem pro Internet a z této pozice chce těžit i nadále. Ve vyhledávání jsem optimista, my na něm stále pracujeme. V Google na něm také pracují, ale jde o zlepšování výsledků vyhledávání, až dosáhne nějakého stropu, kdy na prvním místě bude, co hledáte. Ideální stav, lepší to být nemůže. A my také jednou dosáhneme toho ideálního stavu. A do toho je setrvačnost uživatelů, kteří jsou zvyklí na Seznam. To je teorie nasycení. Podívejte se na výsledky statistik vyhledávání třeba v Toplistu. Google nabírá uživatele ostatních našich konkurentů, ale nám také přibývají. Dovedu si představit, jako katastrofický scénář, že za mnoho let budeme s Googlem půl na půl, ale jsme mnohem větší optimisté. Věříme, že nás Google nikdy nedostihne a pracujeme na tom, shrnul Zima svůj názor na přetahování o lepší vyhledávání s Googlem. Situaci v českých vyhledávačích jsme analyzovali již dříve zde.

Novinky jsou politicky středové

Významnou částí rodiny serverů Seznamu jsou Novinky, které se s iDnesem přetahují o pozici nejnavštěvova­nějšího zpravodajského serveru (záleží na způsobu měření a hodnocení). Seznam začal na Novinkách spolupracovat s Borgis a.s. v lednu 2003 podle slov Pavla Zimy proto, že se Zdeňkem Porybným (šéfredaktorem Práva a předsedou představenstva vydávajícího Borgis a.s.) byla nejsnazší dohoda: Obešli jsme všechny české vydavatele, ale s panem Porybným jsme se pochopili na první schůzce, dohoda byla hotová za týden, vysvětlil Zima a popřel, že by si nějak dělali hlavu z levicového zaměření novin Právo. Máme ve smlouvě jasně zakotvený požadavek středové politické orientace Novinek a obě strany toto monitorují a pravidelně vyhodnocují, řekl Zima a doplnil, že Seznam je se spoluprací na Novinkách spokojen: Nikdy nás nenapadlo budovat si vlastní redakci politického zpravodajství.

Stream pokračuje s dalšími pořady

Zajímavou oblastí je podle Zimy pro Seznam internetová televize Stream.cz, jejíž polovinu si firma koupila v září 2007 (Seznam kupuje část Streamu). O Streamu hovořil jeho spolumajitel Miloš Petana, který oznámil dalších sedmnáct pořadů, které hodlá Stream nabídnout z produkce TV Prima, a také přislíbil, že se jedná o přebírání pořadů i dalších televizí, odmítl ale specifikovat, o jaké televize jde. Jednotlivé díly pořadů TV Prima mají řádově desetitisíce diváků, což jak Petana, tak Zima považují za dobrý výsledek. Podle Zimy je Stream a vůbec internetové video jedním z dalších klíčových bodů, které přitáhnou lidi na Internet, a proto také rozhodně popřel spekulace o tom, že by Seznam hledal pro podíl Stream kupce: Neuvažujeme o tom!

Sociální sítě Seznamu – opatrný rozvoj

Facebook je sice fenoménem a rychle získává i české uživatele, ale zatím se stále pohybuje na deseti procentech uživatelů sociálních sítí Seznamu. Asi i proto mohl Pavel Zima na NetClubu prohlásit, že Seznam je s trendem vývoje vlastních sociálních sítí spokojen a připomněl, že nejde jen o Lidé.cz, ale také o Spolužáci.cz.

Pro Lidi a Spolužáky připravujeme balíček vylepšení, aby funkcionalitou nabídly více možností pro reálný život uživatelů. Na Facebooku mají lidé reálnou identitu, na Lidé nebo Líbímseti se většinou za někoho vydávají. Na Spolužáci jsou s reálnou identitou. Spolužáci jsou ale dnes hodně monotématicky zaměření, je to jen o třídě. My to chceme otočit, že středem budete vy jako uživatel, a kolem sebe budete mít více skupin. Komunikace a sociální interakce tak nebude omezená. Věříme, že Spolužáci budou úspěšnější než Facebook, fandí i tentokráte seznamácké službě Zima.

Problémem sociálních sítí a malých obav Seznamu z pronikání konkurence do nich je také fakt, že zatím nikdo nenašel obchodní model, který by sociální sítě zhodnotil, kromě toho, že je jejich úspěšný autor prodal investorovi, který si nyní láme hlavu, jak navštěvovanou službu finančně zhodnotit. Ani my nejsme ti géniové, kteří by vymysleli obchodní model. Je to pro nás doplňková služba a ani s Ivem bychom obchodní model nevymysleli. Na našich sociálních sítích sice prodáváme display reklamu, ale neprodává se nijak zvláště dobře, posteskl si Pavel Zima.

Rok 2008 byl pro Seznam rokem mobilního internetu

Hlavním projektem Seznamu v loňském roce bylo převedení třinácti hlavních služeb Seznamu do mobilní verze. Tu záhy společnost nabídla v balíčcích u jednotlivých operátorů a zejména akce Vodafone nabízejícího mobilní internet zdarma výrazně pomohla využívání mobilních služeb Seznamu. Podíl zákazníků přicházejících ze sítě Vodafone přesahoval v lednu 2009 60 % a Zima připomněl, že určitý podíl zákazníků ještě používá Operu Mini, u které nelze identifikovat díky použití proxy, jakého mobilního operátora zákazník používá. Data si můžete porovnat s výsledky, které v polovině prosince prezentoval Vodafone na tiskové konferenci.

Seznam na Mobil výsledky

Zdroj dat: prezentace Seznam.cz (návštěvnost v počtu shlédnutých stránek)

přehled mobilů

Zdroj dat: prezentace Seznam.cz (využívanost jednotlivých typů mobilních terminálů)

Rok 2009 bude vnitřní konsolidací, miliarda zisku zřejmě nebude

Letošní rok bude pro Seznam ve znamení vnitřní konsolidace. Seznam provozuje řadu podobných služeb jako Spráce nebo Sauto a Sreality, které ale všechny běží na samostatných systémech. Cílem je převést je na společnou platformu, která zjednoduší nároky na vnitřní procesy, zvýší kontrolu nad kvalitou služeb i jejich vývojem.

Vloni v prosinci označil Ivo Lukačovič v diskusi pro Lupu za pravděpodobné, že Seznam přesáhne miliardu zisku již v roce 2009 a v souvislosti s krizí jsme se zeptali Pavla Zimy, zda je to stále pravděpodobné. Potvrdil, že by to možné bylo a že je pravděpodobné, že se letošní zisk Seznamu k této hranici přiblíží, ale že společnost raději bude investovat do konsolidace a dalšího rozvoje služeb.

A futuristické vize? Za pět let budeme mnohem více používat Internet v mobilních zařízeních, říká k budoucnosti Internetu Pavel Zima. Vznikne něco, čemu my říkáme pasivní Internet, něco, co si večer pustíte místo televize a nebudete muset nic vyhledávat, ono vás to bude samo bavit. Nevíme, jak to bude fungovat, ale myslíme si, že se to může stát. Zbytek se necháme překvapit. Ale věříme pevně, že Internet bude vytlačovat televizi. Lidi nebudou mít potřebu čekat na přesně vymezený čas, kdy jsou zprávy, odhaduje Zima.

Pavel Zima a Miloš Čermák

Téma zneužívání Internetu bereme vážně…

BRAND24

Seznam je pro osvětu

Citlivým tématem se pro Seznam stává zneužívání jeho služeb, zejména těch komunitních. Sice nejde o procentuálně vysoké počty, ale Seznam se zneužívání svých služeb k nezákonnému chování ostře brání: Dokonce jsme dostali dopis od Policie za příkladnou spolupráci, protože děláme věci nad rámec, než ze zákona musíme. Týdně udáváme dva tři pedofily, které odhalíme na e-mailu nebo na Lidé. Poskytujeme policii všechny důkazy, uchováváme data déle, než je zákonná lhůta, říká Zima. O této problematice jsme referovali již dříve ve článku Jak se bojuje s dětskou pornografií a pedofily?.

Podle Zimy se o osvětu nemohou snažit jen internetové společnosti: „Hrozně chybí osvěta ve školách, aby děti věděly, co mohou na Internetu potkat. Důvěřivost dětí, co na Internetu dělaly a na čem se spálily, je zarážející. My nemůžeme ale suplovat školu a rodiče, můžeme jim pomoci a máme připravený projekt, který bude dělat osvětu ve školách.
Co je problém? Když to řeknu na tvrdo: Nechat se osahávat za peníze není normální. Vidina peněz by pro děti neměla být atraktivní, děti dostávají nabídku přes Internet na reálné setkání. “

Fotogalerii z NetClubu s Pavlem Zimou najdete zde na blogu NetClubu.
A březnový NetClub? Ten bude zase o penězích a investicích, tentokráte s Martinem Saidlerem ze švýcarské investiční skupiny CentralWay.

Vyrovná podle vás Google v příštích deseti letech náskok Seznamu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).