Hlavní navigace

Ukrajina zrychlila zavádění zemské digitální televize

8. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Jako první se řádného digitálního vysílání dočkají obyvatelé Kyjeva, kde od letošní června probíhá pilotní projekt. Ukrajinskou metropoli pokryjí definitivní multiplexy už v příštím roce (původně se počítalo s rokem 2008), ostatní regiony přijdou na řadu postupně v letech 2008 až 2009. Celou populaci zasáhne digitální vysílání do roku 2011, přičemž k definitivnímu vypnutí analogových vysílačů dojde až čtyři roky poté: v roce 2015. Vyplývá to z harmonogramu, který sestavil ukrajinský mediální regulátor Nacsoviet.

Vysílání v MPEG-2 i MPEG-4

V první fázi se Ukrajinci dočkají čtyř celoplošných multiplexů ve standardech MPEG-2 i MPEG-4 AVC. Další vysílací síť obsadí služba DVB-H pro mobilní telefony (testy jsou naplánované na rok 2007) a Ukrajinci uvažují také o multiplexech pro zemské vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). První čtyři vysílací sítě v Kyjevě už mají své provozovatele. Jsou jimi společnosti Ukrainian Digital TV (UDTV) a JSC (viz mapka pokrytí), Era Production, Express Inform a Gamma Consulting. Licence platí na deset let komerčního provozu plus jeden rok testovacího vysílání. Experimentování právě probíhá, takže v příštím roce by mělo odstartovat už komerční vysílání. Ostatně s ním počítá i aktuální plán na rozvoj digitálního vysílání v letech 2007 a 2008 (ukrajinsky zde).

Kyjev DVB-T mapka
Technické parametry přechodných mutliplexů v Kyjevě
Kanály DVB-T 41, 43, 51, 53
Vysílací pásmo UHF
Šířka pásma 8MHz
Vysílací mód 8k
Ochranný interval 1/32
Kódový poměr 2/3
Modulace 64QAM
Kódování obrazu MPEG-2

Zdroj: www.dvb.org

Pilotní projekt jede na velmi slabých vysílačích o výkonu od 0,2 do 1,3 kW. V multiplexech mohou vysílat pouze ukrajinské programy a televizní stanice, které mají licenci od ukrajinské vysílací rady, přičemž radní si vymínili, že budou licencovat každou programovou pozici v multiplexu zvlášť. Vysílací sítě obsahují pouze čtyři televizní programy, operátoři tedy používají kompresní standard MPEG-2. Šíření jednoho televizního programu vyjde na 23,4 až 60,2 tisíce ukrajinských hřiven měsíčně, což je v přepočtu asi 113 až 290 tisíc korun. Multiplexy obsadily vysílací kanály 41 (Era Production), 43 (Express Inform), 51 (UDTV a JSC) a 53 (Gamma Consulting), přičemž signál pokrývá zatím 68 procent území Kyjeva. Rozdělení programových pozic je v následující tabulce:

Pilotní sítě pro zemské digitální televizní vysílání v Kyjevě
Vysílací kanál 41 43 51 53
Provozovatel multiplexu Era Production Express Inform UDTVN a JSC Gamma Consulting
Program 1 Era and National TV service Channel 7 KDTRK Doplňkové služby
Program 2 K-1 Mriya TV Tonis ICTV
Program 3 K-2 Megasport Studio 1+1 Novy Kanal
Program 4 TRK Kyjev Channel 5 Gravis M1

Zdroj: www.dvb.org

Analogové televize mají právo vysílat digitálně

Ukrajina DVB-T licence

Zahájení pilotních projektů umožnila novela mediálního zákona z letošního března, která přiznala sedmi ukrajinským národním programům právo vysílat jak analogově, tak digitálně. Vysílací rada poté vydala nařízení, podle něhož se od 1. ledna 2007 přestanou na Ukrajině udělovat licence pro analogové televizní vysílání, včetně dokrývačů pro současné provozovatele. Rozhodnutí je součástí harmonogramu zavádění DVB-T na Ukrajině, který vznikl na základě letošní mezinárodní úmluvy o rozdělení kmitočtů ze Ženevy. Všichni provozovatelé celoplošných analogových televizních stanic musí do konce letošního roku předložit vlastní plán na přechod k digitálnímu vysílání. Většina komerčních televizí se ale takovému kroku brání, protože mají – podobně jako česká Nova nebo Prima – licence, které jim garantují analogové vysílání na mnoho let dopředu.

Dohoda ohledně ochrany analogových kmitočtů naznačuje, že na nich můžeme vysílat do roku 2015, kdy se definitivně přejde na digitální vysílání a dojde k ukončení analogové distribuce signálu, cituje polský server Satkurier.pl Irenu Lysenkovou, výkonnou ředitelku Novego kanala. Podle Ivana Adamčuka, generálního ředitele televize Channel 5, není dodnes jasné, podle jakých pravidel by měly současné televize opouštět analogové kmitočty a začít vysílat digitálně. Hra se netočí kolem zásad přechodu na DVB-T, ale především okolo zájmů jednotlivých provozovatelů, připustil Adamčuk. Takový plán jsme potřebovali už delší dobu. Má ale i své chyby: například vůbec neřeší, jakým způsobem se budou vydávat licence novým digitálním programům. Úplně jsem nepochopil ani rozdělení vysílacích kanálů na multiregionální, národní a ty, které se budou „rozvíjet“. Není jasné, podle jakého klíče je rada rozdělí mezi současné provozovatele, řekl serveru TV.net.ua Alexandr Iljašenko, generální ředitel televize NTN.

BRAND24

Vláda bude dotovat set-top-boxy

Ukrajina Studio 1+1

Televizní stanice se také obávají malého zájmu diváků o zemské digitální vysílání, neboť současná analogová nabídka skýtá až osmnáct programů. Ukrajinská vláda proto už letos v březnu, po schválení novely vysílacího zákona, slíbila vyčlenit dotaci 1,7 miliardy hřiven (cca 337 milionů dolarů) na vybavení domácností digitálními set-top-boxy nebo jinými druhy digitálních přijímačů (zejména pro MPEG-4). Z téměř osmnácti milionů ukrajinských domácností je přes osmdesát procent závislých na nějakém druhu analogového příjmu televize, ale pouze třicet procent přijímá televizi přes pokojovou anténu. Pět a půl milionu domácností si předplácí analogovou kabelovou televizi, 300 tisíc přijímá televizi po satelitu (DVB-S) a 32 tisíc využívá služeb digitální kabelové televize (DVB-C).

Ukrajina plánuje sestavit celkem 81 samostatných jednofrekvenčních digitálních sítí, které pokryjí 95 procent území státu. Podle mezinárodní dohody v Ženevě by po vypnutí analogového vysílání mohlo na Ukrajině vysílat osm až jedenáct digitálních sítí, většina celostátně. Jedinou společností, která zatím vlastní oprávnění pro provozování celoplošné digitální sítě, je koncern UDTV a JSC. Získal ji v srpnu 2005 a platí pět let. Firma však zatím pouze experimentuje v Kyjevě na 51. kanále. Součástí jejího multiplexu je i komerční televize Studio 1+1 spoluvlastněná americkou společností CME, majitelem české televize Nova, Galaxie sport či slovenské Markízy. Ukrajina letos v lednu také poprvé otestovala zemské digitální vysílání ve vysokém rozlišení.

Předežene nás Ukrajina v zavádění DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).