Hlavní navigace

ÚOHS nezahájí správní řízení ohledně měření Vlada.cz

21. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odmítl zahájit správní řízení ohledně zakázky na měření návštěvnosti webu Vlada.cz. Jako jeden z důvodů ve svém vyjádření (PDF ke stažení) uvádí, že se jedná o zakázku malého rozsahu. Úřad vůbec nezkoumal předmět šetřené veřejné zakázky, její vhodnost, hospodárnost a způsob realizace. Vypsané výběrové řízení tak nyní šetří pouze Policie ČR.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odmítl zahájit správní řízení ohledně zakázky na měření návštěvnosti webu Vlada.cz. Jako jeden z důvodů ve svém vyjádření (PDF ke stažení) uvádí, že se jedná o zakázku malého rozsahu. Úřad vůbec nezkoumal předmět šetřené veřejné zakázky, její vhodnost, hospodárnost a způsob realizace. Vypsané výběrové řízení tak nyní šetří pouze Policie ČR.

Správnost postupu úřadu potvrzuje také Tomáš Pfeffer ze Sdružení INDOC. „Existuje sice rozsudek Krajského soudu v Brně, který úřadu do jisté míry nařizuje, aby se i těmito zakázkami zabýval, ale úřad to reálně nedělá,“ tvrdí Tomáš Pfeffer. Podle něj je hlavním důvodem malý počet zaměstnanců úřadu. Rozhodnutí úřadu je konečné a stěžovatel se nemá kam jinam obrátit.

Úřad vlády ČR ve svém výběrovém řízení také vyloučil zájemce, který nedoložil požadovanou certifikaci. „Tento konkrétní neznám, ani jsem neviděl zadávací dokumentaci, ve které to mělo být uvedeno. Dovedu si představit, že šlo o legitimní požadavek. Stejně tak však mohl být nepřiměřený, neopodstatněný a tudíž nezákonný,“ myslí si Pfeffer. On sám má s úřadem rozporuplné zkušenosti: na jednu stranu se úřad snaží rušit špatné soutěže, na druhou stranu existuje podle INDOC 16 problematických bodů, kdy úřad nepostupuje příliš efektivně nebo v rámci svých možností. Požadavek na certifikaci úřad dříve zdůvodnil garancí kvality a hodnověrnosti uchazeče.

Z přihlášených firem zakázku získala poradenská společnost Dobrý web.

Souvislosti:

BRAND24

Měření Vlada.cz by mělo stát 120 000 Kč

Vlada.cz zveřejnila ukázku dřívější analýzy návštěvnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).