Hlavní navigace

UPC na nákupech: pohltila menší kabelovou společnost s 3500 zákazníky

20. 7. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zadlužená firma stála největšího kabelového operátora pouze 180 tisíc korun. Další peníze ale bude muset UPC vydat na splacení pohledávek. Zákazníky už začala převádět na svoje služby.

Jak zastavit pokles počtu zákazníků

Největší česká kabelová společnost UPC čelí poklesu počtu zákazníků novou akvizicí. Koncem června se dohodla na převzetí menšího regionálního operátora s téměř čtyřmi tisíci aktivními kabelovými přípojkami. Celá transakce UPC nestála příliš mnoho peněz, za převod klientů a kamenného zákaznického centra, tedy jen části prodávané firmy, zaplatila pouze 180 tisíc korun. Mnohem větší částku ale představují nezaplacené závazky kupovaného operátora, které bude muset uhradit UPC. Transakce je ale pro největší českou kabelovku výhodná, díky ní se jí podaří alespoň na chvíli zastavit setrvalý pokles počtu zákazníků kabelové televize. To vše v době, kdy útok na pozici jedničky v kabelovém segmentu vyhlásila společnost O2 Czech Republic se svojí IP digitální televizní O2TV.

Jenom za první letošní čtvrtletí totiž UPC přišla v porovnání s posledním loňským kvartálem o téměř tři tisíce zákazníků digitální kabelové televize, když jejich počet klesl z 369 500 na 365 900. Pokles odběratelů kabelové televize od UPC nevyrovnal ani mírný nárůst počtu klientů analogové kabelové nabídky, jichž v prvním čtvrtletí přibylo 800 na celkový počet 90 400. Výsledky za druhé letošní čtvrtletí má firma oznámit v následujících dnech. Vůbec poprvé se do nich promítnou počty uživatelů multimediální služby Horizon Go, kterou UPC spustila oficiálně letos v dubnu. Tu však budou využívat stávající klienti UPC, takže akvizice nového regionálního hráče a postupný převod jeho klientů na kabelové balíčky UPC může největší tuzemské kabelovce spravit reputaci. Záleží však také na tom, kolik zákazníků odkoupeného operátora u UPC zůstane.


Screenshot: DigiZone.cz

Původní web Kabelové televize Klášterec nad Ohří je už přesměrovaný na internetové stránky UPC

UPC expanduje do Klášterce nad Ohří

Kabelová televize Klášterec nad Ohří, kterou UPC koupila 23. června a oficiálně ji převzala 1. července, už zahájila migraci klientů na služby UPC. Původní internetové stránky operátora www.ktklasterec.cz jsou přesměrovány na web UPC s informacemi určenými původním zákazníkům Kabelové televize Klášterec nad Ohří. Podle nich začal převod zákazníků na nové služby UPC minulou středu 15. července a potrvá nejdéle do 23. srpna. Největší logistika nastala u těch zákazníků kabelové televize, kteří se rozhodli přejít na digitální nabídku UPC. Jim musí nový operátor nainstalovat set-top-boxy s přístupovými kartami. Až do 23. srpna ale budou mít přístup ke kompletně všem programům z nabídky UPC, včetně prémiových balíčků (HBO), za stejnou cenu, kterou dosud platili u Kabelové televize Klášterec nad Ohří.

Od 24. srpna pak UPC v Klášterci nad Ohří rozdělí svoji programovou nabídku v DVB-C na dva balíky: Základní a Mimořádný. Deklaruje však, že u obou balíčků zachová ceník zavedený Kabelovou televizí Klášterec nad Ohří pro dvě dosavadní vyšší programové nabídky analogové kabelové televize. Zákazníci ale nemusí migrovat na DVB-C, pokud se rozhodnou zůstat u analogové kabelové televize, UPC jim ji ponechá. Omezená analogová nabídka zůstane nadále zachována v plném rozsahu a za stejnou cenu jako doposud. Nicméně bude nutné si tuto nabídku znovu na vašich televizorech naladit, protože dojde ke změně kanálů pro jednotlivé programy, upozorňuje UPC na internetové stránce, kam je přesměrován původní web Kabelové televize Klášterec nad Ohří. Analogovou nabídku zdarma přidá i na druhý televizor těm zákazníkům, kteří se rozhodnou pro digitální kabelovku.

Fakticky si tedy klienti Kabelové televize Klášterec nad Ohří mohou vybrat, zda zůstanou u dosavadní služby (analogové), nebo přejdou na digitální balíčky UPC. Analogově jim ale UPC nabídne jen omezený počet základních programů, vše navíc už bude možné přijímat jen digitálně. UPC převzala i kamenné zákaznické centrum původního operátora v Polní ulici v Klášterci nad Ohří. Klientům slíbila zachovat jeho provozní dobu o pondělích a středách mezi 9:00 a 11:00 a také od 14:00 do 17:00 hod. Zákaznická linka má mít od 23. srpna rozšířenou pracovní dobu na 8:00 až 20:00 v každý pracovní den a 10:00 až 18:00 o víkendech. Koncem srpna pak UPC začne v Klášterci nad Ohří nabízet i kabelové připojení k internetu a pevný telefon. Odběratelé internetu budou využívat videotéku UPC My Prime.

Smlouva UPC o odkupu zákazníků Kabelové televize Klášterec nad Ohří by potucek793

BRAND24

Původní operátor pokračuje. Bez klientů

Díky digitálnímu vysílání získají zákazníci přístup k televiznímu vysílání v nejvyšší kvalitě, obrazovému i zvukovému, výrazně širší nabídku televizních programů a kvalitní doplňkové služby. HD je již standardem, a proto klientům a divákům přinášíme více než 40 programů v HD kvalitě, a to bez dodatečných poplatků. Příjemnou možností je výběr jazyků u kabelových programů a aktivace českých titulků. Digitální přijímače od UPC umožňují nejen příjem a nahrávání TV programů včetně HD vysílání, ale poskytnou přístup do videotéky My Prime, k aplikacím a informacím o pořadech v programovém průvodci, popsal pro DigiZone.cz mediální zástupce UPC Petr Pařízek z agentury Ogilvy Public Relations. UPC podle něj již nyní investuje do rozvoje infrastruktury Kabelové televize Klášterec nad Ohří, aby mohla vedle kabelové televize nabízet i připojení k internetu a hlasové služby.

Petr Pařízek také na dotaz serveru DigiZone.cz upřesnil, že UPC oficiálně nepřevzala původního operátora, ale pouze jeho klienty, zákaznické centrum a infrastrukturu. K fúzi společností nedochází, mezi společnostmi byla uzavřena smlouva o koupi části obchodního závodu, na jejímž základě došlo k převodu účastnických smluv na společnost UPC, která nyní bude služby kabelové televize i internetu klientům kabelové televize Klášterec poskytovat, uvedl mediální zástupce UPC. Kabelová televize Klášterec nad Ohří vznikla v roce 1994, po celou svoji více než dvacetiletou historii nabízela pouze analogovou kabelovou televizi. Letos na jaře došlo k odštěpení části firmy a převodu části jmění společnosti na uzavřený investiční fond Infond se sídlem v Brně, odkud pochází také jediný majitel Kabelové televize Klášterec nad Ohří Pavel Košťál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).