Hlavní navigace

Upgrade na Windows 10 z předchozích verzí bude první rok zdarma

21. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft v americkém Redmondu ukázal další podrobnosti o připravované nové verzi Windows. A mluví o změně operačního systému ve službu.

Sjednocení operačního systému pro PC a pro mobilní dotyková zařízení,plný návrat tlačítka Start, které uživatel může roztáhnout přes celou obrazovku a zase změnšit, nový prohlížeč Spartan či plnohodnotné zapojení hlasem ovládané asistentky Cortana. To jsou jen některé novinky, které Microsoft na své dnešní akci předvedl.

Nejzajímavější novinky se ale kupodivu netýkají nových funkcí. Microsoft totiž uvedl, že upgrade na Windows 10 bude první rok po uvedení systému pro majitele předchozích verzí zdarma. Týká se to jak přechodu z Windows 8.1, tak Windows 7 a také mobilního Windows Phone 8.1.

Zdá se, že se Microsoft snaží všemožně napravit reputaci po neúspěchu Windows 8. Je také možné, že se mu osvědčila obdobná akce, kdy byl upgrade na Windows 8 na přechodnou dobu za výrazně zlevněnou cenu. Nebo se poučil u konkurenčního Applu, který vydává nové verze svého OS X vždy zdarma. 

Jaká bude cena pro uživatele jiných verzí Windows a jak se bude za operační systém platit po uplynutí prvního roku, zatím představitelé firmy neupřesnili. Zdá se ale, že se přístup firmy k operačnímu systému výrazně mění. 

„Jakmile bude zařízení upgradováno na Windows 10, bude systém udržován aktuální po celou dobu životnosti zařízení,“ nechal se slyšet viceprezident divize operačních systémů Terry Myerson. „S příchodem Windows 10 začínáme o Windows přemýšlet jako o službě,“ dodal. 

To je zajímavá novinka jak pro uživatele, kteří by v budoucnu mohli za Windows platit například ve formě předplatného, jako to už dnes Microsoft nabízí u kancelářského balíku Office365 – i když tento model Microsoft zatím nepotvrdil

BRAND24

Aktualizace 22.1.: Microsoft potvrdil, že za používání Windows 10 nebude uživatel platit žádné další poplatky, kromě částky na zakoupení systému. A první rok po uvedení systému na trh se uživatelé Windows 7 a 8 (a Windows Phone 8.1) budou moci v rámci časově omezené akce vyhnout i této platbě.

A pozitivní zpráva to je samozřejmě také pro vývojáře, kteří by se mohli zbavit nutnosti vyvíjet aplikace pro více verzí operačního systému. Windows se tak blíží tomu, jak fungují mobilní systémy iOS nebo Android.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).