Hlavní navigace

Úřady práce se musí vrátit ke staršímu systému na výplatu dávek

3. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Aktualizováno 3. 1. 2014 16:52
Nový systém prosazený bez zakázkových řízení tehdejším ministrem Drábkem dodavatel vypnul, jelikož Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázal jeho další používání.

Úřady práce přišly s počátkem ledna o systém, který se staral o výplatu některých sociálních dávek. Dodavatel systému, Fujitsu Technology Solutions, jej totiž včera vypnul. Přitom nepředal úřadu nebo nadřízenému Ministerstvu práce a sociálních věcí data v systému uložená. Zprávu o tom včera přinesly Lidovky a posléze ji rozpracoval deník Aktuálně.

Dodavatel systém vypnul, protože jeho využívání zakázal svým rozhodnutím Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí ÚOHS nabylo právní moci 28. prosince 2013, zveřejněno ve sbírce rozhodnutí bylo pak teprve dnes.

Ve zprávě datované k prvnímu lednu sdělil Úřad práce, že se proto vrací k dřívějšímu systému od firmy OKsystem, který pro některou agendu ostatně nikdy plně neopustil a rámcovou smlouvu má uzavřenu až do konce roku 2014. Aktuálně dodává, že úředníci byli se starším systémem beztak spokojenější.

dnešní zprávy ČTK je krom toho zřejmý posun v jednáních o předání dat: data z listopadu jsou slíbena na dnešek a data za prosinec na pondělí.

Příjemci dávek o ně nepřijdou, ujišťuje ČTK Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce; odhaduje však, že některé dávky dorazí s několikadenním zpožděním.

BRAND24

Spor o nový systém se vede téměř od počátku jeho používání. Vývoj sporu je z pohledu ÚOHS shrnut v odůvodnění rozhodnutí. Právě OKsystem, ale především také Student Agency, napadly zadání nové zakázky společnosti Fujitsu Technology Solutions. Student Agency se domáhala konání úřadu i soudně.

Spor se vede proto, že ministerstvo vedené tehdy Jaromírem Drábkem z TOP09 nevypsalo na zakázku na nový systém samostatná zakázková řízení podle zákona o veřejných zakázkách, a namísto toho se připojilo formou dodatků k prováděcí smlouvě uzavřené s dodavatelem pro Ministerstvo vnitra.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).