Hlavní navigace

Útočníci získali hesla i k některým účtům freemailů Gmail a Yahoo Mail

7. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kauza s únikem hesel k tisícům uživatelským účtům freemailu Windows Live Hotmail (a tím pádem často i k dalším službám využívajícím Windows Live ID) nabírá na obrátkách. Microsoft stále tvrdí, že jeho služba nebyla žádným způsobem kompromitována. Zdá se tedy, že hesla pochází z phishingového útoku, kdy je prozradili samotní uživatelé vinou vlastní neopatrnosti. Původně se mluvilo o deseti tisících účtech. Experti na phishing říkají, že útok, který by vedl k získání takového množství hesel, by…

Kauza s únikem hesel k tisícům uživatelským účtům freemailu Windows Live Hotmail (a tím pádem často i k dalším službám využívajícím Windows Live ID) nabírá na obrátkách. Microsoft stále tvrdí, že jeho služba nebyla žádným způsobem kompromitována. Zdá se tedy, že hesla pochází z phishingového útoku, kdy je prozradili samotní uživatelé vinou vlastní neopatrnosti. Původně se mluvilo o deseti tisících účtech. Experti na phishing říkají, že útok, který by vedl k získání takového množství hesel, by sice šlo hodnotit jako velice zdařilý, ovšem není prý nemožný. Útok měl být konkrétně zaměřen na účty začínající písmeny A a B.

Objevily se však zprávy, že k dispozici jsou i seznamy hesel k účtům na dalších oblíbených e-mailových službách, což zřejmě definitivně pohřbívá teorii o prolomení zabezpečení samotného freemailu Microsoftu. Vynořily se seznamy kompromitovaných účtů u služeb Gmail a Yahoo Mail či e-mailových služeb některých ISP jako jsou např. Comcast či EarthLink. Společnosti Google a Yahoo potvrdily, že část účtů na jejich službách byla kompromitovány. Přesný počet však není znám. Microsoft, Google a Yahoo přitom používají přihlašovací údaje k e-mailu i pro ověření uživatelů i u svých dalších online služeb. (BBC News, Neowin.net, ComputerWorld­.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).