Hlavní navigace

Už i Twitter prý varuje před útoky státem placených hackerů

15. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak to vlastně Twitter mohl poznat? A proč tu máme módu podobných varování, zejména v tak vágní a nic neříkající podobě?

PR mašinerie Facebooku někdy zhruba před měsícem přišla s tím, že vypustí do světa historku o tom, jak se státem placení hackeři snaží hacknout účty na Facebooku a jak proti tomu bude Facebook bojovat. Už tehdy to bylo takové dost podivné, hlavně z hlediska toho, jak asi Facebook pozná, že je to právě „státem placený“ hacker. Ale účel to splnilo, média o tom psala, chválila a slepě kopírovala, co PR oddělení Facebooku napsalo.

Podle Twitter warns some users of possible ‚government‘ hacking je teď na řadě s varováním před hackováním „vládami“ Twitter. Vše je opět takové trochu nejisté, protože to vychází z e-mailu, který teoreticky měl poslat Twitter jenom některým uživatelům. Trochu podivně působí i to, že by zrovna Twitter doporučoval používat Tor, místo toho,  aby uživatele informoval o tom, jak lépe zabezpečit účet.

Podle výše uvedeného článku mluvčí Twitteru prý potvrdil autenticitu e-mailů, ale žádné bližší informace neposkytl. Čímž to vlastně celé můžeme uzavřít u téhož jako v případě Facebooku. Vágní varování před něčím, co je poměrně jasné. Pokud je někdo aktivista, politicky činný, v opozici vůči nějaké vládě nebo prostě jenom osinou v zadku nějakému režimu, tak je dost jasné, že se leckdo bude snažit získat přístup k online účtům. Včetně snah získat odtamtud informace, zejména takové, které by případně pomohly odhalit, odkud třeba své příspěvky píše.

UX DAy - tip 2

Na varování od Twitteru je trochu zvláštní to, že se zmiňuje o snahách hackerů získat právě IP adresy, protože to je informace, která není v rámci případně hacknutého účtu dostupná. Jediné, co by se hackem účtu na Twitteru dalo získat, je telefonní číslo, které by případná oběť měla vyplněné, a e-mail, ze kterého je účet spravován. Pokud by někdo byl aktivista a zároveň tak neopatrný, že by používal geolokaci, tak na to potřeba hacker není – informace jsou volně dostupné jak u tweetů, tak případně u fotografií (pokud je tam sociální síť nechá uložené, nemusíme nutně řešit pouze Twitter). 

Můžete být poněkud více paranoidní a můžete si varování Twitteru vykládat jako snahu hackerů dostat se nikoliv na váš účet, ale přímo do systému Twitteru. Tam by se totiž mohli dostat k IP adresám. Ale to už by byla hodně velká záležitost a Twitter by se spíše měl pochlubit nějakými konkrétnějšími informacemi. Než vágním povídáním o „hackerech“ placených „vládami“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).