Hlavní navigace

Uživatelé Apple se bouří. "Jejich" Instagram je nyní i na Androidu

5. 4. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Instagram
Nebývalou vlnu odporu mezi iUživateli vyvolalo zpřístupnění Instagramu pro Android. Pro stávající uživatele Apple je to nepřijatelné. Fotky z Androidu považují za druhořadé a uživatele z „jiného vesmíru“ v tom svém nechtějí. Pokud jste mezi nechtěnými, nezoufejte, v článku najdete užitečné tipy pro lepší využití Instagramu.

„Exklusivní klub“ Instagramu přestal být exklusivní, v úterý 3. dubna se Instagram objevil na Google Play a mezi iUživateli zavládlo zděšení a znechucení. Řada z nich protestuje. „Dont follow me on instagram if you have an android..... Ew“ vykřikuje @dyatwavysam. „EW why can Android users get instagram now? #bs#teamiP­hone“ namítá @heyall. Další, @logaq, říká „Ew. I don't want to see android phones in my instagram feed. I like it being an apple club. #elitis­t“. 

@YoleTheJew :: Man, android users getting instagram is like the losers in high school taking over the cool table in the cafeteria

@_BEYmarie :: Ugh I'm pissed. Android really has instagram. Freaking losers

@m0nster_one ::: oh, great. Instagram is now available for Android phones. now I'm going to be forced to see what poor people eat for dinner.

Vlna nevole mezi iUživateli se zaměřuje i na kvalitu fotografií, které produkují některé modely telefonů s Androidem, „Go on instagram and search #Andro­id and look at the lame ass pictures“ tvrdí @Romottley. Stejně tak @FollowLexxx – „Android users please do not follow me on instagram. I'm don't wanna look at yall blurry ass pictures just like yall blurry ass twitcon

Z druhého tábora (Androidího) se ozývají pobavené komentáře. „iPhone users sound like the white people who were mad when they first desegregated schools. “ říká @ZoHimself. A vcelku trefně od @pixelmonk – „Poor iSheeple upset about  co­ming to Android. It's just an app. 

Instagram v ohrožení

Instagram má přes 30 milonů uživatelů. Tedy, lépe řečeno „měl“. S uvedením aplikace pro Android se počet registrovaných uživatel zvyšuje o zhruba 120 tisíc každou hodinu (viz Instagram & The Android Effect), tedy necelé tři miliony denně. Pokud se tempo nijak výrazně nezpomalí, může se Instagram těšit na padesát milionů uživatelů během několika týdnů. A to raději se ani nezmiňovat o tom, že počet zařízení s Androidem je podstatně vyšší, než počet uživatelů s iPhone, takže růst počtu uživatelů může být masivní.

Doposud exklusivní „Apple“ klub se tak mění a růst uživatelů může znamenat i hrozbu pro službu samotnou. Noví uživatelé budou samozřejmě zkoušet a zkoumat a obavy těch stávajících z „nekvalitních“ fotografií jsou tak poměrně pochopitelné (byť je nikdo nenutí nové uživatele sledovat). Stávající Instagram je už tak jako tak zahlcený nekvalitními fotografiemi – jako u každé služby založené na fotografiích si prostě musíte dobře vybírat, jestli budete někoho sledovat nebo ne (a platí to o sociálních sítích obecně).

„Kurvítko“ na fotky je populární

Instagram je na první pohled tou nejzbytečnější službou na světě. V zásadě pouze mobilní aplikace (webové rozhraní nenabízí prakticky nic víc než základní správu účtu a zobrazení jedné konkrétní fotografie) se ale stala oblíbenou u desítek milionů uživatelů. Zveřejňované fotografie jsou přitom hodně malé (což je možná kladná vlastnost, 612×612) a můžete je pozměnit některým z připravených filtrů – v řadě případů to z „ošklivé“ fotografie dokáže udělat „zajímavou“. Pro kritiky Instagramu je ovšem označení „kurvítko na fotky“ dostatečně výstižné.

Jednoduchost vkládání a hlavně klasické prvky sociální sítě (můžete sledovat další uživatele, oni mohou sledovat vás, fotografiím můžete dávat „líbí“ a komentovat je) jsou ale klíčovým prvkem – stejně jako kdekoliv jinde, kde jde o fotografie (ať už je to třeba DeviantArt.com, Pose.com či Pinterest.com). Klasicky si můžete vybrat, zda budete budovat své „přátele“ jenom z lidí okolo sebe, nebo zda se vydáte do širšího rozměru. A Instagram vám pak nabídne možnost sledovat prakticky celý svět. A poznat řadu zajímavých věcí.

Bude-li vám stačit ona základní funkčnost, nebudete strádat. Pokud chcete něco pokročilého, musíte se spolehnout na různé „aplikace“, které k Instagramu doplňují to, co prostě neumí. Zejména možnost vidět fotografie (váš profil či profily dalších lidí) na webu – to je nejvíce chybějící funkčnost. Velmi dobrý web.stagram.com (můj Instagram zde), spartánské Instaly.com či Instagrid.me. Chybí i možnost slušného vyhledávání, ale tady pro změnu poslouží třeba hashgr.am.

MMF24

Chybí i jakékoliv propojení Instagramu s lokačními informacemi – zde opět pomůže aplikace, například www.instamazin­g.net.  Zajímavý by mohl být i například mapový mashup instaearth.me.  A velmi užitečné instaport.me je jednou ze služeb co vám umožní z Instagramu získat vaše fotky. Budete-li chtít napojit Instagram na Facebook, dobrá volba může být instafb.com. A pokud chcete propojit Instagram a Dropbox, zkuste instadrop.appspot­.com, zajistí automatické propojení. 

Z Instagramu můžete i tisknout (Printstagram, Instaprint), hrát hry (InstaMatch, INSTAWAR!) či si udělat spořič obrazovky (Screenstagram) a aplikace jsou samozřejmě nejenom webové, ale dostatek jich je i pro iPhone/iPad. Pokud vás zajímají další, tak je vhodné doporučit Instagram Insanity: 60+ Ways to Print, View and Share Instagram Photos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).