Hlavní navigace

V Linkedin zrušili možnost exportu vašich kontaktů, aby ji poté vrátili zpět

28. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LinkedIn
Princip „walled garden“, neboli uzamčené zahrady, je velmi lákavý. Linkedin ale nikdy moc otevřené nebylo, takže nebuďte překvapení.

Pokud jste se v uplynulých dnech na stránce Exportovat spojení ze služby LinkedIn pokoušeli získat vaše vlastní kontakty z Linkedin, asi jste byli překvapení. Tuto dost zásadní funkčnost totiž Linkedin prostě vypnulo. A to i přesto, že jde hlavně o data, která jste vy sami do Linkedin nahráli. 

Místo prostého stažení souboru (CSV například) s daty Linkedin uživatele odeslalo na stažení „kompletních“ dat z Linkedin, kde navíc museli čekat mezi jedním až třemi dny na to, aby se jejich data připravila ke stažení.

V Turning Our CSV Connections Download Tool Back On se můžete dočíst, jak je pro Linkedin důležité, aby jeho uživatelé věděli, že jejich data jsou jejich (chybí už jenom pohádky o tom, jak nikdy nezneužili nahrané e-maily) a že tak dlouhé čekání je nepřijatelné, a proto se původní export kontaktů vrací zpět. 

Všimněte si ale také toho, že je tam napsáno něco o tom, že tento export stejně v budoucnosti vypnou. Odvolávají se přitom na snahy zamezit získávání (scrapping) informací z Linkedin.

Jak dobře se vám na této stránce hledá možnost stáhnout si kontakty? 

Zrušení možnosti získat vaše kontakty jednoduchým způsobem se setkalo s bouřlivou reakcí (viz třeba LinkedIn Just Removed the Ability to Export YOUR Contacts), a tak není divu, že po záplavě komentářů na sociálních médiích prozatím Linkedin snadnou cestu k získání informací o kontaktech vrátil.

Linkedin není zdaleka jedinou službou, která se brání tomu, abyste z ní snadno dostali data. Facebook je na tom podobně. Už hodně dlouho odtamtud kontaktní informace nedostanete. Můžete se na ně dívat jednotlivě, ale v exportu vašich přátel tyto zásadní informace nenajdete.

UX DAy - tip 2

Celá taškařice okolo odstranění exportu kontaktů je ukázkovým příkladem i v jiném ohledu. Na Linkedin službu hojně používanou uživateli prostě odstranili, aniž by se obtěžovali to jakkoliv vysvětlit. Náhrada sice „existovala“, ale ne taková, která by byla použitelná – čekat až tři dny na jednoduchý export kontaktů nelze za vhodnou náhradu považovat.

Co bude dál? Linkedin si stejně nakonec prosadí své. Až opadne vlna emocí, bude vše při starém. Ti, co si zanadávali, už znovu nadávat nebudou, a Linkedin opět o něco více uzamkne svoji zahrádku. „Walled garden“ model je přece velmi úspěšný. A cesta je jasná. Na chvíli něco umožnit, poté to ještě více utáhnout. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).