Hlavní navigace

Valná hromada NIXu: Telecom zůstává na palubě

31. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Minulý týden se konala valná hromada NIXu, která měla velmi bohatý program a řešila několik zásadních otázek, proti nimž byla řada předchozích hromad pouhým prázdným tlacháním. Příliš senzací se však nekoná, nevyřešena zůstala i otázka SPT TELECOM.

Jednou z klíčových otázek, které řešila valná hromada, byl problém dalšího setrvání SPT TELECOM v NIXu, potažmo zachování peeringu s ním. Hlasy před valnou hromadou potichu potvrzovaly, že SPT TELECOM bude vyloučen a následně se z NIXu stane jakýsi odborový svaz, který bude bránit poskytovatele vůči monopolnímu operátorovi.

Z těchto revolučních snah však nakonec sešlo a poskytovatelé tedy jediný reálný bič, který na SPT TELECOM mají, nevyužili. Zatím. Podle některých zpráv to totiž nelze brát jako definitivní „vyměknutí“ poskytovatelů, pouze vzali v úvahu, že současné stanovy jim nedávají dostatečné právní oprávnění Telecom vyloučit (nahlédněte do nich sami, ať víte, za co je možné vylučovat). Chystají se proto nové stanovy, které by měla přijmout další valná hromada, jež se má konat na přelomu května a června; ty by měly umožnit pružnější proces vylučování a pak bude možná osud SPT TELECOM naplněn.

Přestože se neodvážili k příliš razantním krokům, nepustili spor s Telecomem k vodě a učinili dokonce rozhodnutí, které může mít podstatně větší význam. Rozhodli totiž přesunout dosavadní aktivity skupiny opozičníků, která nebyla nijak formálně zakotvena, do NIXu. Nyní tedy bude proti Telecomu bojovat i Telecom s IBM, kteří v původní skupině nebyli. Co je důležitější, poskytovatelé jsou nyní ochotni celý proces (včetně podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) financovat, což je dost zásadní pokrok – dává to naději, že věc neusne. Valná hromada na tento účel z peněz NIXu vyčlenila rovný milion.

Valná hromada také musela rozhodovat o výkonném výboru. Podle předchozí dohody totiž odstoupil z pozice člena pan Boris Bělousov, který od Nového roku odešel z PVT, za něž byl původně zvolen. V doplňovacích volbách však byl – řečeno s Járou Cimrmanem – znovu navržen, kandidaturu přijal a byl zvolen. Staronový výbor tedy dál pracuje ve složení Lorman (předseda), Bělousov, Vrba. Osoba pana Bělousova je přitom zároveň jediným propojením mezi výkonným výborem a dosavadní skupinou tří vyjednavačů opoziční skupiny (vedle něj Hartman a Král).

Hodně se hovořilo také o novém uzlu a nakonec zřejmě padlo definitivní rozhodnutí: nový uzel bude. Zůstane však i současný uzel na Žižkovské věži, což považuji za moudré (nebo přesněji jediné možné) rozhodnutí, protože nelze chtít po všech poskytovatelích, aby okamžitě překládali všechny své linky, které tam již mají zavedené. Nový uzel bude podle očekávání u Dattelu, přestože s tím někteří poskytovatelé nesouhlasili. Nepřímo to tedy posiluje pozici GTS, které drží v Dattelu majoritní podíl. Vybudováním druhého uzlu by měly skončit problémy s natažením nových linek do NIXu, které často přinášela komunikace s Českými radiokomunikacemi. Navíc, když to řeknu lapidárně, existence dvou nezávislých uzlů dává NIXu do ruky bič na oba provozovatele (ČRa i Dattel), aby se co nejvíce snažili, jinak zaklepou u konkurence.

V neposlední řadě se na valné hromadě jednalo i o přistoupení nových členů. Přijat byl především IPEX, který v současné době ve spolupráci s AppleTem chystá novou síť GIN, a vedle něj i zajímavá firma DirectNet – doporučuji vám podívat se na ni do obchodního rejstříku. Naopak přijat nebyl uchazeč In2loop, který se na jednání valné hromady nedostavil.

Bylo tedy veselo a zvláště ve vztahu k SPT TELECOM zřejmě ještě veselo bude. Hlavní je, aby to k něčemu vedlo.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).