Hlavní navigace

Vánoce na Primě ničím nepřekvapí, ale poprvé budou také v HD rozlišení

18. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

VYSÍLACÍ SCHÉMATA UVNITŘ – Novinkových titulů bude na hlavní Primě o Vánocích minimum. Pokud budete chtít svátky úplně ignorovat, pomůže vám k tomu Prima Cool nebo Prima love.

Na své si přijdou milovníci filmů pro pamětníky

Řada filmů pro pamětníky, romantické tituly, animáky, snímky typické pro vánoční období a naprostá absence filmů novějšího data z českých luhů a hájů. Právě takhle by se dal ve zkratce zhodnotit závěr letošního roku na obrazovce televize Prima, konkrétně v týdnu od 23. do 29. prosince. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných programových plánů mediální skupiny, které se objevily na FTP serveru určenému novinářům. Jediným titulem, který by mohl v této kategorii tvořit výjimku, je podprůměrná komedie Doblba! z roku 2005 v hlavních rolích s Jaroslavem DuškemPetrem Čtvrtníčkem. Prima taktéž zreprízuje novou ne příliš kladně hodnocenou verzi klasického českého seriálu Rodinka z roku 2011.

Není samozřejmě vyloučeno, že ještě dojde k určitým změnám, protože programové plány jsou označeny zatím jako předběžné. Co naopak především dětské diváky potěší, je velký počet animovaných a rodinných filmů. Do této kategorie budou patřit Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, Mamutí Vánoce, Horton, Garfield ve filmu, Garfield 2, Garfield šokuje, Víla zuběnka, Ratatouille nebo Na vlásku. Absolutní dominanci pak v programu Primy na první pohled získají klasické filmy pro pamětníky. Namátkou – Ať žije nebožtík, Karel a já, Mravnost nade vše, Prstýnek, Falešná kočička, Byl jednou jeden král, Cirkus bude, Hrdinný kapitán Korkorán, Rukavička a další.

Ukázka z filmu Doblba!, v němž si zahráli Jiří Dušek a Petr Čtvrtníček.
Autor: FTV Prima

Ukázka z filmu Doblba!, v němž si zahráli Jiří Dušek a Petr Čtvrtníček

Bližší pohled na vánoční svátky

Pokud bychom se měli blíže podívat na období od 24. prosince do 26. prosince, tedy kalendářně dané vánoční svátky, bylo by jasné, že Prima se snaží sázet především na jistotu a nechce jít do přímého souboje s Českou televizíNovou. Už 23. prosince od 20:15 nasadí romantický film Láska nebeská, každoroční vánoční klasiku, která řadu divaček (a možná ani pánů) nikdy neomrzí. Na Štědrý den, tedy 24. prosince, je připraveno skutečné „překvapení“ – rodinná komedie Sám doma. O den později pak ve stejný čas uvidí zájemci i druhý díl. Přichystána je i méně povedená část třetí, ovšem ta už se bude vysílat 26. prosince ráno. Po prvním dílu Sám doma bude následovat romantika Notting Hill, po druhém pak Dobrý ročník.

Láska nebeská je romantickou komedií, která neodmyslitelně patří ke každým vánočním svátkům.

Láska nebeská je romantickou komedií, která neodmyslitelně patří ke každým vánočním svátkům.

Kromě Lásky nebeské a Notting Hill uvidí diváci také další romantické filmy, například Pýchu a předsudek, Marley a já nebo Rande v Římě. Primě se ale nevyhnou ani typicky nevánoční filmy, které do období klidu těchto dnů mají opravdu daleko. Do této kategorie bychom například mohli zařadit snímky Po přečtení spalte nebo Muž v ohni. Nutně to ale neznamená, že by to byly špatně hodnocené tituly, naopak. Z dalších filmů, které jsme ještě neuvedli a nespadají do žádné z již zmíněných škatulek, to jsou Rabín, kněz a krásná blondýna nebo první díl Johnnyho Englishe. Prima tedy skutečně o Vánocích nabídne řadu rozličných žánrů, ale divák, který bude vyhledávat především novinky z Česka, se musí poohlédnout jinde.

Prg 5213 by Lukáš Lucky Polák

Prima Cool Vánoce téměř ignoruje, totéž Prima love

Tematický kanál Prima Cool, který cílí především na mladé muže, vánoční svátky téměř úplně ignoruje. Musíte se dívat do programového schématu opravdu pečlivě, abyste zjistili, že vůbec nějaké budou. Ve vysílání je zastupuje v období od 24. do 26. prosince pouze jediný titul, a to ještě není žádná pohodovka, ke které byste mohli pustit například své děti. Není žádný překvapením, že jde o krimi komedii Santa je úchyl z roku 2003. K této stanici byste ale beztak své malé děti určitě sednout nenechali. O den později uvidí zájemci titul Potíže s Arizonou (ještě o nich bude řeč) a 26. prosince je připraven Barbar ConanArnoldem Schwarzeneggerem. I o svátcích se budou vysílat obvyklé seriály beze změny.

PRG 5213_COOL by Lukáš Lucky Polák

A co Prima love? Čekali jste, že po jejím přeformátování z růžové na fialovou a odklonu od čistě ženského publika bude vánoční atmosféra z toho kanálu také znát? Tak to byste se sakra mýlili. Prima love je na tom o vánočních svátcích podobně jako Prima Cool. Programové schéma bude běžet v podstatě beze změny. Určitým způsobem by mohla vánoční pohodu připomenout romantická komedie Prstýnek z cyklu filmů pro pamětníky, o které už ale byla řeč u hlavní Primy. K vidění bude 26. prosince krátce před devátou hodinou dopolední. Na Štědrý den uvidíte například osmou řadu Sběratelů kostí nebo seriál Castle na zabití a chybět nebude ani tradiční a již několikrát protočený Sex ve městě.

PRG 5213_LOVE by Lukáš Lucky Polák

BRAND24

Několik titulů v HD na Primě i Primě Cool

Vůbec poprvé se mohou letos diváci Primy těšit také na příliv filmů ve skutečném, tedy nativním HD rozlišení. Poté, co mediální skupina provedla obnovu svého vysílacího řetězce, už může dopravit tituly v odpovídající kvalitě obrazu, tedy bez nutnosti downscalu (převodu z HD kvality do SD). HD titulů nebude ve vysílání Primy moc, ale snaha se počítá. Navíc, Prima je neplaceným kanálem, takže, jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď. Nejvíce z této kategorie pravděpodobně potěší třetí díl Doby ledové s podtitulem Úsvit dinosaurů. Hlavní kanál ho odvysílá 27. prosince ve 20:15. V HD budou k vidění například i snímky Víla zuběnka (29. prosince), Na vlásku (Štědrý den) nebo Pohádky na dobrou noc (Štědrý den).

Diváky na vánoční svátky potěší rodinná animovaná komedie Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů. Kdo má odpovídající zařízení, bude si ji moci pustit i v HD kvalitě.

Diváky na vánoční svátky potěší rodinná animovaná komedie Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů. Kdo má odpovídající zařízení, bude si ji moci pustit i v HD kvalitě.

Diváci si mohou Primu HD naladit například na satelitní pozici 23,5 stupně východně a také v pražské Regionální síti 12 na kanálu 47. K dispozici je tento program i u vybraných kabelovýchIPTV operátorů (například UPC Česká republika). Zájemci, kteří jsou v dosahu zmiňovaného multiplexu Czech Digital Group (CDG), se dostanou kromě Óčka Expres i k Primě Cool HD. Ta sice odvysílá o svátcích jediný film v HD rozlišení, ale za zmínku stojí to, že jde o starší akční americkou komedii Potíže s Arizonou z roku 1987, ve které si zahráli kromě Nicolase CageHolly HunterJohn Goodman. Prima Cool HD ji odvysílá 25. prosince ve 22:35. Kromě tohoto filmu bude v „hádéčku“ standardně i Top Gear a Dexter.

Oslovila vás vánoční programová nabídka skupiny Prima?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).