Hlavní navigace

Veřejnoprávní televize ARD a ZDF nebudou omezovat satelitní vysílání do Evropy

20. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro ARD a ZDF je požadavek na šifrování satelitní distribuce nepřijatelný a tento krok by odporoval taktéž evropskému právnímu systému.

Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF nebudou ani v budoucnu omezovat svou satelitní distribuci, která má povahu nekódovaného vysílání prostřednictvím družice Astra (pozice 19,2 stupně východně) a částečně i Hotbird (13 stupňů východně). Instituce to uvedly ve společném stanovisku, které zveřejnily v pátek, a to ve chvíli, kdy se jim nepodařilo získat vysílací práva pro živé přenosy z katarského mistrovství světa v házené, jež se koná od 15 ledna do 1. února. Tlak držitelů atraktivních sportů je logický, nicméně německá veřejnoprávní média mají v dané věci jasný postoj. Obě instituce šíří na satelitu stanice ve standardní i HD kvalitě.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Chystaný kanál ARD a ZDF pro mladé diváky přinesl velké překvapení

Pro ARD a ZDF byl požadavek na úplné šifrování satelitní distribuce nepřijatelný, protože volně šířené nešifrované vysílání je v souladu se základními právy a odporovalo by evropskému právu souvisejícímu se snadným přístupem k informacím, uvedly ve společném stanovisku obě veřejnoprávní televize. Postoj držitele vysílacích práv ARD i ZDF velmi překvapil, protože doposud s nimi neměly instituce problém, a to ať už se jednalo o kteroukoliv sportovní disciplínu. Vysílací práva odmítla média i proto, že se o nich jednalo poměrně pozdě, a nebylo by tak možné zajistit požadovanou kvalitu živých přenosů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).