Hlavní navigace

Videotéka Nova Plus po dvou letech provozu. Zeptali jsme se na změny

28. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před dvěma lety spustila skupina Nova, jako doplněk placeného Voyo, svůj bezplatný on-line video archiv (VoD). K dispozici je ale stále jen na počítači.

Nova Plus je archiv pořadů, které jsou týden bezplatně dostupné od jejich odvysílání na klasické (lineární) televizní stanici, což je zejména Nova. Podle nápovědy archivu pro přehrání videí na stránkách nova.cz potřebujete mít nainstalovaný Adobe Flash Player s podporou formátu videí H264.

Přehrávání pak bude, podle téhož zdroje, fungovat pouze v rámci České republiky a je k dispozici jen pro webové prohlížeče. Aplikace typicky pro Android tak k dispozici v současné době není.

ČTĚTE TAKÉ: Nova spustila dnes svůj bezplatný videoarchiv Nova Plus

Bezplatný archiv Nova Plus začal nabízet pořady slovenské televize Markíza

Čtyři měsíce Novy Plus: jak bezplatná videotéka Novy ovlivnila Primu Play, iVysílání a Stream.cz?

Generální ředitel televize Nova Christoph Mainusch uvedl před zhruba dvěma lety (únor 2014) při zprovoznění služby toto: Nova Plus přináší divákům přidanou hodnotu tím, že jim umožní pohodlně a zadarmo sledovat vybraný program TV Nova. Pokračujeme tak v obchodní strategii distribuování vlastního obsahu napříč různými kanály. Diváci zároveň získají možnost pustit si dodatečně svůj oblíbený pořad, pokud jej nestihli v televizi.

Nova Plus vs. Voyo dnes: pozice stále stejná

Během pouhých čtyř měsíců od startu bezplatné, byť dosti omezené, videotéky se Nově podařilo porazit v počtu návštěv i reálných uživatelů konkurenční Primu Play a v počtu spuštěných videí dokonce i iVysílání České televize. Na podzim 2015 se pak na Nově Plus objevují i pořady slovenské televize Markíza, která má společného vlastníka, a k vidění tak jsou například Svokra, Kredenc či Vo štvorici po Slovensku vlakom.

Pozici Novy Plus vůči Voyo dobře vystihuje Anna Suchá, vedoucí oddělení P. R. a komunikace CET 21, slovy: Voyo je prémiová služba, která nabízí předplatitelům téměř kompletní archiv vlastní tvorby TV Nova, včetně možnosti zhlédnout díly ještě před jejich odvysíláním v televizi, více než 2000 filmových českých i zahraničních titulů, exkluzivní sportovní přenosy, prémiové kanály Nova Sport a Voyo Cinema. A to vše bez reklam, v HD kvalitě a na různých zařízeních včetně tabletů, mobilních telefonů a chytrých televizí. Nova Plus slouží spíš pro diváky našich seriálů, kterým utekl na obrazovce právě odvysílaný díl a mohou si jej zdarma pustit na internetu.

Strategie pro letošní rok se nemění

Vzhledem ke zmiňovaným zhruba dvěma rokům od zahájení funkce videoarchivu jsme se Anny Suché v krátkosti zeptali, zda se v nejbližší době chystají nějaké změny, zejména spuštění aplikací pro mobilní přístup.

Neplánuje Nova vydat aplikaci pro videotéku Nova Plus pro Android, iOS či třeba Windows 8/10?

Vycházíme z našeho fungujícího obchodního modelu: obsah na Nova Plus nabízíme zdarma a pouze přes počítače, oproti obsahu na portálu Voyo.cz, který je přístupný, vedle počítačů, například i přes tablety nebo mobily. Zatím tedy neplánujeme vydat aplikaci pro videotéku Nova Plus pro Android, iOS a ani pro Windows 8/10.

Nadále se tudíž bude jednat pouze o webový přístup?

Ano, je to tak.

Jaké jsou v současnosti podporované webové prohlížeče pro spuštění videa z Nova Plus?

Nova Plus běží na IE 8+, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari a Opera.

BRAND24

A ještě poslední dotaz: Ve všeobecných podmínkách jsem našel, že služba bude pracovat pouze na území ČR. Hlídáte si geolokaci vždy nebo jsou i nějaké výjimky?

Na Nova Plus máme geoblokaci na licencované pořady, například zpravodajství. Nelicencované pořady neblokujeme (například seriály).

Pustili jste si už někdy něco přes VoD Nova Plus?

  • Ano.
    48 %
  • Ne.
    38 %
  • Co to je Nova Plus?
    14 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).