Hlavní navigace

Vladimír Špidla má hacknutý účet na Twitteru

14. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na hacknutém účtu @vspidla, tedy účtu Vladimíra Špidly, se to rojí odkazy na White Media a další tomu odpovídajícím obsah.

Vladimír Špidla je na Twitteru k nalezení jako @vspidla (aktuálně 545 sledujících) a historicky lze o tomto účtu říci jenom to, že byl podobně nezajímavý jako jeho majitel. V aktuálním hacknutém stavu o moc zajímavější nebude, za hackem stojí příznivci White Media, podobně jako tomu bylo u nedávného opakovaného hacknutí facebookového účtu Saši Uhlové (včetně hacku jejího e-mailu).

Vladimíra Špidlu najdete na Facebooku (osobní účet, automaticky založená Stránka a pravděpodobně jeho vlastní Stránka, kde ale poslední aktualizace je z května 2009). Pokud by se útočníkům podařilo hacknout i e-mail a tak se dostat k Twitteru (poměrně častý způsob), je dost jisté, že by si už užívali i vkládáním na Facebook. Je tedy dost pravděpodobné, že se jim podařilo uhádnout (či jinak získat) heslo pouze k účtu na Twitteru.

Připomeňme, že Twitter k přihlášení používá název účtu (je použitelný i e-mail, ale bohužel název účtu je použitelný vždy), tedy informaci kterou lze veřejně vidět, a heslo. Žádnou dodatečnou úroveň zabezpečení dlouhou dobu neumožňoval a až po vlně hacknutí účtů amerických médií umožnil dvoufaktorové přihlášení. Ověření přes SMS ale nebylo až donedávna možné použít pro Českou republiku (ale ani pro řadu dalších zemí).

Je dobré vědět, že aktuálně Twitter teoreticky umožňuje jak ověření přihlášení přes mobilní telefon (SMS), tak pomocí mobilní aplikace (iPhone, iOS na iPhone). Pokud se ale rozhodnete zkusit využít ověřování pomocí SMS, tak není příliš jisté, jestli se vám to podaří – nikdy se mi nepodařilo prvotní ověřovací SMS obdržet a lze předpokládat, že Twitter stále poslání SMS do Česka prostě nepodporuje.

Pokud se budete pokoušet využít ověření přes aplikaci, tak možná narazíte na stále dokola se opakující požadavek o ověření e-mailu, který nebudete mít jak ověřit – ve webovém rozhraní Twitteru se bude tvářit jako ověřený, a přesto nebude možné v aplikaci aktivovat ověření přihlášení.

Nakonec tedy nezbývá než pamatovat na staré známé – používejte bezpečná, silná hesla. A chraňte si přístup k e-mailu, pomocí kterého Twitter (obecně jakékoliv služby na Internetu) používáte. Pokud někdo získá přístup do vaší mailové schránky, získá snadno i přístup k službám, které jsou na ni napojené – stačí poslat žádost o reset hesla. 

ebf - partner 1

DODATEK 9:10 – Vyjádření ČSSD: 

V pondělí časně ráno neznámá osoba zneužila twitterový účet Vladimíra Špidly, stínového ministra životního prostředí ČSSD. Vladimír Špidla se od všech rasistických a xenofobních vzkazů důrazně distancuje. Další postup momentálně zvažuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).