Hlavní navigace

Španělský Vodafone dodával mobily s infikovanou paměťovou kartou

24. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pořádnou ostudu si ve Španělsku uřízl mobilní operátor Vodafone. Až tři tisícovky jím dodávaných mobilů HTC Magic mohou být infikovány malwarem. Kauzu rozjel už na počátku měsíce zaměstnanec společnosti Panda Security, který v paměti svého mobilního telefonu našel klienta již zaniklého botnetu Mariposa, nechvalně proslulého červa Conficker a vykradač hesel útočící na hráče hry Lineage. Vodafone původně tvrdil, že jde o ojedinělý incident, ale pod tíhou hlášení dalších incidentů přiznal…

Pořádnou ostudu si ve Španělsku uřízl mobilní operátor Vodafone. Až tři tisícovky jím dodávaných mobilů HTC Magic mohou být infikovány malwarem. Kauzu rozjel už na počátku měsíce zaměstnanec společnosti Panda Security, který v paměti svého mobilního telefonu našel klienta již zaniklého botnetu Mariposa, nechvalně proslulého červa Conficker a vykradač hesel útočící na hráče hry Lineage. Vodafone původně tvrdil, že jde o ojedinělý incident, ale pod tíhou hlášení dalších incidentů přiznal rozsáhlejší problém. Samotné telefony HTC Magic a jimi používaný systém Android jsou prý v pořádku.

Malware se ukrývá na přibalené paměťové kartě. Španělský Vodafone podle jeho tiskového oddělení bude nyní poškozeným klientům posílat vysvětlující dopis a novou paměťovou kartu, která by již měla být nezávadná. Zároveň slíbil zajištění bezpečnostního softwaru zákazníkům, jejichž počítače byly infikovány právě malwarem z paměťové karty HTC Hero, který prodal španělský Vodafone. Jak se záškodnické programy na paměťovou kartu dostaly, Vodafone zatím nevysvětlil. (PC World.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).