Hlavní navigace

Vodafone umožňuje zaplatit vyúčtování s pomocí QR kódu

8. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tarifní zákazníci mobilního operátora Vodafone nově mohou zaplatit vyúčtování prostřednictvím QR kódu. Brzy by se stejné služby měli dočkat i klienti T-Mobilu.

Platební QR kódy si našly další využití. Internetová samoobsluha mobilního operátora Vodafone nově tarifním zákazníkům umožňuje zaplatit vyúčtování právě prostředním QR kódu, který lze jednoduše nasnímat chytrým mobilem či jiným mobilním zařízením, na kterém běží mobilní aplikace pro tzv. smartbanking některé z bank, které platby přes QR kódy podporují.

Platba QR kódem v samoobsluze Vodafonu je jednodušší, než platba kartou prostřednictvím platební brány, kterou Vodafone dosud nabízel a nabízí ji i nadále. Lze ji též považovat za bezpečnější, protože není nutné vyplňovat údaje o kartě, které by mohl zachytit například keylogger či jiný druh spywaru usazený v systému.

BRAND24

Platit díky QR kódům dle standardu České bankovní asociace nyní umožňují aplikace Mobilní eKonto od Raiffeisenbank a Moje banka 2 od Komerční banky. Podle informací, které má Lupa k dispozici, další banky zvažují implementaci podpory QR kódů, ovšem nejdříve čekají, jak se uchytí. Zejména pak u velkých výstavců faktur jako jsou právě telekomunikační operátoři. 

Podle informací, které má Lupa k dispozici z důvěryhodného zdroje, se na podporu QR kódů chystá také T-Mobile. QR kódy by se na jeho fakturách měly objevit ještě během tohoto čtvrtletí. Naopak O2, největší telekomunikační operátor v zemi, je k využití QR kódů pro pohodlnější platbu zdrženlivý. „O tomto řešení jsme uvažovali a jeho využití analyzujeme, v současnosti je však předčasné uvádět, zda jej použijeme, či nikoli,“ uvedlo tiskové oddělení O2 pro Lupu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).