Hlavní navigace

Vojenské pevnosti Čech, Moravy a Slezska v novém letním cyklu na ČT 2

24. 6. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
24. 6. 2011

Třináctidílný dokumentární cyklus o vojenských pevnostech Čech, Moravy a Slezska připravilo na léto pro program ČT 2 brněnské studio České televize. Dvojka ho nabídne od 4. července každé pondělí od 20:55 hod., s reprízami ve středu od 8:50, v pátek od 5:40 a v sobotu od 2:35 hod. Šestnáctiminutové dokumenty scénáristy a režiséra Pavla Jurdy zavedou diváky do Tábora, Brna, Chebu, Prahy, Terezína, Josefova, Olomouce, Slavonic, do jeskyně Výpustek v Moravském krasu a dalších míst.

K TÉMATU: ČT 2 v létě? Láká především na dokumenty

Lokality jsme vybírali podle toho, jak ilustrují vývoj pevnostního stavitelství od 17. do 20. století, a jaký je jejich současný stav, vysvětlil dramaturg pořadu Viktor Sliva. Někde je původní využití zřejmé dodnes, což platí především pro objekty meziválečného pohraničního opevnění, stejně jako pro barokní pevnosti Terezín či Josefov. V mnoha dalších případech však pevnostní charakter měst setřel čas, a to v různé míře, dodal. Lokality jsou v rámci cyklu uspořádány tak, aby bylo možné představit jednotlivé obranné prvky, které používali stavitelé pevností, inspirovaní především francouzskými a italskými vzory.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Prázdniny na České televizi: Léto plné cestování, dokumenty a chybějící Moravec

Pořadem provází Petr Jeništa a jednotlivé díly zpestřují hrané scény, natočené s příznivci vojenské historie v dobových kostýmech a s dobovými zbraněmi. Především jde o dělostřelce (švédské, rakouské), husitské bojovníky, pruské a rakouské pěšáky, vojáky československé armády i wehrmachtu. Jeden z dílů štáb natáčel během rozsáhlé rekonstrukce obléhání pevnosti Stříbrná Hora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).