Hlavní navigace

Vsadí Česká televize při umisťování ČT :D a ČT art na regionální sítě DVB-T?

8. 4. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Český telekomunikační úřad registruje už 13 regionálních sítí pro terestrickou televizi, jejich kombinací by se dalo dosáhnout takřka celoplošného pokrytí

ČT si může vybírat z 13 menších multiplexů

Částečně nebo zcela by mohli ostrouhat provozovatelé celostátních multiplexů pro terestrické televizní vysílání, kteří doufají, že k nim Česká televize umístí plánovaný dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art. Dvojice programů, která odstartuje 31. srpna a bude využívat společnou programovou pozici (ČT :D bude vysílat přes den, ČT art večer a v noci), by mohla využít několika regionálních multiplexů, které již vysílají nebo se chystají zahájit provoz. Serveru DigiZone.cz to jako jednu z možností v rozhovoru, který vydáme zítra, naznačil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Jasno by mělo být do začátku letních prázdnin.

Český telekomunikační úřad již nyní eviduje třináct regionálních sítí DVB-T, z nichž však zatím skutečně vysílá jen šest. Po spuštění zbývajích sedmi bude jen v Praze k dispozici pět regionálních multiplexů (nyní v metropoli vysílá jediná) vedle dříve spuštěných čtyř celostátních sítí DVB-T. Brno pokryjí tři regionální multiplexy, stejný počet bude i v Českých Budějovicích a Jihlavě. Z třinácti krajských měst a jejich okolí bude možné prostřednictvím regionálních multiplexů, většinou bez potřeby jednat s Českými Radiokomunikacemi, pokrýt devět. Zbývající čtyři by ČT mohla dokrýt z vysílačů celoplošných sítí 3 nebo 4.

Pohled na nový vysílač multiplexu 4 v Praze - Ládví
Foto: oviradio.ic.cz

Jenom v Praze má kmitočtový příděl už pět regionálních multiplexů DVB-T, vysílá ale zatím jen jediný. Další čtyři multiplexy jsou celoplošné.

Slepá místa by mohly dokrýt multiplexy 3 a 4

Česká televize by mohla na takovém řešení ušetřit, na druhou stranu by to pro ni znamenalo komplikované vyjednávání hned s několika operátory místo jediného v případě, že by se rovnou rozhodla nový kanál umístit do celoplošné sítě. Multiplexy 3 a 4 zatím mají volný prostor, „čtyřka“ deklarovala pro letošní rok rozšíření pokrytí ze stávajících 86 procent populace až na 96 procent, aby splnila zákonnou podmínku, že programy ČT musí být pozemní cestou dostupné alespoň 95 procentům obyvatel České republiky. Na druhou stranu, jak multiplex 3, tak multiplex 4 umožňují využívat nejen celou síť, ale i vybrané vysílače.

Multiplex 3 takto síří několik regionálních televizí: v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji jde o Východočeskou televizi V1, v Plzeňském a Karlovarském kraji o televizi Zak, v Jihočeském kraji o Jihočeskou televizi, v Moravskoslezském kraji o televizi Polar. Multiplex 4 šíří pouze v Praze, Brně a Ostravě teleshoppingovou televizi Inzert TV. Model složení celostátního pokrytí z regionálních multiplexů doplněného o vybrané vysílače volných celostátních sítí by tedy mohl fungovat. Navíc v atraktivních lokalitách jako je Praha bude možné díky silné konkurenci operátorů vyjednat velmi zajímavé ceny za šíření signálu.

Ostrava je překvapivě jednou z lokalit, pro kterou ČTÚ nevydal žádný kmitočet na regionální síť DVB-T krom lokální firmy BTV v Klimkovicích

Kalkuluje ČT s promo vysíláním zdarma?

Nelze ani vyloučit, že některé regionální sítě zařadí nový program ČT zdarma, tedy bez toho, aniž by Kavčí hory musely platit za šíření signálu, aby jeho prostřednictvím nalákaly diváky k naladění těchto multiplexů (a všech dalších jejich programů). Tak to ostatně už funguje u pražské Regionální sítě 4, v níž vysílá ČT Sport HD, a donedávna takto vysílala i ČT 1 HD v celoplošném multiplexu 4. Nevýhodou takové řešení je jeho dočasnost. Ve chvíli, kdy dostatečný počet diváků v dosahu takové regionální sítě tento multiplex naladí a síť se začne plnit platícími zákazníky (televizemi), pro operátora se stane neplatící televize přítěží a dříve či později ji nahradí někým, kdo si bude šíření signálu hradit.

A jaké regionální sítě DVB-T by mohla ČT :D/ČT art využít? Zejména Regionální síť 1 provozovanou někdejším majitelem českobudějovické televize Gimi Ivo Brabcem, která už nyní vysílá v Českých Budějovicích, Plzni, Příbrami a Kamýku nad Vltavou. Tento multiplex má kmitočtové příděly i pro Prahu, Brno, Jihlavu, Jeseník, Prachatice a Holoubkov. Ivo Brabec stojí i za Regionální sítí 3, která pokrývá Liberec a Jablonec nad Nisou. Regionální síť 4 Leoše Pohla v Praze by ještě prostor na jeden program ve standardním rozlišení také našla. Velmi zajímavá je Regionální síť 7, která dosud nevysílá a ani není jasné, kdo za ní stojí.

Prvním programem, který se objevil v Regionální síti 4 v normě MPEG-4, byl ČT Sport HD.
Foto: Česká televize

Zvolí Česká televize pro terestrické šíření ČT :D a ČT art stejný model experimentu jako kdysi pro ČT 1 HD v multiplexu 4 a nynější vysílání ČT Sport HD v pražské Regionální síti 4?

Komplikované Ostravsko, východní Čechy a Karlovy Vary

Sedmá síť má kmitočtové příděly pro Prahu, Brno, České Budějovice, Teplice, Benešov, Ústí nad Orlicí, Jihlavu, Olomouc a Zlín. Za Regionální sítí 8, která bude vysílat v Praze a Českých Budějovicích, stojí České Radiokomunikace. Regionální síť 9 má jediný kmitočtový příděl v Ústí nad Labem a je možné, že počítala se zařazením nově vznikající regionální televize Cézetko, která ale přišla o investora a ani nezahájila vysílání. Regionální síť 10 s kmitočtovými příděly v Jeseníku a Prachaticích by nebyla pro dětský a kulturní kanál ČT zajímavá, Regionální síť 11 v Jihlavě, Regionální síť 12 v Praze a Regionální síť 13 v Brně však ano.

Které hustě obydlené lokality v pokrytí existujících nebo plánovaných regionálních multiplexů chybí? Především Ostravsko, východní Čechy (Hradec Králové a Pardubice) a Karlovy Vary. První dva jmenované regiony mohou pokrýt vysílače celoplošných multiplexů 3 a 4, Karlovy Vary, které v případě multiplexu 3 fungují jako převaděč silnějšího vysílače, by zřejmě mohl alternovat jen multiplex 4. V každém případě jde jen o jednotlivé vysílače, jejichž využití by bylo výrazně levnější, než kdyby ČT :D s ČT art využily celý multiplex 3 nebo 4. Ale ani to nelze vyloučit, zvlášť pokud jejich provozovatelé dokáží Kavčím horám nabídnout zajímavou cenu.

cif 24 - early cena - média


Foto: archiv DigiZone.cz

Silné vysílače Českých Radiokomunikací se ukazují jako příliš drahé pro menší televize a tematické kanály velkých televizních skupin. Dokáže firma zareagovat adekvátní cenovou nabídkou?

Stlačí konkurence ceny v celoplošných sítích?

Obecně se dá říci, že současný rozmach sítí DVB-T v Česku povede k zajímavému stlačení cen za pozemní šíření televizního signálu, což by mohlo na klasické vysílače dostat i televize, které si tento nejdražší typ vysílání zatím nemohly dovolit. Stačí se ohlédnout, co s trhem udělal restartovaný multiplex 4 a jeho cenová nabídka včetně slev pro nové kanály televize Nova. Ceny mají rozhodně kam klesat, vždyť v době, kdy všechny reálně vysílající multiplexy ovládaly České Radiokomunikace, se za vysílání v DVB-T platily přemrštěné sumy. Ty se už opakovat nebudou ani u celostátních multiplexů: celoplošným televizím postupně vyprší smlouvy s Českými Radiokomunikacemi a budou moci „tlačit na pilu“.

Jen je škoda, že tato konkurence nepřišla v době, kdy si česká televizní digitalizace potřebovala nejvíce, tedy v letech 2008 až 2011. Možná bychom se nedočkali krachu zpravodajské televize Z1, odchodů a návratů hudebního Óčka do DVB-T, podstatně dříve by odstartovala televize Pohoda a možná že by skutečně vznikly televize Febio, TV7 a celoplošná RTA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).