Hlavní navigace

Vstoupí majitel Novy, společnost CME, do polské televize Puls?

23. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 12. 2009

Tři vážné kupce má polská komerční televize Puls, s níž měl velké plány Rupert Murdoch a jeho společnost News Corp., ale kvůli strategickému rozhodnutí opustit televizní trhy střední a východní Evropy se z ní ke konci loňského roku stáhnul. Jedním z nových potenciálních investorů by podle serveru Broadbandtvnew­s.com měla být i společnost CME, která vlastní českou televizi Nova a slovenskou Markízu.

ČTĚTE TAKÉ: CME má zájem o polskou televizi Puls, ze které se stáhl Murdoch

O zájmu CME vstoupit do polské TV Puls spekuloval již letos v červnu ekonomický týdeník Euro. Tehdy se o investici zajímalo osm společností. Jejich počet se podle serveru Wirtualnemedia.pl zúžil na tři. Jednáme s třemi investory, potvrdil webu ředitel a většinový akcionář stanice Dariusz Dąbski. Ve všech případech jde o mediální společnosti, včetně polských.

K TÉMATU: Polskou digitalizaci opouští Rupert Murdoch, prodá svoji televizi Puls

BRAND24

Televize Puls již dříve informovala o tom, že hledá nového strategického investora a že rozhodnout by se měla letos na podzim. Jednáním může napomoci fakt, že v listopadu skončilo hospodaření stanice poprvé v černých číslech a vytvořilo čistý zisk. Přesto by šlo o značně riskantní investici: v podílu na sledovanosti dosahuje Puls hodnoty 1,5 procenta, stejně jako český program Prima Cool. Přes pozemní vysílače je dostupný pouze na třetině území Polska.

Investor by nám mohl pomoci maximálním způsobem využít růstový potenciál stanice, vysvětlil Dąbski důvod, proč hledá nového strategického partnera. Podle situace by pak taková firma mohla zůstat akcionářem televize, nebo se z ní později stáhnout, dodal. CME už v Polsku kdysi působila, založila zde druhou celoplošnou komerční televizi TVN. Kvůli špatným hospodářským výsledkům ji ale poměrně brzy prodala a z polského trhu se stáhla. Podobnému neúspěchu čelila začátkem devadesátých let i v Maďarku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).