Hlavní navigace

Výbuch v Bílém domě, Obama zraněn. Tweet z účtu agentury AP poslali hackeři

23. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Falešný tweet, který na účtu zpravodajské agentury Asociated Press (AP) zveřejnili údajně syrští útočníci, vyděsil Američany a na několik minut poslal ke dnu kurzy akcií.

Dá se to brát jako zpráva o tom, jak velkou váhu dnes může mít jeden jediný tweet, o tom, jak slabé zabezpečení má Twitter nebo o lehkomyslnosti, s jakou lidé dokáží uvěřit zcela falešným zprávám.

Když se dnes odpoledne na twitterovém účtu renomované zpravodajské agentury Asociated Press (AP) objevila zpráva „Breaking: Two Explosions in the White House and Barack Obama is injured“ (Flash: Dva výbuchy v Bílém domě a Barack Obama zraněn), bleskově se rozšířila. Není divu – účet @AP sledují skoro 2 miliony uživatelů.

Americké burzy na bleskovou zprávu reagovaly okamžitým propadem cen akcií – Dow Jonesův index klesl během chvíle o 143 bodů. Už pár minut poté zprávu na svých twitterových účtech dementovali někteří redaktoři AP a po chvíli se na svých dalších účtech přidala sama agentura. Ceny akcií se vrátily na původní hodnoty.

Agentura poté vysvětlila, že tweet nepublikovala redakce, ale útočníci, kteří k twitterovému účtu AP získali heslo. Ovládnutí účtu prý předcházel phishingový útok – řada redaktorů prý dostala velmi důvěryhodně vypadající podvržený e-mail, přiznal jeden z reportérů:

Což samozřejmě nevrhá dobré světlo na redaktory, kteří zřejmě naletěli, a nějakým způsobem prozradili i heslo k hlavnímu firemnímu účtu, ale ani na nedostatečné zabezpečení, které Twitter má. Kromě hesla totiž není přístup k účtu chráněn žádným dalším opatřením. Služba naštěstí už aspoň uvažuje o tom, že bezpečnost posílí.

BRAND24

Agentura inkriminovaný falešný tweet brzy smazala a dočasně znepřístupnila všechny své twitterové účty. Teď se prý společně se zástupci Twitteru snaží celou událost vyšetřit.

Server Huffington Post později napsal, že se k napadení účtu AP přihlásila Syrian Electronic Army (Syrská elektronická armáda), což má být organizace podporující syrského prezidenta Bašára Asada. K činu se přihlásila – jak jinak – na svém twitterovém účtu. Ale věřte dnes něčemu na Twitteru…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).