Hlavní navigace

Výpravná Marie Terezie už dnes večer. Podívejte se na videa i nejnovější fotogalerii

1. 1. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Yan Renelt
Největší koprodukční počin v dějinách české a slovenské veřejnoprávní televize přichází i na naše obrazovky. A sledovanost na Slovensku nepatřila k nejnižším.

Dnes a zítra uvidí dvoudílné zpracování příběhu o jedné z největších panovnic Evropy, Marii Terezii, i česká veřejnost. Tedy alespoň ta část, která se nenechala zlákat už dřívějším vysíláním na slovenské Jednotce.

Námět i scénář vzešel od České televize a snímek vznikl pod naším producentským vedením, říká generální ředitel ČT Petr Dvořák a dodává: Partneři z rakouské televize byli nejdříve překvapeni, když jsme je oslovili s nabídkou spolupráce, možná i troufalostí, že zrovna my přicházíme s projektem o ‚jejich císařovně‘. Ale kvalita látky je natolik přesvědčila, že byli od začátku projektu nakloněni. A připojily se k nim i televize Maďarska a Slovenska.

NAPSALI JSME: Sledovanost dvoudílné Marie Terezie trhala na Slovensku rekordy

Seriál o Marii Terezii natočí pro Českou televizi hollywoodský režisér rakouského původu

Česká televize uvede dvoudílnou Marii Terezii na přelomu roku

Snímek se ve dvou dílech věnuje nejen dění na císařském dvoře, ale i politickému vlivu Marie Terezie, která za své více než čtyřicetileté období vlády musela válčit o dědictví rakouské. Dvoudílný film však prý rozhodně není jejím životopisem…

Hrají: Marie-Luise Stockinger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Karl Markovics a další // scénář: Mirka Zlatníková // dramaturgie: Radek Bajgar // koprodukce: Česká televize, RTVS (Vladimír Buriánek), ORF (Klaus Lintschinger), MTVA (Daniel Papp), MR Film (Oliver Auspitz) // producenti: Marcela Mojtová, Jan Novotný // výkonný producent ČT: Jiří Vlach // kreativní producent ČT: Jan Maxa

UX DAy - tip 2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).