Hlavní navigace

Vysílač Praděd byl dva dny bez antény, dnes by se jí měl konečně dočkat

2. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
2. 9. 2010

UVNITŘ FOTO Dnes by měla pokračovat výměna UHF vysílací antény na vysílači Jeseník/Praděd. Celá akce měla proběhnout ve dnech 30.-.31.8., ale z důvodu špatného počasí a zejména silného větru nebylo možné po snesení staré antény a nasazení přechodového dílu na vysílač pokračovat. Práce tak byly v úterý a středu pozastaveny, a vrtulník Kamov Ka-32 čekal na vrcholu na lepší podmínky. Návštěvníkům nejvyššího vrcholu Jeseníků se tak naskytl zajímavý pohled na vysílač bez nástavce UHF antény.

Televizní vysílač na Pradědu bez UHF antény (foto: Lumír L, fotografii kliknutím zvětšíte)

Pokud nenastanou komplikace s počasím, vrtulníku Kamov Ka-32 dnes zbývají dva vzlety, během kterých vynese nejdříve laminátový tubus s UHF anténou a následně tlumič kmitů. Poté se technici pustí do zapojení kabelů a další techniky, a do nového anténního systému se analogové programy ČT 1, ČT 2 a Nova vrátí 29. září. Následně se ČT 1 přesune na kanál 50 namísto ČT 2, a 1. října by se pak Praděd jako poslední z velkých vysílačů měl zapojit do sítě veřejnoprávního multiplexu, který odtud bude vysílat na kanále 36 a pokryje velkou část Moravy, Slezska i Čech.

Tipy C

VIDEO: Reportáž TV Nova z výměny na Pradědu

Spolu s pokračující výměnou pokračuje i fotosoutěž DigiZone.cz ve které můžete vyhrát publikaci Vysílací věže. V ní najdete popisy a fotografie 36 nejvýznamnějších televizních a rozhlasových vysílačů v ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Majitel servisní společnosti DVB Servis zabývající se instalací anténních systémů pro příjem rozhlasu a televize. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).